Haberler

Organ Bağışının Önemi

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saim Yeprem, organ bağışının Allah'ın emri olduğunu vurgulayarak organ nakliyle hastalık tedavisini kabul etmenin İslam Dini açısından bir zorunluluk olduğunu söyledi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Toplum Gönüllüleri Öğrenci Topluluğu tarafından organ bağışı hakkında bilinçlendirmeyi amaçlayan ‘Elinizdeki Gücün Farkında mısınız?' konulu panel KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapıldı. Panele konuşmacı olarak Trabzon Numune Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Sevtap Ekim, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Saim Yeprem, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fazıl Tuncay Aki ve Organ Nakli Ankara Bölge Koordinatörü Dr. Eyüp Kahveci katıldı.

Hayati önem taşıyan organ bağışının İslam Dini açısından bir zorunluluk olduğunu belirten Prof. Dr. Yeprem, organ naklinden başka çıkış yolu olmadığı zaman hastalığın tedavisi için organ nakline başvurulmasının Allah'ın emri olduğunu dile getirerek, "Yoksa biz ‘Her hastalığa tahammül etmeliyiz' gibi yaklaşımlar yanlıştır. Organ nakliyle hastalık tedavisini kabul etmek İslam Dini açısından da zorunluluktur" dedi.

Trabzon Numune Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Sevtap Ekim de organ bağışının önemine dikkat çekerek organ nakli konusunda bilinçlendirme çalışması yapan Toplum Gönüllüleri Vakfı'na gösterdikleri çabalardan dolayı teşekkür etti. Dr. Ekim, toplumun en çok önyargıya sahip olduğu konulardan biri olan ve tıp dünyasında ölümle sonuçlanan birçok hastalığın çözümü olarak görülen organ bağışı konusunda toplumda varolan ön yargıların giderek kırıldığını ve bu yönde bir bilinç oluşmaya başladığını söyledi.

Organ Nakli Ankara Bölge Koordinatörü Dr. Eyüp Kahveci ise Türkiye'de organ bağışının Avrupa'ya göre yeterli seviyede olmadığını dile getirdi. Türkiye'de organ bağışının gelişmiş ülkelere göre az olduğunu vurgulayan Dr. Kahveci, şu anda yaklaşık 15 bin kişinin böbrek, 10 bin kişinin de kornea nakli beklediğini kaydetti.

(AÖ-MU-Y) 07.05.2008 15:00 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title