Haberler

Ortadoğu'da Mülteciler, Güvenlik, Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı

Ürdün Başbakanı Abdullah en-Nusur, dünyanın, sığınmacı meselesini Akdeniz'de yaşanan boğulma hadiselerinden sonra görmeye başladığını belirtti.

Ürdün Başbakanı Abdullah en-Nusur, dünyanın, sığınmacı meselesini Akdeniz'de yaşanan boğulma hadiselerinden sonra görmeye başladığını belirtti.

Yermuk Üniversitesi tarafından düzenlenen, "Ortadoğu'da Mülteciler, Güvenlik, Sürdürülebilir Kalkınma: Kuzey ve Güney'in Diyalog İhtiyacı" başlıklı uluslararası konferans, üst düzey devlet yetkililerinin yanı sıra kırk araştırma görevlisi, siyasetçi ve diplomatların katılımıyla Ürdün'ün başkenti Amman'da başladı.

Başbakan Nusur, konferansın açılış oturumunda yaptığı konuşmada, mültecilerin meselesiyle sadece kısıtlı bir kesimin alakadar olduğunu söyleyerek, "Dünya, mülteci meselesini Akdeniz'de yaşanan boğulma hadiselerinden sonra görmeye başladı. Ürdün, özgürlerin sığınağı olmaya devam ediyor, bu konudaki sorumluluğundan bir an bile tereddüt etmedi" dedi.

Ülkesinin Suriyeli ve Filistinli sığınmacılara kapısını açtığını vurgulayan Nusur, "Ürdün nüfusunun yüzde 20'si Suriyelilerden oluşuyor. Her 4 Ürdünlü için bir Suriyeli kardeşimiz bulunuyor. BM'nin araştırmaları, ülkeleri dışına çıkan sığınmacıların yaklaşık 17 senedir sığındıkları ülkede kaldıklarını açıklıyor. Ürdün'de yaklaşık 60 senedir Filistinli sığınmacılar bulunuyor" diye konuştu.

Nusur, Ürdün'ün dünya nüfusuna oranla en fazla sığınmacıyı barındıran ülke olduğunu ve bu durumun ekonomiyi olumsuz etkilediğini belirterek, "Suriye krizinin başladığı 2011'den geçen beş senenin sonuna kadar sığınmacılar konusunda 7 milyar dolar harcandı" dedi. Nusur ayrıca Ürdün'ün BM'ye mülteci meselesi çerçevesinde sunulan raporda, ülkesinin sığınmacılar için 2 milyar 500 milyon dolar, barınma için 2 milyar 300 milyon dolar, devletin sağladığı sübvansiyon açığına destek için 3 milyar 200 milyon dolara ihtiyacı olduğu belirtildiğini aktardı.

Suudi Prens Turki bin Talal Abdulaziz ise konferanstaki konuşmasında, ülkesinde 2 milyon Suriyelinin bulunduğunu ifade ederek, "Suriyeliler kendileri için tahsis edilen kamplarda kalmıyor. Dört sene zarfında Suudi toplumuna entegre edildi" dedi.

Suriye ile 375 kilometre sınırı bulunan Ürdün'de, 618 bini Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğine (UNHCR) kayıtlı 1 milyon 300 bin Suriyeli sığınmacı bulunuyor.

"Ortadoğu'da Mülteciler, Güvenlik, Sürdürülebilir Kalkınma: Kuzey ve Güney'in Diyalog İhtiyacı" başlıklı uluslararası konferansın iki gün devam edeceği belirtildi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Birleşmiş Milletler Akdeniz Amman Ürdün Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title