Haberler

Organları Bağışlanan İsimler Ölümsüzleştirilecek

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 1997 Yılından İtibaren Hayatını Kaybeden ve Öldükten Sonra Organları Yakınları Tarafından Bağışlanan Kişilerin İsimleri, Anıt Duvar Projesiyle Ölümsüzleşiyor.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 1997 yılından itibaren hayatını kaybeden ve öldükten sonra organları yakınları tarafından bağışlanan kişilerin isimleri, anıt duvar projesiyle ölümsüzleşiyor.

Türk Tıp Öğrencileri Uluslararası Komitesi'nin (TurkMSIC) yürüttüğü projeyle adları anıt duvara yazılacak olan organ bağışçıları, düzenlenen törende anıldı. Organları bağışlananların aileleri ile organ bağışları sonucu yeniden hayata dönenlerin de katıldığı anma töreninde, hüzün ve mutluluk bir arada yaşandı. Törende konuşan Ege Üniversitesi Organ Nakli Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Kaplan, son 10 yılda hızla gelişen organ bağışlarının devamının gelmesi için çaba sarf ettiklerini söyledi. Türkiye'de yapılan organ nakillerinin yüzde 75'inin canlıdan, yüzde 25'inin ise kadavradan yapıldığına dikkat çeken Hasan Kaplan, "Ölümden sonra yapılacak organ bağışları için toplumu teşvik etmeliyiz" dedi.

Organ bağışı konusunda toplumsal bir önyargı olduğunu vurgulayan Kaplan, "Bizleri organ mafyası olarak görenler de var. Medeni ülkeler seviyesine ulaşmamız için bu konuda bilinçlenmemiz şart" diye konuştu.

Medyanın, aile ve sivil toplum kuruluşlarının organ bağışları konusunda toplumu aydınlatmak için üzerine düşen görevleri yapması gerektiğine dikkat çeken Kaplan, "Herkesi organ bağışı yapmaya davet ediyorum" dedi.

2005 yılında oğlunu bir trafik kazasında kaybeden acılı baba Hüseyin Görgü ise, "Acılarımızı dindiren tek tesellimiz, hayattan kopmak üzereyken evladımızın organlarıyla yaşama tekrardan sarılan 4 kişinin mutluluğudur" diye konuştu. Bir öğretmen olarak bütün ülke aydınlarını organ bağış kampanyalarına davet ettiğini belirten acılı baba, "Bağış konusundaki önyargılarımızdan kurtulalım ve ölenlerin yerine diğerlerini yaşatalım" şeklinde konuştu.

2000 yılında hayata gözlerini yuman gencecik bir bedenden aldığı kalple "bitti" dediği hayata yeniden başlayan Prof. Dr. Ayhan Çıkın, okuduğu şiirlerle salonda bulunanları gözyaşlarına boğdu.

(YB-YK-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title