Haberler

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da Yolsuzluk Algı Endeksi

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki yönetimlerin yolsuzlukla mücadelede başarılı olamadığı ve bölge insanlarının yüzde 30'unun temel hizmetler için rüşvet vermek zorunda kaldığı bildirildi.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki yönetimlerin yolsuzlukla mücadelede başarılı olamadığı ve bölge insanlarının yüzde 30'unun temel hizmetler için rüşvet vermek zorunda kaldığı bildirildi.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün "Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da Yolsuzluk Endeksi" raporu, düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Toplantıda konuşan Örgütün Bölge Proje Koordinatörü Hinde Fellah, bölgede yaşayan vatandaşların yüzde 61'inin son 12 ayda yolsuzluğun arttığına kanaat getirdiğini söyledi.

Fellah, temel hizmetlere dair bir işlemin yerine getirilmesi için rüşvet vermek zorunda kalanların oranının yüzde 30'a ulaştığına ve bunun bölgede 50 milyon insana tekabül ettiğine dikkat çekti.

Endeksin Tunus'la ilgili bölümüne değinerek vatandaşların yüzde 64'ünün geçen yıla göre yolsuzluğun arttığına kanaat getirdiğini aktaran Fellah, vatandaşların, ticari kurumlarda müdürlerin yüzde 47'sinin, hükümet komisyonları üyelerinin yüzde 32'sinin, hükümet yetkililerinin ise yüzde 30'unun yolsuzluğa karıştığına inandıklarını söyledi.

Örgütün Bölge Başkanı Eşref Avadi de Tunus'ta vatandaşların yüzde 59'unun yolsuzlukla ilgili şikayetten korktuğunun tespit edildiğini dile getirerek, "Yolsuzlukla mücadelede vatandaşların güçlenmesi için ilgili şikayetçilerin korunması kanununa ilişkin çalışmalar bir an önce bitirilmelidir" dedi.

Rapor için 10 bin 797 kişi ile yüz yüze görüşülerek kamuoyu yoklamalarının yapıldığı belirtildi.

Çalışmanın Mısır, Sudan, Ürdün, Lübnan, Yemen, Cezayir, Tunus ve Fas'ta Eylül 2014 ile Kasım 2015 tarihlerinde yapıldığı kaydedildi.

Tunus'a ilişkin çalışmanın 1200 kişiyle bire bir görüşmelerle yapıldığı ifade edilirken, yolsuzluğun sona erdirilmesi için hükümete bağlı idarelerin yeniden yapılandırılması gerektiği dile getirildi.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü 1993 yılında Berlin'de kurulmuş sivil toplum kuruluşu olarak ülkelerde yolsuzluklarla mücadele ve şeffaflığın geliştirilmesi amacıyla çalışmalar yürütüyor.

Kaynak: AA / Güncel

Kuzey Afrika Tunus Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title