Haberler

Organ Naklinde Bir İlk: Gönüllü Çapraz Nakil Yöntemi

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi Başkanı Doç.Dr.Serdar Kaçar ve ekibi tarafından organ naklinde ilk defa gerçekleştirilen gönüllü çapraz nakil yöntemiyle, birbirini tanımayan 4 aileden 8 kişi aynı anda ameliyata...

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi Başkanı Doç. Dr. Serdar Kaçar ve ekibi tarafından organ naklinde ilk defa gerçekleştirilen gönüllü çapraz nakil yöntemiyle, birbirini tanımayan 4 aileden 8 kişi aynı anda ameliyata alınarak, 4 kişiye böbrek nakli yapıldı.

Tıp dünyasında ilk kez uygulanan bu yöntemin böbrek hastaları için yeni bir umut ışığı olduğunu belirten Doç. Dr. Serdar Kaçar, "Kan uyuşmazlığı ve doku uyuşmazlığı gibi sebeplerle birbirlerine böbreklerini veremeyenler için geliştirdiğimiz çapraz nakil ve gönüllü çapraz nakil yöntemiyle böbrek nakli bekleyen yüzlerce kişi sağlığına kavuşabilecek" dedi.

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi tarafından ilk kez gerçekleştirilen gönüllü dörtlü çapraz nakil yöntemi organ nakli bekleyenler için yeni bir umut oldu. Gönüllü bağışçı sayesinde, birbirini tanımayan 4 aileden 8 kişi arasında 'böbrek kardeşliği' oluştu. Aynı anda ameliyata alınan dört donörün böbrekleri, aralarında kan uyumu tespit edilen dört ayrı böbrek hastasına başarıyla nakledildi.

Dünyada dokuzuncu kez dörtlü çapraz böbrek nakli operasyonunun gerçekleştirildiğini ifade eden Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi Başkanı Doç. Dr. Serdar Kaçar, bu operasyonu farklı kılan noktanın gönüllü bir vericinin de bulunması olduğunu belirtti. Doç. Dr. Serdar Kaçar, "Kan uyuşmazlığı sebebiyle birbirlerine böbreklerini veremeyen ailelerin başka bir aileyle eşleştirilerek böbreklerini vermesine dayalı olan çapraz nakil yöntemine gönüllü vericiyi ekleyerek organ naklinde yeni bir yöntem geliştirdik. Bu yöntem, tıp literatüründe ilk kez uygulanıyor. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi olarak insanların organ bulamayarak hayatlarını kaybetmemeleri için sürekli yeni yöntemler üzerinde çalışıyoruz. Gönüllü çapraz nakil de bu uygulamalardan biri" dedi.

NAKİLLER 5 SAATTE 4 AMELİYATHANEDE TAMAMLANDI

Böbrek nakli gerçekleşen hastaların katılımıyla bir basın toplantısı düzenleyen Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi Başkanı Doç. Dr. Serdar Kaçar; "5'i cerrah toplam 22 kişilik bir sağlık ekibiyle girdiğimiz ameliyatları 5 saatte tamamladık. Bu süre zarfında 4 ayrı ameliyathaneyi aynı anda kullandık. Çok başarılı bir dizi operasyonun sonunda ekibim ve ben böbrek nakillerini tamamladık. Bugün hastalarımızı taburcu etmeye başlıyoruz" dedi.

70 BİN DİYALİZ HASTASI BÖBREK BEKLİYOR

Gönüllü çapraz nakil uygulamasına 1.5 yıl önce başladıklarını ve bugüne kadar yaklaşık 50 kişiyi bu yöntemle sağlıklarına kavuşturduklarını ifade eden Doç. Dr. Kaçar, böbrek nakliyle ilgili şunları söyledi: "Ülkemizde 70 bin diyaliz hastası olmasına rağmen maalesef yeteri kadar böbrek nakli yapılamıyor. 2011 yılında maalesef sadece 2 bin 800 kişiye böbrek nakli yapıldı. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi olarak geçtiğimiz yıl İstanbul'da bulunan 24 böbrek nakli merkezinin yaptığı toplam böbrek naklinin yüzde 25'ini tek başımıza yaparak insanlar için umut olmaya çalıştık. Ancak, bu sayılar ülkemiz için yeterli değil. Bu nedenle sürekli yeni yöntemler düşünüp bunları uygulayarak daha fazla insana umut olmaya çalışıyoruz. Bugün buradan bir çağrıda da bulunmak istiyorum: Organ bağışı son derece önemli. Sizler de organlarınızı bağışlayarak hayat kurtarabilirsiniz."

BİR GÖNÜLLÜ DÖRT HAYAT KURTARDI

Gönüllü çapraz nakil için böbreğini bağışlayan Mensuriye Çoraklık'a da teşekkür eden Doç. Dr. Kaçar şunları söyledi: "Mensuriye Çoraklık, eşine böbreğini verip onu sağlığına kavuşturabilirdi.Ancak,tıbbi bir gereklilik olmamasına rağmen gönüllü olarak çapraz uygulamasını kabul ederek diğer üç kişinin de sağlığına kavuşmasını sağladı. Böylece bir böbrek sayesinde dört kişi nakil olma ve sağlığına kavuşma şansı yakaladı. Bizim geliştirdiğimiz bir yöntemle insanların sağlıklarına kavuşması ekip olarak bizi de inanılmaz mutlu ediyor, akşam başımızı yastığa koyduğumuzda huzurla uyuyoruz."

DİĞER HAYATLAR DA KURTULSUN İSTEDİM

Böbrek yetmezliği teşhisi konulan eşi Nurettin Çoraklık'a böbreğini vermek üzere Medical Park Göztepe Hastanesi Organ Nakli Merkezi'ne gelen 49 yaşındaki Mensuriye Çoraklık, diğer böbrek hastalarının durumuna kayıtsız kalmadı. Kan uyuşmazlığından dolayı birbirlerine böbreklerini veremeyen ailelerle tanışan Mensuriye Hanım, çapraz nakil için bekleyen gruba böbreğini bağışlayarak hem kendi eşinin hem de diğer üç böbrek hastasının hayatını kurtardı. Kocasının sağlığına kavuşması için böbreğini seve seve bağışlamayı düşündüğünü belirten Mensuriye Çoraklık, "Hastaneye geldiğimde nakil bekleyen diğer hastaların da hayatlarını kurtarabileceğimi öğrenince hiç düşünmeden seve seve böbreğimi bağışladım" dedi.

KİMİN ORGANI KİME NAKLEDİLDİ?

Mensuriye Çoraklık › Selim Sultan Devrim

Havva Alemdaroğlu › Mahsun Tekin

Fatma Devrim › Aleyna Çakır

Filiz Tekin › Nurettin Çoraklık

Kaynak: BasinOdasi.com.tr / Basın Bültenleri

Basın Bültenleri Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title