Haberler

Ortadoğu'daki Savaş En Çok Onları Vurdu

Ortadoğu'daki savaş en çok çocukları ve kadınları vururken, zorlu kaçış yolculuğunun sonunda çoğu kadın erken doğum yapıyor. Hayata tutunan çocuklar ise sefalet içerisinde büyümek zorunda kalıyor.

Suriye ve Irak'ta devam eden iç savaştan kaçarak, zorlu bir yolculuğun ardından Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Derecik Beldesi'ne giriş yapan göçmenlerin zorlu yaşam koşulları yürekleri burkuyor. Savaştan kurtuldukları için sevinen, ancak hayatlarını idame etmek için verdikleri zorlu mücadeleden dolayı yorgun düşen göçmenler, kendilerine uzanacak şefkat elini bekliyor. Devletin ve belde halkının verdiği desteklerle günlük ihtiyaçlarını karşılayan göçmenler, kapıya dayanan zorlu kış mevsimi nedeniyle artık başlarını sokacak sıcak bir ev istiyor.

ERKEN DOĞAN BEBEK HAYATINI KAYBETTİ

Derecik Beldesi'nde aldıkları desteklerle kurdukları derme çatma çadırlarda yaşam mücadelesi veren göçmenler, en çok çocuklarına üzülüyor. Zorlu kaçış yolculuğunda çoğu kadın erken doğum yaparken, dünyaya gelen çocuklar ise sefalet içerisinde büyütülüyor. Cuma günü Türkiye'ye giriş yapan Suriyeli bir anne adayı, bebeğini kucağına aldıktan kısa süre sonra toprağa verdi. 7 aylık hamile olan Suriyeli anne adayı, canını kurtarmak için aşmak zorunda kaldığı dağlardan geçtikten sonra erken doğum yaptı. Sağlık ekiplerine de müracaat etmeyen kadının bebeği, 2 gün sonra hayatını kaybetti.

SAVAŞIN YALIN AYAKLI ÇOCUKLARI

Binden fazla kişinin sığındığı Derecik Beldesi'ndeki çadır kentte yaşananlar ise görenleri duygulandırıyor. Çocukların ıslak zeminde yalın ayakla dolaşması ve hayırseverlerin verdiği bir battaniyenin altında ısınmaya çalışması yürekleri burkuyor. Annelerinin taştan kurdukları ocak veya bağışlanan piknik tüpünün üstüne koyduğu yemeğin pişmesini sabırsızlıkla bekleyen çocuklar, soğuk kış gününde kendilerine uzanacak yardım elini bekliyor.

ÇADIR KENTTE HAFTALIK ÇOCUK VE GEBE TAKİBİ

Hakkari Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, Derecik'te göçmen girişlerinin sürekli olduğunu belirterek, "Sağlık ekiplerimiz burada haftalık çocuk ve gebe takiplerini yapıyorlar. Bu vaka cuma günü giriş yapmış ve cumartesi günü de doğum yapmış. Sağlık ekiplerinin haberi yok. Doğumdan 1-2 gün sonra haber veriliyor. Sağlık ekiplerimiz çadıra gittiklerinde bebek ölmüş.

Kadının talebi, başvurusu yok. Doğumdan sonra yine sağlık ocağına götürmemiş. Böyle bir talep olsaydı, böyle bir durumla karşılaşmazdık. Kadın 7 aylıkken doğum yapıyor ve bebeği 1,5 kilogram olarak dünyaya geliyor" dediler.

(Ayhan Dinç-Ecevit Bay/İHA)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Hakkari Derecik Suriye Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title