Haberler

Organik Kas Dokularıyla Robot Parmağı Üretildi

Japon bilim adamları, organik kas dokularını kullanarak dokuma ve kavrama hassasiyeti olan robot parmağı geliştirdi.

Japon bilim adamları, organik kas dokularını kullanarak dokuma ve kavrama hassasiyeti olan robot parmağı geliştirdi.

Japonya'nın Tokyo Üniversitesinden araştırmacılar, sıçanlardan alınan kas gözlerini (miyoblast), sentetik hidrojel tabakaları arasına yerleştirerek ürettikleri organik kas dokularını mekanik eklemlerle birleştirerek "biyo-hibrit" robot parmağı üretti.

Organik kas dokularının elektrik sinyalleri göndererek kasılıp gevşemesini sağlayan araştırmacılar, organik dokunun mekanik iskeletle uyumlu çalışmasını sağladı.

Bilim adamlarının buluşla ilgili yayınladıkları video görüntülerde robot parmağının plastik bir çerçeveyi kavradığı, çekip çıkardığı ve tekrar yerine koyduğu görülüyor.

Araştırmacılar bu basit hareket deneyinin daha gelişmiş biyo-hibrit robotlar yaratmak için iyi bir altyapı sağlayacağını belirtti.

Araştırmaya önderlik eden makine mühendisi Soji Takeuçi, "Eğer tüm bu kas dokularını tek bir cihaza entegre edebilirsek ellerin, kolların ve diğer beden kısımlarının çalışmasını taklit edebilen karmaşık kas grupları yaratabiliriz." ifadelerini kullandı.

Araştırmanın sonuçları "Science Robotics" dergisinde yayımlandı.

Kaynak: AA / Güncel

Japonya Tokyo Japon Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title