Haberler

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması

"Biz istiyoruz ki İstanbul'un 2071'e kadar su sıkıntısı olmasın.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul'da 2071'e kadar su sıkıntısı olmaması için çalıştıklarını belirterek, "7 Aralık 2016 saat 14.59'da Melen Barajı bitiyor. 800 milyon metreküp suyu biriktirecek, Yılda 1 milyar metreküpten fazla, yani İstanbul'un bir yıllık ihtiyacını karşılayan miktara sahip olacağız" dedi.

Eroğlu, İstanbul Valiliği'ni ziyaret etti. Basına kapalı gerçekleşen ziyaretin ardından Vali Vasip Şahin ve İSKİ Genel Müdürü Dursun Atilla Altay ile basın toplantısı düzenleyen Eroğlu, bakanlığın İstanbul'la ilgili çalışmalarını anlattı.

İstanbul'a geçen yıl sonuna kadar bütün bakanlıklarca 73 milyar yatırım yapıldığını ifade eden Eroğlu, "Bu İstanbul'un tarihindeki en büyük yatırımdır. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 3 milyar 400 milyon lira yatırımıyla İstanbul'a katkı sağladık" diye konuştu.

Veysel Eroğlu, son 12 yılda 20 içme suyu tesisi kazandırıldığını, 26 derenin ıslah edildiğini, 2 şehir ormanı ile 23 meteoroloji ölçüm istasyonu kurulduğunu anlattı. Kentte daha önce yaşanan su problemlerini anımsatan Eroğlu, Istranca derelerinin şehirdeki susuzluğun giderilmesinde büyük rolü olduğunu kaydetti.

İSKİ'de çalışırken suyla ilgili 2040 yılı için master planı hazırladıklarını dile getiren Eroğlu, bir taraftan yeni su kaynaklarını devreye alırken şebekenin de yenilendiğini belirtti.

"Geçen yıl 930 milyon metreküp su kullanıldı"

Bakan Eroğlu, sudaki yüzde 65 kayıp-kaçak oranına da son verdiklerini ifade ederek, şu bilgileri verdi:

" Türkiye'de, İstanbul'da zaman zaman kuraklıklar oluyor. Genelde 7 yılda bir kurak dönem oluyor. Biz İstanbul ve Türkiye'yi en kötü şartlarda kuraklığa dayanacak şekilde hazırladık ve hazırlıyoruz. 2000'deki kuraklıkta B planını uygulayarak, sıkıntı çektirmedik. 2007-2008'de İstanbul 61 gün susuz kalacaktı. Biz şafak harekatıyla kenti susuzluktan kurtardık. Eğer A, B, C planlarını uygulamasaydık, haziran ayından itibaren İstanbul'da bir gram su olmayacaktı. 1994'te 6 milyon nüfus varken, su yoktu. Şimdi 15 milyon. Su ihtiyacı çok arttı. Şimdi kişi başına düşen su miktarı 50 litreden 300 litreye çıktı. Günde ortalama 3 milyon metreküpe yakın su kullanılıyor. İstanbul'un su kaynakları yüzde 50'yi karşılayabilirken dışarıdan getirilen kaynaklarla ihtiyaca cevap verildi."

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, geçen yıl yaşanan kuraklıkta planlarını devreye sokarak kentin susuz bırakılmadığını dile getirerek, tedbirler sayesinde mevcut suya ilaveten 142 milyon metreküp su temin edildiğini, İstanbul'a 2014 boyunca toplam 930 milyon metreküp su kullanıldığını anlattı.

Eroğlu, yapılanların yeterli olmadığını vurgulayarak, "Biz istiyoruz ki İstanbul'un 2071'e kadar su sıkıntısı olmasın. Bizim yaptığımız şey; büyük düşünmek. Ne yapacağız Melen Barajı'nı bitiriyoruz. 7 Aralık 2016 saat 14.59'da Melen Barajı bitiyor. 800 milyon metreküp suyu biriktirecek, yılda 1 milyar metreküpten fazla, yani İstanbul'un 1 yıllık ihtiyacını karşılayan miktara sahip olacağız" diye konuştu.

Sungurlu ve Osmangazi barajlarının projelerinin başlatıldığını belirten Eroğlu, İstanbul'daki içme suyu arıtma tesislerinin dünyanın en modernleri olduğunu ifade etti.

Barajlardaki su durumu

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul'daki barajların doluluk oranının yüzde 75 olduğunu dile getirerek, "650 milyon metreküp suyumuz var. Su sıkıntımız yok. Arkasından Melen de devreye girecek. Bundan sonra kriz yönetime gerek yok. A, B ve C planlarına gerek kalmayacak. 2071'e kadar İSKİ Genel Müdürleri çok rahat edecek. 2071'den sonrası içinde bakanlığın kasasına gelecekteki bakanlar için bir mektup bırakacağım. Böylece İstanbul susuz kalmayacak. 35 milyon kişiye yetecek suyu hazırlıyoruz" ifadelerini kullandı.

İstanbul'un hava durumuna ilişkin bilgi veren Eroğlu, bugün yağışın görünmediğini, yarın ise yağışların tekrar Marmara bölgesinde başladığını belirterek, pazar günü yağışların kesileceğini ancak rüzgar olacağını söyledi.

Türkiye'de kuraklık ve küresel iklim değişikliği nedeniyle sıkıntı yaşanmayacağını, bu konuda başka planlarının da olduğunu ifade eden Eroğlu, Melen'den halen su basıldığını, hatta barajlarda su olduğu için 3 günden beri Melen'den su basımının yapılmadığını anlattı.

İstanbul'da su sıkıntısı yaşatmayacaklarını vurgulayan Eroğlu, "Şimdiden sonra daha da garantimiz var. Çünkü artık B ve C planları da gerektiğinde devrede. Hiç bir sıkıntı olmaz. 2015 ve 2016 yazında da İstanbul'da ve Türkiye'de susuzluk yaşatmayacağımızın sözünü veriyorum" diye konuştu.

Eroğlu vatandaşların tedirgin olmaması gerektiğini, istedikleri kadar su kullanabileceklerini vurguladı.

AA, İstanbul'un barajlarını havadan görüntüledi

Bu arada Anadolu Ajansı, İstanbul'a su sağlayan bazı barajları havadan görüntüledi.

Görüntülerde, barajlardaki su seviyesinin yükseldiği gözleniyor.

- İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Veysel Eroğlu Melen Barajı İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title