Haberler

Organik Fındık Tarımı Çiftçi Semineri

Ordu'nun Çaybaşı İlçesinde, "Organik Fındık Tarımı Çiftçi Semineri" Düzenlendi.

Ordu'nun Çaybaşı ilçesinde, "Organik Fındık Tarımı Çiftçi Semineri" düzenlendi.

İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından belediye toplantı salonunda gerçekleştirilen seminere OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ümit Serdar, Ordu Üniversitesi Ziraat fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Damla Bender Özenç ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Görevlisi Dr. Kibar Ak, konuşmacı olarak katıldı.

Çaybaşı Kaymakamı Muhammet Lütfi Kota, Çaybaşı Belediye Başkanı Zekeriya Sarıkoca, Tarım İl Müdürü Sadi Sadıkoğlu ve Tarım İlçe Müdürü Musa Sağlam'ın hazır bulunduğu seminerde konuşan Doç. Dr. Ümit Serdar, organik fındık yetiştiriciliği konusunda bilgi verdi. Organik tarımın bilinçli tarım olduğunu vurgulayan Ümit Serdar, "Her şeyden önce yapılan iş bilinçli yapılmalı. Toprak tahlil edilmeli. Ürünler olgunlaşmadan yani fındığı daldan kopartıp almamalıyız, yerden toplamalıyız. Ayrıca toplanan fındığı çuvallara fazla doldurmamalıyız" dedi.

Seminerde ikinci konuşmayı yapan Yrd. Doç. Dr. Damla Bender Özenç ise ‘organik tarımda gübreleme’ konusunu anlattı. Özenç, "Gelecek nesillere verimli toprak bırakmak için organik tarım yapmalıyız. Sağlıklı besin üretimi yapmak, doğal çevreyle uyumlu üretim yapmak tercih edilmeli. Gübrelemede ise en iyi yöntem hayvan gübresidir. Çünkü doğaldır ve her yıl kullanılmaz" diye konuştu.

Seminerde son konuşmayı yapan Karadeniz Tarımsal Araştırma Görevlisi Dr. Kibar Ak, "Fındık bahçelerine fındıktan fındığa girmemeliyiz. Bakım yapmalıyız ki seneye iyi ürün alalım. Bakım yapalım, verimi artıralım" şeklinde konuştu.

Dr. Kibar Ak, fındık kurduyla mücadelenin en iyi yolunun bahçede kesilen dalların bahçeden çıkartılması olduğunu belirterek, "Çünkü o dallarda bulunan fındık kurtları sağlam dallara geçmemesi için kestiğimiz dalları bahçeden uzaklaştırmalıyız" açıklamasında bulundu.

(HA-SA)

22.05.2007 21:54 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title