Haberler

Suriye'deki Osmanlı Camileri Işid Tehdidi Altında

Güncelleme:

Deyru'z Zor'da IŞİD tarafından kapatılan iki tarihi Osmanlı camisi, "isimlerinin değiştirilmesi ve bünyesindeki kabirlerinin izolesi" şartıyla yeniden ibadete açıldı.

Suriye'nin doğusundaki Deyru'z-Zor kentinde terör örgütü Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü tarafından kapatılan iki tarihi Osmanlı camisinin kapıları, "isimlerinin değiştirilmesi ve bünyesindeki kabirlerinin izolesi" şartıyla yeniden ibadete açıldı.

AA'ya konuşan Şeyh Abdullah Türbesi görevlisi Ebu Halid, Deyru'z-Zor'un orta kesiminde yer alan Şeyh Veys en-Nakşibendi ve Şeyh Abdullah en-Nakşibendi tekke ve türbelerinin bünyesindeki kabirlerin halk tarafından ziyaretinin Allah'a ortak koşma (şirk) teşkil ettiği gerekçesiyle geçen hafta kapatıldığını ifade ederek, "Hem namaz kılınan hem de bazı Nakşi şeyhlerinin kabirlerini barındıran tekkeler, 3 gün kapalı kaldıktan sonra bölgede IŞİD'in kararıyla yeniden ibadete açıldı" dedi.

Bölge halkın, onlarca yıldır namazlarını kılmak için gittikleri tekkelerin kapatılması kararı ve IŞİD tarafından yıkılacağı yönündeki söylentilerin yayılması karşısında öfkelendiğini ifade eden Ebu Halid, sözlerine şöyle devam etti:

"Söz konusu kabirlerin namaz kılınan yerden farklı bir alanda olduğu belirtilerek, tekkelerin yeniden ibadete açılması talep edildi. IŞİD örgütü, tekkelerin isimlerinin değiştirilmesi ve bünyesindeki kabirlerin izolesi şartıyla yeniden ibadete açılması talebini kabul etti. Kabirlerin bulunduğu alan çimento ile kapatıldı. Şeyh Veys en-Nakşibendi Tekkesi; İman Cami, Şeyh Abdullah en-Nakşibendi Tekkesi ise Büyük Cami olarak isimlendirildi."

Bölge sakinlerinden Ebu Ahmed (45) ise kentin en önemli tarihi simgelerinin terör örgütü IŞİD tarafından yıkılacağı söylentisi karşısında korktuklarını dile getirerek, "Altı yaşımdan beri Şeyh Veys Tekke'sinde namaz kılıyorum. Tekkelerin isminin değiştirilmesi önemli değil, önemli olan buradan ezan sesinin yükselmesi. Tekkelerin kapılarının üzerindeki levhalar değiştirilse bile halk, 200 yıldır bilinen isimlerini kullanacaktır" diye konuştu.

Tarihçi Muhammed en-Nasır ise Deyru'z-Zor kentinde Osmanlılar zamanında inşa edilmiş 3 tarihi türbenin olduğunu belirterek, "Şeyh Veys en-Nakşibendi ve Şeyh Abdullah en-Nakşibendi tekkelerinin yanı sıra Er-Raviye Tekkesi de bulunuyor. Birkaç defa rejime ait güçlerin saldırılarına maruz kalmış Er-Raviye Tekkesi, kullanılmaz hale geldi. Bölge halkı, diğer iki tekkeye birkaç havan topu isabet etmesinin ardından tekke ve türbeleri korumaya çalışıyor" ifadelerine yer verdi.

Nasır, Şeyh Veys en-Nakşibendi ve Şeyh Abdullah en-Nakşibendi tekkelerinin 19'uncu yüzyılın ortalarında inşa edildiği daha sonra birkaç defa restore edildiğini dile getirerek, "Restorasyon çalışmalarında tekkelerdeki Osmanlı mimarisine bağlı kalındı. Minareleri, duvar, kubbe ve sütunlardaki el süslemeleri muhafaza edildi. Bu tekkeler, Nakşibendi Tarikatı mensuplarının yanı sıra istirahat etmek isteyen yolculara da ev sahipliği yapıyordu" dedi.

Deyruz-Zor kırsalı Suriyeli muhalif silahlı gruplarla terör örgütü IŞİD arasında yaşanan çatışmaların ardından geçen ay IŞİD'in kontrolüne geçmişti. - Deyru'z Zor

Kaynak: AA / Güncel

Suriye Işid Işid Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title