Haberler

Orgeneral Büyükanıt, Soruları Cevaplandırdı

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Genelkurmay eski Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün 'günlük' ile açıklamalarını 'saygıyla' karşıladığını belirterek, "Açıklamalarını sabah gazetede okudum. Onun değerlendirmesini ben yapmak istemem. O düşünceleri tabi ki kendisine aittir ve saygı duyarım. Ben şu anda görevde ve sorumlu bir kişiyim. Her attığım adım yasalar çerçevesinde olmalı, hukuken doğru olmalı, yanlış adım atmamalıyım" dedi. Büyükanıt, 'günlük' ile ilgili bilgi ve belgelerin ortaya konması gerektiğini de belirterek, "Elimize bilgi ve belge gelmeden hiçbir şey yapmamız mümkün değil. 'İspat ederim' diyen bilgi ve belgeleri ortaya koyar ve bu bilgi ve belgelere dayanarak hukuk neyi öngörüyorsa o yapılır" diye konuştu.

Orgeneral Büyükanıt, Genelkurmay Karargahı Orbay Salonu'ndaki basın toplantısında, yaklaşık 50 dakikalık konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. 'Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda cumhuriyetin temel değerlerine bağlılık konusunda sözde değil özde ifadesini kullandınız. Böyle bir cumhurbaşkanı seçilmeyeceğine dair bir kuşkunuz mu var?' sorusuna Orgeneral Büyükanıt, "Hayır. Ben şunu söylüyorum. Bu, Türkiye'de uzun zamandır tartışma konusu olmuş, herkes bir şey söylüyor. Ben de diyorum ki, bu şekilde bu niteliklere haiz birisinin oraya seçileceğini ümit ediyorum" karşılığını verdi. 'Belli adayların ismi dolaşıyor ortalıkta. Genel gidişten memnun musunuz? Sizin bu tanımınıza onlar uyuyorlar mı?' şeklinde bir soru üzerine Orgeneral Büyükanıt, "Şunu istirham edeceğim. Ben kişiler bazında konuşmuyorum. Sonuçlandığı zaman ancak değerlendiririm. Sonuçlanmadan bu konu hakkında bir yorum yapmam doğru olmaz. Kusura bakmayın" ifadesini kullandı. Orgeneral Büyükanıt, 'Seçilecek şahsın söylediğiniz kriterlere uyup uymadığına bir karar vereceksiniz demek ki. Ama o anda Meclis, cumhurbaşkanını seçmiş olacak. Bu süreci nasıl bekliyorsunuz? Tutumunuz ne olacak?' yönündeki bir soruya ise, "Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili düşüncemi söyledim. Bunun üzerinde daha fazla yorum yapmak istemiyorum" dedi.

'TSK'da subay eşlerinin türban takması yasak. Israr edildiği takdirde TSK'dan ihraç ediliyor. Acaba TSK'nın başkomutanının eşi türbanlı olursa, başkomutanın altında çalışan subay, astsubay ve komutanların tavrı ve komutanlarına bakış açıları nasıl olur?' şeklindeki bir soruya ise Orgeneral Büyükanıt, "Cumhurbaşkanlığı konusunu bitirdim. Ama sorunuzu aldım. Teşekkür ederim" karşılığını verdi.

Orgeneral Büyükanıt, bir gazetecinin Genelkurmay eski Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün 'günlük' konusundaki açıklamalarına ilişkin haberleri hatırlatarak, "Bugün de sizin basın toplantınız var. Buna paralel olarak aranızda bir koordinasyon var mıydı? Özkök'ün açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusuna, şu karşılığı verdi:

"Sayın komutanımızla benim herhangi bir temasım olmadı. Dün akşam başka konularda çalıştım, televizyon bile seyredemedim. Sabah gazetede okudum. Bunu samimi olarak itiraf ediyorum. Zaman zaman tabi ki konuşuyorum ama bu konuda herhangi bir temasımız olmadı. Onun değerlendirmesini ben yapmak istemem. O düşünceleri tabi ki kendisine aittir ve saygı duyarım. Ben şu anda görevde ve sorumlu bir kişiyim. Her attığım adım yasalar çerçevesinde olmalı, hukuken doğru olmalı, yanlış adım atmamalıyım. Onun için de hukukun genel kapsamı içinde, dediğim gibi şu anda elimizde herhangi hiçbir bilgi ve belge yok. Dolayısıyla elimize bilgi ve belge gelmeden hiçbir şey yapmamız mümkün değil. 'İspat ederim' diyen bilgi ve belgeleri ortaya koyar ve bu bilgi ve belgelere dayanarak hukuk neyi öngörüyorsa o yapılır. Başka bir şansımız yok, onu yapmak zorundasınız."

Orgeneral Büyükanıt, bir soru üzerine, 'günlük' olayının ardından sadece Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Özden Örnek ile bir defa görüştüğünü söyledi. "Onun dışında başka kimseyle görüşmedim" diyen Orgeneral Büyükanıt, 'Nasıl bir imaj edindiniz?' sorusuna, "Üzgündü. Mahkemeye vereceğini söyledi. 'Bunlar senin vatandaşlık hakların' dedim, o kadar" diye konuştu.

