Haberler

"Ortadoğu ve Kuzey Afrika Düşünce Kuruluşları Buluşması"

Güncelleme:

"Ortadoğu ve Kuzey Afrika Düşünce Kuruluşları Buluşması"

ORSAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal:

"100 yıl geçmesine rağmen Arap halkları kendi kaderlerine kendileri karar veremiyorlar"

ANKARA - Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Ortadoğu Araştımaları Merkezi işbirliğinde Ankara'da "Ortadoğu ve Kuzey Afrika Düşünce Kuruluşları Buluşması" gerçekleşti.

YTB ve ORSAM işbirliği ile yürütülen "Göç ve Diaspora" temalı Ortadoğu ve Kuzey Afrika düşünce Kuruluşları Forumu düzenlendi.

"Sadece Almanya'daki vatandaşlarımızın açtığı işletmelerde 100 binlerce Avrupalı istihdam ediliyor"

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran göç konusunun kendi içerisinde çok derin ve nitelikli bir yapıya sahip olduğunu belirterek, "Türkiye tarih boyunca hem göç alan hem de göç veren bir ülke olarak özellikle dünyaya dağılmış 6 milyon vatandaşıyla, bulundukları ülkelere katkı veren bir konumda. Bugün sadece Almanya'da 3 buçuk milyonu aşkın vatandaşımız; Avrupa'nın istihdamına, ekonomisine ve sosyo-kültürel yapısına son derece önemli katkılar veriyorlar. Sadece Almanya'daki vatandaşlarımızın açtığı işletmelerde 100 binlerce Avrupalı istihdam ediliyor ve bu işletmelerde yıllık 100 milyon Euro civarında ciro elde ediliyor. Bu göç olgusunun ve göçten diasporaya geçişin ne kadar önemli bir bileşen olduğunun hepimiz tarafından fark edilmesine vesile oluyor" şeklinde konuştu.

"100 yıl geçmesine rağmen Arap halkları kendi kaderlerine kendileri karar veremiyorlar"

ORSAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinin 100 yıl önce işgal edildiğini ve hala tam bağımsızlığını kazanamadığını dile getirerek şu açıklamalarda bulundu:

"Son, Osmanlı Parlementosu 1920'de dünyaya yaptığı deklarasyonda ki biz buna Misak-ı Milli diyoruz. Osmanlı'dan koparılan Arap topraklarının kaderini Arap hakları kendileri belirleyecek. Ama maalesef 100 yıl geçmesine rağmen Arap halkları kendi kaderlerine kendileri karar veremiyorlar. Bölgedeki parçalanmışlık, dış müdahaleler, krizler ve savaşlar bölge halklarını huzura kavuşturmadı. Siyasi bağımsızlık ekonomik bağımsızlığı getirmediği için halklar hala ciddi sıkıntı çekiyorlar. 2. Dünya Savaşı'ndaki soğuk savaş ortamında Arap dünyasının problemleri gölgede kaldı. Birçok bölgede halktan kopuk yönetimler, parayı gençlere ve istihdama kullanmadı, kullanamadı. Dolayısıyla yoksulluk cehalet baskı gibi sorunlar bitmedi."

"Etkilerinden hiçbir ülkenin ayrı kalamadığı göç hareketliliği, Türkiye'nin de son zamanlarda başlıca gündemlerinden birini oluşturmaktadır"

İnsanlık tarihi boyunca var olan göç olgusunun günümüzde yeniden hayati bir noktaya geldiğini belirten YTB Başkan Yardımcısı Abdulhadi Turus, " Etkilerinden hiçbir ülkenin ayrı kalamadığı göç hareketliliği, Türkiye'nin de son zamanlarda başlıca gündemlerinden birini oluşturmaktadır. 20'inci yüzyılın ikinci yarısında ağırlıklı olarak göç veren, 21'inci yüzyılın ilk çeyreğinde ise göç alan sıfatlarına sahip Türkiye'nin bu alanda bu alanda edindiği tecrübe ve gösterdiği fedakarlıklar konu hakkında alınacak karar ve yapılacak çalışmalarda Türkiye'nin de söz sahibi olduğunu göstermektedir. YTB olarak yurtdışındaki vatandaşların selameti için talep ettiği hususları ülkemizin içinde misafir ediyor olduğu göçmenlere yönelik politikalardan edindiği tecrübeler neticesinde tasarlamaktadır. Ortadoğu ve Kuzey Afrika tarih boyunca kendine yönelik insan hareketlerinin sıkça yaşandığı bir coğrafya olmakla birlikte bugün ismi daha çok zorunlu göç ve buna bağlı olan hadiselerle birlikte anılmaktadır. Şuan dünyadaki göçmenlerin çoğunluğu Ortadoğu ve Kuzey Afrika kökenlidir. Günümüz göç hareketliliği içinde yaşadığımız çağın politik, hukuki ve kavramsal sistemlerini değiştirebilecek neticelere gebedir" ifadelerini kullandı.

Foruma; Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, Ankara Milletvekili Emrullah İşler, ORSAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal, YTB Başkan Yardımcısı Abdulhadi Turus'un yanı sıra farklı ülkelerden gelen, birçok akademisyen ve öğrenci de katıldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Kuzey Afrika Orta Doğu Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title