Haberler

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, kadük olan Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu'nda Avrupa Birliği (AB) mevzuatı çerçevesinde değişiklikler yaparak yeniden TBMM'ye sunacaklarını bildirdi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, kadük olan Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu'nda Avrupa Birliği (AB) mevzuatı çerçevesinde değişiklikler yaparak yeniden TBMM'ye sunacaklarını bildirdi.

Eroğlu, Green Park Hotel'de düzenlenen AB destekli "Natura 2000 Gerekliliklerinin Uygulanması İçin Ulusal Doğa Koruma Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi"nin açılış toplantısına katıldı.

Toplantıda konuşan Eroğlu, dünyada çarpık sanayileşme, şehirleşme ve tabiatın tahrip edilmesi gibi nedenlerle biyolojik çeşitliliğin tehlike altında olduğunu belirtti.

Biyolojik çeşitliliğinin korunması amacıyla birçok sözleşme imzalandığını aktaran Eroğlu, geçen yıl Ankara'da yapılan Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi Taraflar Konferansı'nın dönem başkanlığını yaptığını anımsattı.

Bakanlığın, tabiatın ve biyolojik çeşitliliğin korunması için gerekli çalışmaları yaptığını ifade eden Eroğlu, şöyle konuştu:

"Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu'nu ilgili bütün kurumların görüşlerini dikkate alarak, geçen dönem hazırlayıp Meclise sevk etmiştik, komisyonlarda görüşüldü, Genel Kurul'a da intikal etti. Genel Kurul'da gerçekten çok fazla kanun teklifi olduğu için maalesef görüşülemedi, kadük kaldı. Avrupa Birliği ile de görüşerek, Avrupa Birliği mevzuatına uyum sağlayacak değişiklikler yaparak Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu'nu tekrar Bakanlar Kuruluna oradan da Meclise sunacağız. Allah nasip ederse bu yıl bu kanunu çıkarmak istiyoruz."

Natura 2000 Gerekliliklerinin Uygulanması İçin Ulusal Doğa Koruma Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi'nin önemli olduğunu kaydeden Eroğlu, ilk defa İç Anadolu Bölgesinde yaklaşık 20 ilde çalışma yapılacağını söyledi.

Bakan Eroğlu, " Türkiye'nin birçok iklimin kavşak noktasında ve biyolojik çeşitliliği fazla bir ülke olduğunu" dile getirdi. "Biyolojik çeşitlilik olmazsa ekonomik kalkınmada olmaz" diyen Eroğlu, ilaçların çoğunun tıbbi ve aromatik bitkilerden yapıldığına işaret etti.

Eroğlu, kurulacak "Natura 2000 veri tabanı"nın geniş kapsamlı olmasının önem taşıdığını belirterek, veri tabanının dünyanın hizmetine sunulacağını aktardı.

Türkiye'de birçok ilde kuş gözetleme noktası olduğunu kaydeden Eroğlu, kuşları korumanın önemli olduğunu dile getirdi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Nurettin Taş, projenin takım lideri Begona Matilla, AB Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölümü Başkan Yardımcısı Virve Vımparı de konuşma yaptı.

Projeyle Türkiye'deki potansiyel Natura 2000 alanlarının belirlenmesi öngörülüyor. Bu çerçevede İç Anadolu Bölgesi'nde çalışma başlatılacak. Daha sonra diğer bölgelere de yaygınlaştırılacak projenin Eylül 2018'de sona ermesi planlanıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Veysel Eroğlu Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title