Haberler

Ortabahçe Köyünde Anma

Aşkale Ortabahçe (Cinis) Köyünde Ermeni Çetelerince Hunharca Katledilen 587 Şehit Türk, Düzenlenen Törenle Anıldı.

Aşkale Ortabahçe (Cinis) köyünde Ermeni çetelerince hunharca katledilen 587 şehit Türk, düzenlenen törenle anıldı.

Törene İlçe Kaymakamı Zeyit Şener, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Ertuğrul Yavuz, İlçe Belediye Başkanı Dr. Ahmet Yaptırmış, ilçe daire amirleri, siyasi parti ilçe temsilcileri, Erzurum Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu, köy halkı ve öğrenciler katıldı.

Tören, İlçe Kaymakamı Zeyit Şener'in anıta çelenk koyması ile başladı. Daha sonra şehitler için saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Ortabahçe Köyü Muhtarı Ünal Hanoğlu, törende yaptığı konuşmada, "1918 yılı Şubat ayı sonlarında Ermeniler tarafından zalimce katledilen 587 şehit Türk'ün anısına burada toplanmış bulunuyoruz. Yıllarca aramızda sinsice yaşayan Ermeniler, başta Rusya olmak üzere Batılı devletlerden aldıkları destekle Anadolu'da katliamlara başladı. Yapılan katliamlarda katledilenlerin çoğunluğunu kadın, çocuk ve yaşlıların oluşturduğu, açılan toplu mezarlarda yapılan incelemelerde görülüyor. Ermeniler tarafından yapılan katliamın sadece bir örneğini köyümüzde görmekteyiz. Katliama tanıklık eden dedelerimizden, ninelerimizden aldığımız bilgiye göre köy halkı camiye toplanarak yakılmıştır. Katledilen insanların çığlıkları komşu köylerden dahi duyulmuştur. Hepimiz bu topraklara hatırlarımız ile bağlıyız. Bu toprakların altında yerini dahi bilmediğimiz şehitler yatıyor. Bu vesile ile bu vatan uğruna canını feda eden aziz şehitlerimizi anıyoruz. Ruhları şad olsun" diye konuştu.

Daha sonra Ortabahçe İlköğretim Okulu'ndan bir öğrenci günün anlamını ifade eden bir şiir okudu.

Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu, Ermeni mezalimi ve yapılan şehitlik hakkında bilgi verdi, gençlerin bu konuları iyi araştırıp bilmelerini istedi.

Öte yandan Ortabahçe köyünün en yaşlılarından olan Zakir Özdemir ise geçmişte yaşananları anlatmak için söz aldı. Özdemir, Atatürk'ün köye yaptığı ziyareti ve Ermeni mezalimini anlatırken herkesi duygulandırdı.

Törende ilçe müftüsü Abdullah Polat, şehitler için dua okudu.

Tören, Kaymakam Zeyit Şener'in şehitlik defterini imzalayıp okumasının ardından son buldu.

(SA-İRT-GS-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

title