Haberler

Orhan Pamuk'tan La Repubblica'ya Değerlendirme

Nobel ödüllü Türk yazar Orhan Pamuk, İtalya'daki günlük haber gazetelerinden La Repubblica'da bugün yayımlanan demecinde, Türkiye ve gündemin ilk sırasındaki cumhurbaşkanlığı seçimi konularında değerlendirmelerde bulundu.

Pamuk, AK Partinin Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ün eşinin başörtülü biri olmasının Türkiye açısından bir sorun olup olmayacağına ilişkin soruyu, şöyle yanıtladı:

"Geçmişte çoğu kez, cumhurbaşkanı adayının kişiliğinin netice itibarıyla belirleyici bir rol oynamayabildiğini gördük. Önemli olan Cumhurbaşkanının, demokrasi, insan hakları ve özgürlük ilkelerine sadık olmasıdır. Ama muhtelif Cumhurbaşkanlarımızın, seçilmelerinin ardından, kendi işlerine gelir biçimde söz konusu ilkeleri kurban ettiklerini de gördük."

Pamuk, Türkiye'de "Türk milliyetçiliğinin kaygı verici boyutlarda bir tırmanış gösterdiği"ne ilişkin soruya karşılık da şunları söyledi:

"Evet, Türk milliyetçiliği, talihsiz bir ırkçılık eşliğinde güçlenmektedir. Bu durum, Türklerin Kürt sorunu konusundaki beceriksizlikleri, AB müzakereleriyle ilgili küçük düşürücü süreç ve bunların beraberinde getirdiği eziklik duygusuyla da ilintilidir. Milliyetçiliğin en kötü uzantıları da ifade özgürlüğünün kısıtlanması ve başta ciddi bir baskıya maruz kalan Avrupa yanlıları olmak üzere aydınlara karşı sürdürülen nefret kampanyasıdır."

Orhan Pamuk, Türkiye'nin Avrupa Birliğine üyelik süreciyle ilgili olarak da bu konuda bazı hayal kırıklıkları olduğunu belirtmekte birlikte, "Ancak halen, Türkiye'nin AB üyeliğinin her iki kesim için de bir avantaj olacağından eminim. Her halükarda bunun, bizim demokrasimiz, kültürümüz ve ekonomimiz açısından iyi olacağından eminim" diye konuştu.

Pamuk, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda zaman zaman kendini hissettiren belirsizliklere de değinerek, "Avrupa projesi, hüzünlü bir hikayeye dönüşme eğiliminde. Bunda her iki tarafın da suçu var" dedi.

Pamuk, "Türkiye, Avrupa'yla bütünleşme konusunda hangi noktada?" biçimindeki soruyu da, "Mars'tan bakacak olursak yarı yola epey yaklaştık sayılır. Her halükarda bir gün bizim de Avrupa'nın parçası olacağımızı düşünüyorum" diye yanıtladı.

Pamuk, La Repubblica'daki söyleşide, yurt dışındayken kendini daha fazla Türk hissettiğine de değinerek, "Ulusal bilinç kimi kez şaşırtıcıdır. Türkiye dışındayken kendimi daha fazla Türk hissediyorum. Ama ülkeme döner dönmez, Avrupai boyutum ön plana çıkıyor. Bu da, Türk milliyetçileri başta olmak üzere bana muhalefet edenlerin, bana kabul edilmez saldırılarda bulunmaları için bir bahaneye dönüşüyor. Ama bunlar arasında, kendilerini bizim kültürümüze vakfetmiş olanların sayısı çok az. Bense bu işi, kitaplarımda onlardan daha fazla yapıyorum" dedi.

Nobel ödüllü Pamuk, "Sizin için İslam ne kadar önemli?" sorusunu da şöyle yanıtladı:

"Bana göre, biz Türklerden bahsedilirken hemen özellikle İslam'ın akla gelmesi korkunç bir şey. Sürekli din konusunda sorulara muhatap oluyorum. Soruların genelde olumsuz bir tonlamayla olması da beni çıldırtıyor. Evet, benim ülkemin insanlarımın çoğunluğu Müslümandır. Ama sizden her kim benim ülkemi gerçekten anlamak istiyorsa bu ülkenin tarihini ve de bakışını hep Avrupa'ya çevirmiş olduğunu da hesaba katmak durumundadır. Avrupa kültürü konusunda Türklerin bir tür sevgi ve kinden de söz edilebilir. Türkiye fiilen Avrupa'nın bir parçasıdır."

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title