Haberler

Orgeneral Başer'den Baydemir'e: Halkın Sabrını Zorlamayın

Orgeneral Edip Başer, PKK ile Mücadelede Atanan Temsilcilerin Çalışmalarından PKK'yı Bitirmek Gibi Bir Sonuç Beklenmemesi Gerektiğini Söyleyerek, Güneydoğulu Seçilmişlere "Halkın Bir Arada Yaşama Konusundaki Sabrını Zorlamayın" Dedi.

Orgeneral Edip Başer, PKK ile mücadelede ABD ve Irak’ın atadığı temsilcilerle birlikte yürüttüğü çalışmadan kimsenin kısa vadede PKK’nın bitmesini beklememesi gerektiğini söyledi. Başer, Güneydoğulu seçilmişlere “Halkın bir arada yaşama konusundaki sabrını zorlamayın” dedi.

Türkiye’nin PKK ile mücadele için atadığı özel temsilci Orgeneral Edip Başer, NTV canlı yayınında Can Dündar’ın sorularını yanıtladı. Başer, PKK ile mücadelede özel temsilcilerin yapacağı görevi tarif etti. “PKK’nın kısa vadede bitirilmesini beklemeyin” diyen Başer, ABD ve Irak temsilcileriyle birlikte yapılacak çalışmaların ilk etapta örgütün uluslararası finans ve siyasal bağlantılarını koparmak olduğunu ifade etti. Başer, bir soru üzerine Türkiye’deki siyasi iradeden gerekli desteği almadığı durumda da görevine devam etmeyeceğini vurguladı. Başer, Dündar’ın stüdyo konuğu olan Güneydoğu’lu seçilmişlere yönelik bir talebi olup olmadığıyla ilgili soruya ise şu yanıtı verdi:

“Bu görevimle bağlantılı olarak tabii ki bu zevattan herhangi bir talebim yok, olamaz da. Ama vatandaş olarak onlardan elbette talebim olabilir, o da şudur: Kendileri bu ülkenin, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir ilinin seçilmiş belediye başkanıdır veya bir diğeri bu ülkede bakanlık görevine kadar getirilmiş bir siyasetçidir. Dolayısıyla bütün bunlardan bu milletin beklediği elbette terörün bir an önce sona erdirilmesi. Ancak Türkiye Cumhuriyeti’nin birliğiyle, onuruyla, her şeyiyle, üniter yapısını koruyarak, insanları kardeş olarak birbirine yakınlaştıracak yolları aramaları. Maalesef bazı seçilmişler, bazı siyasiler, veya bazı yetkili olduğunu zanneden kimselerin eylemleri ve söylemleri vatandaşlarımızın bu konudaki sabrını zorlar mahiyettedir. Dolayısıyla benim şu anda stüdyoda misafiriniz olan zevattan da istirhamım bu konuda, halkımızın, Türk milletinin, bunun içerisine Kürt vatandaşlarımız da dahildir, bunların sabırlarını zorlamasınlar, birliği dirliği bozmaya lütfen heveslenmesinler.”

HENÜZ İŞİN BAŞINDAYIZ

Başer, Terörle mücadelenin bir tek silahlı mücadele boyutu olmadığını, en küçük terör örgütünün bile uluslararası destek aldığını anlatarak, PKK’nın tamamen etkisiz hale getirilmesi için yapılacak müdahalelerin başında destek niteliğini ortadan kaldırmanın geldiğini söyledi.

Başer, Irak’ta bugün ABD’nin tek otorite olduğunu, bu yüzden PKK ile mücadelede ABD’yle görüşmelerin sürdüğünü söyleyen, daha önce de bu konuda çeşitli görüşmeler yapıldığını belirtti. “Bunu daha koordine hale getirmeyi ABD tarafı düşünmüş ve bize önermişlerdir. Bizim ilgili taraflarımız da böyle bir işbirliğinin yararlı sonuçlar verebileceğine kanaat getirmişlerdir” diyen Başer, bu görevin kesin olarak başarılı olacağını söylemenin şu aşamada mümkün olmadığını belirtti.

Başer şunları söyledi:

“Basit tabiriyle, PKK olayını bitirmek. ‘Bu görev tek başına PKK terörünü sonu erdirmeyi başaracaktır’ şeklinde bir ifadeyi bugün herhangi bir şekilde kullanmam mümkün değil. Kısa vadede beklenmesi gereken şeyler belki de gözle görünmeyecek şeylerdir. Gözle görünmeyen neticeler elde edilebilecektir. Siyasal alanda, istihbarat alanında, ekonomik alanda ve finansman kaynakları bakımından olacaktır. Bazı adım adım elde edilenler olacaktır. Bizim yapmamız gereken, muhataplarımızla birlikte, özellikle de Amerikalı muhatabımızla birlikte bu konudaki ana ve ara hedefleri belirlemek ve bunlara ne şekilde ulaşılacağı konusunda hareket tarzlarımızı belirlemek.”

Başer, belirlemenin ardından yapılacakları ise “İlgili makamlarımıza dönüp arz edeceğiz ondan sonrası uygulayıcı ve karar verici makamların yapacakları uygulamalara bağlı olacaktır” diye özetledi.

Başer, “Herhangi bir şekilde siyasi irade benim arkamdan çekilir ya da tereddütlere düşerse bu görevi sürdürmeye devam etmeyeceğim” diyerek şunları kaydetti:

“Vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum. Hepimizin amacı akan kanın durması, artık şehit cenazelerinin son bulması ve annelerin artık ağlamaması yönündedir. Ancak bunu yaparken hiç kimsenin kuşkusu olmamalıdır ki bizler, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türk ulusunun onuruna zarar verecek şekilde hiçbir davranışın içinde bulunmayacağız, olmamızı da hiç kimse beklememeli. Şehitlerimizin ruhlarını da rahatsız etmeyeceğiz, aziz vatandaşlarımızı da ulusal onurlarına zarar verildiği hissine kaptırmayacağız.”

RALSTON’LA GÖRÜŞME

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

title