Haberler

Organ ve Doku Bağışı İçin Donör Sayısı Arttırılmalı"

Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, pek çok insanın yaşamını sürdürebilmek için doku ve organ beklediğini, bunun için donör adayı sayısının arttırılması gerektiğini belirtti.

Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, pek çok insanın yaşamını sürdürebilmek için doku ve organ beklediğini, bunun için donör adayı sayısının arttırılması gerektiğini belirtti.

EÜ'den yağılan yazılı açıklamada 3-9 Kasım'ın Organ ve Doku Bağışı Haftası olarak kutlandığı kaydedildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Budak, dünyada milyonlarca insanın sağlığına kavuşmak için organ ve doku nakli beklediğini ifade ederek, Ege Üniversitesi Organ Nakli Araştırma ve Uygulama Merkezinin organ naklinde dünyanın söz sahibi merkezlerinden birisi olduğunu ifade etti.

Merkezde yılda ortalama 100 böbrek nakli, 100 karaciğer nakli, 10-15 arasında kalp nakli, 2 akciğer nakli, 200'e yakın kornea nakli gerçekleştiğini aktaran Prof. Dr. Budak, "Ayrıca hastanın ihtiyacı durumunda merkezimizde çoklu organ naklini de gerçekleştirebiliyoruz. Yurt dışından pek çok ülkeden sağlık turizmi kapsamında organ ve doku nakli için hastanemizi tercih eden hastalar mevcut. Bugün, pek çok insan yaşamını sürdürebilmek için doku ve organ bekliyor. Bu kişiler bizlerin yakını veya bizzat kendimiz de olabiliriz. Dolayısıyla ülkemizdeki donör adayı sayısını arttırmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

EÜ Organ Nakli Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kutsal Turhan ise organ ve doku naklinin, tedavisi sadece nakille mümkün olan, organları hasar görmüş hastalara büyük umut ışığı olduğunu anlattı.

Turhan, organ nakli konusundaki bilincin son yıllarda artmasına rağmen, tüm dünyada çok sayıda nakil bekleyen insan bulunduğunu kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Ege Üniversitesi Necdet Budak Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title