14 Nisan'da yapılacak yürüyüşle ilgili bir soru üzerine Orgeneral Büyükanıt, "Benim bu konuda bir yorum yapma yetkim yok. Eğer yasal olarak izin alınmışsa, şiddete başvurmayan, sadece düşünceler açıklanacak bir toplantıdan ürkmek anlaşılır birşey değildir. Yasal olarak yapılıyorsa, kaldı ki Türkiye'de illegal gösteriler yapılıyor. Terör örgütünün bayrakları açılıyor, bilmem ne yapılıyor. Benim bir vatandaş olarak, yasal prosedürü tamamlanmış, yasalara uygun, şiddet içermeyen bir gösteri yapılıyorsa ben buna demokratik bir girişim derim. Herkes demokratik hakkını kullanma hakkına ve hukukuna sahiptir. Ben olayın bir siyasi boyutu olarak bakmıyorum, ben olaya hukuki açıdan bakıyorum. Eğer usulüne göre yapılmışsa hiç kimsenin rahatsız olmaması lazım" dedi.

Orgeneral Büyükanıt, 'TSK'yı yıpratma kampanyasının tek bir merkezden yönetildiğine mi inanıyorsunuz? Eğer öyleyse bu yurtdışında yaşayan cemaat bağlantısı olabilir mi?' yönündeki bir soruya, "Bir kere şunu ifade ediyorum. Yalnız asker olarak değil, insan olarak da sahip olduğum temel felsefenin en başında, kesin bilgi sahibi olmadığım hiçbir konuda kimseye yaftayapıştırmam. Aklımızdan geçen ipuçları var ama bu merkezden mi yönetiliyor, bunlar hakkında bilmiyorum. Ama bazı ipuçları olduğunu sizler de g yasak. Israr edildiği takdirde TSörüyorsunuz" değerlendirmesinde bulundu.

'Andıç konusunda gözaltına alınan asteğmenin herhangi bir örgüt bağlantısı olup olmadığı araştırıldı mı?' sorusuna Orgeneral Büyükanıt, "Soruşturması devam ettiği için herhangi bir yorum yapma hakkına sahip değilim" cevabını verdi. Bu süreçte yaşanan gelişmelere de tepki gösteren Orgeneral Büyükanıt, şunları kaydetti:

"Buna cevap verecek olursam, hep tenkit ettiğim şeyi ben yapmış olurum. Çünkü olay ortaya çıkıyor. Hazırlık soruşturması başlıyor. Bütün bilgiler gazetelerde. Bu yasal değil. Hazırlık soruşturması gizlidir. Dolayısıyla ben şunu açıkça söylüyorum. Ben asker olarak, askeri adalet sistemini çok beğeniyorum. Askeri adalet sisteminde savcıyı çağırıp, 'ne oluyor, ne dedi' diye soramam. Bunu açıklıkla ifade ediyorum. Ne aldıkları ifadeleri gördüm ne de başka birşey gördüm, isteyemem de. Ben hakim sınıfından adli müşavirimle görüştüm. Onun görevi bana hukuki destek sağlamak. Onun dışında ne hakimle ne savcıyla ben görüşmedim. İfadelerini almışlar, gazetelerden okuyorum. O bakımdan, soruşturmada devam ettiği için herhangi bir yorum yapma imkanına sahip değilim."

Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, 'Başbakan, Hilmi Özkök Paşa'ya 'hocam' diye hitap ederdi. Siz böyle bir hitaba kendisinden maruz kaldınız mı?' yönündeki soruya ise, "Yok, hayır" karşılığını verdi.

Büyükanıt, 'Türkiye'nin Kuzey Irak'taki mücadelesi buradaki gruplarla ve bir yandan da bu grupları şımartan güçle mi devam edecek? Bir kısır döngü yaşanıyor. Bundan sonraki süreç nasıl olacak?' şeklindeki bir soruya ise şu cevabı verdi:

"Eski görevlerim gereği bildiğim bir bölge. Her iki zatı da tanıyorum. Geldiğimiz noktaya da ibretle bakıyorum. Gerçekten bir kere sarfettiği sözler çok seviyesiz sözler. Ama ben ona söylettirene bakıyorum. Ona bakmıyorum, söylettirene bakıyorum. Irak'taki en önemli tehlike bölünme tehlikesidir. Bölünürse kaça bölünür, 3'e bölünür. Fakat bugün Irak Meclisi'nde patlama meydana geldi ve çok sayıda kişi ölmüş olabilir. Bunlar artarak devam edebilir. Bu 3 grup, artık mantıklı olmamız lazım, birarada yaşamaları zor. Çünkü araya kan girmiştir. Tabi sonradan Sünni ve Kürtler arasında da çatışmalar çıkabilir. Çünkü özellikle Sünni gruplar, Kürtler'i Amerika'nın maşası olarak görüyor. Hatta bir ara gündeme geldi. Amerika, Kuzey Irak'ta birlik konuşlandırmasıyla ilgili. Amerika oraya birlik konuşlandırırsa, arkasından terörü de çeker getirir. Kısa vadeli hatta orta vadeli Irak'ta bir çözüm olabileceği kanaatinde değilim. Durumun daha kötüye gitme ihtimalini daha fazla görüyorum."

(TAN-OK-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title