Haberler

Ortadoğu'da Diplomasi Atağı

Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Kurulacak.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt?in görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Davutoğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye ile Mısır arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSİK) kurulması kararı alındığını duyurdu ve diğer komşularla kurulan bu mekanizmanın Mısır ile de hayata geçmesiyle ilişkilerde çok daha sistematik ve kapsamlı bir dönemin başlayacağını belirtti.

Türkiye ile Mısır'ın çok köklü bir ortak geçmişe sahip olduğunu kaydeden Davutoğlu, ?İki ülke arasındaki ilişkilerin en yoğun, en kapsamlı ve en derin niteliklere kavuşması, iki ülkenin liderlerinin aldığı stratejik bir karardır," dedi ve Mısır'ın, komşu ve dost bir ülke olmasının yanında bölgedeki en önemli istikrar unsurlarından biri olduğunu söyledi.

Mısır Dışişleri Bakanı Ebul Geyt de, Davutoğlu'nun görüşmelerle ilgili kapsamlı bir çerçeve sunduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşeceğini söyleyen Ebul Geyt, Türkiye ile Mısır arasında güçlü bir ilişki ve tam anlamıyla işbirliği olduğunu söyledi.

?İRAN KONUSUNDA YENİ VE POZİTİF BİR MOMENTUM BAŞLADI?

İki bakan, açıklamalarından sonra basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ve İran'ın nükleer başmüzakerecisi Said Celili ile yaptığı görüşmeler hatırlatılarak, ?İran ile Batı ülkeleri arasındaki müzakerelerin nerede ve ne zaman yapılacağının? sorulması üzerine Davutoğlu, "İran nükleer programı ve görüşmeler konusunda son dönemde yeni ve pozitif bir momentum başladı," diye konuştu. Davutoğlu, önümüzdeki günlerde müzakerelerin yeniden başlaması için pozitif bir atmosfer olduğunu belirterek şunları ekledi:

?İSTANBUL?DA GÖRÜŞMEK İSTERLERSE HER TÜRLÜ İMKANI HAZIRLARIZ?

"İran bize görüşmeler için İstanbul'u tercih edeceğini bildirmişti. Ancak bizim için önemli olan müzakerelerin başarısı ve iyi niyetle bu müzakerelerde mesafe alınması. Yerin neresi olacağı önem taşımıyor. Cenevre olabilir, İstanbul olabilir. Taraflar İstanbul'da görüşmek isterlerse, biz her türlü imkanı hazırlarız. Önemli olan toplantının yapılması ve müzakere sürecinin başarısı."

?TÜRKİYE?NİN KARARLARI GÖZETİLDİ?

Davutoğlu, İsrail basınında, NATO'nun füze savunma sistemi ve Türkiye ile ilgili çıkan haberler konusunda yorum yapmak istemediğini belirterek, NATO'nun aldığı tüm kararlarda Türkiye'nin kararlarının gözetildiğini vurguladı. Davutoğlu, İran tarafının da bu konudaki takdirlerini ifade ettiğini aktardı.

YUNANİSTAN İLE GÖRÜŞMELER

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye ile Yunanistan arasında yürütülen istikşafi görüşmelerde "uzlaşmaya yakın olunduğu" yolundaki iddialarla ilgili olarak da, basında çıkan haberler üzerine yorum yapmanın doğru olmayacağını" söyledi. İstikşafi görüşmelerin, gizli ilerleyen görüşmeler olduğunun altını çizen Davutoğlu, bu görüşmelerin belli konularda zemin hazırlamaya yönelik çalışmalar olduğunu, dolayısıyla bu konularda yorum yapmanın doğru olmadığını belirtti. Davutoğlu, "İyi niyet içinde taraflar, son aylardaki istikşafi görüşmelerde belli ilerlemeler sağladı ama bunun detaylarına girmek doğru değil. Biz bu görüşmelerin iyi niyet ve kararlılıkla sürdürülmesine önem veriyoruz," dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title