Haberler

Organ Bağışı Hayat Kurtarır, Canına Can Katar"

Sağlık Bakanlığı Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlu Hekimi İhsan Özdemir, Türkiye'de her yıl 2 bin 500 insanın organ beklerken hayatını kaybettiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlu Hekimi İhsan Özdemir, Türkiye'de her yıl 2 bin 500 insanın organ beklerken hayatını kaybettiğini söyledi.

Özdemir, İstanbul Sağlık Müdürlüğü, Zeytinburnu Belediyesi, Koç Üniversitesi ve Zeytinburnu Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Organ Bağışı Haftası dolayısıyla Kazlıçeşme Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Kalbin Tekrar Sevecek" programında, Türkiye'de ve dünyada organ yetmezliği tanısı konulmuş ve belki de yaşama ümidi kalmayan yüz binlerce insan olduğunu belirtti.

Organ yetmezliği tanısı konulan insanların nakil için umutla beklediklerini ifade eden Özdemir, "Gün geçtikçe eriyip her an ayakta durmaya çalışan hastalar bazen çocuk, bazen genç, bazen yaşlı nüfus içinde olabiliyor. Bu insanlar, bir hayırseverin, bir erdemli insanın organ bağışlayarak onları hayatta tutmasını bekliyor. Ülkemizde her yıl 2 bin 500 insan organ beklerken hayatını kaybediyor. Bir organ bağışıyla bu insanların canına can katabilmeyi umut ediyoruz. Kalbinizin ikinci defa sevmesine izin verin." diye konuştu.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın da organ bağışı konusunda daha bilinçli olunması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Öleceğiz bir gün. Öldüğümüzde koşullar elverişliyse organlarımızı bir diğerini yaşatmakla ilgili olarak bağışlamakta problem yaşadığımızı biliyoruz. Bu durumun inançlarla ilgili olduğunu düşünüyoruz. Burada bugün Müslüman, Hristiyan ve Musevi din adamlarımız var. Onlar bu konuyla ilgili dinlerin bakışını da ortaya koyacaklar. Ön yargılardan bir şekilde kurtulmamız lazım. 'Organ bağışı hayat kurtarır, canına can katar.' diyoruz, söylediğimizi yapmamız lazım. Organ Bağışı Haftası münasebetiyle bir farkındalık oluşturmakla ilgili başlatılan bu programda diyorum ki, emri hak vaki olduğunda eğer koşullar elverişliyse bir başka hayatı yaşatmak için organlarımı bağışlıyorum."

Koç Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Devrim Öztemel de Türkiye'nin canlıdan organ bağışlarında dünya birincisi olduğunu dile getirerek, kadavradan bağışların ise çok az olduğunu ifade etti.

Canlıdan bağışın, sevdiklerini hayata bağlamak, minnet gibi duygulardan yola çıktığını, kadavra bağışında ise endişeler, korkular ve ön yargıların ön planda olduğunu belirten Öztemel, organ bağışı hakkında bilgi verdi.

Programda din adamları da semavi dinler açısından organ bağışının önemini anlattı.

Kaynak: AA / Güncel

Sağlık Bakanlığı Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title