Haberler

Ordu: Tüketicilere Ramazan Uyarısı

Ordu İl Tarım Müdürlüğü, Ramazan Ayı Münasebetiyle Marketlere Akın Eden Vatandaşları Uyararak, Gıda Satın Alırken Etiketsiz ve Ambalajsız Ürün Satın Almamalarını, Et ve Et Ürünlerinin Sağlık Kontrolünün Yapıldığına İlişkin Damgalı Olmasına Dikkat Etmelerini İstedi.

Ordu İl Tarım Müdürlüğü, Ramazan ayı münasebetiyle marketlere akın eden vatandaşları uyararak, gıda satın alırken etiketsiz ve ambalajsız ürün satın almamalarını, et ve et ürünlerinin sağlık kontrolünün yapıldığına ilişkin damgalı olmasına dikkat etmelerini istedi.

Yapılan açıklamada, satışa sunulan her gıda maddesinin üzerinde etiketinin bulunmasının zorunlu olduğu, bu sebeple ambalajı üzerinde etiket bilgileri, son kullanma tarihi, Tarım Bakanlığı'nca verilen üretim izninin mutlaka kontrol edilmesi gerektiği kaydedildi. Etiket bilgisi eksik olan gıda maddesinin satın alınmaması gerektiği belirtilen açıklamada, "Dışında ambalajı olmayan gıda maddesinin, ekmek gibi, direkt gazete kağıdına sarılarak verilmesine engel olunmalı. Bu konuda seçici davranılmalı, uygun olmayan şartlarda, açıkta ve etiketsiz satılan gıdalar satın alınmamalı ve tüketilmemelidir" denildi.

Et ve et ürünlerinin alınması sırasında dikkat edilmesi gereken kurallar ise şöyle belirtildi:

"Et ve et ürünleri kendine has yapı renk, lezzet koku ve aromada olmalıdır. Bozulmuş etlerde; etin dış yüzeyinin yapışkan bir hal alması, et renginde görülen bozulmalar, ekşime ve kokuşma görülmektedir. Kıyma 1 gün, parça etler ise 2-3 günden fazla buzdolabında bekletilmemelidir. Eğer daha uzun süre bekletmek gerekiyorsa parça etler yağlı kağıda sarılarak buzlukta birkaç hafta veya dondurucuda kullanılacak parçalara ayrılarak bekletilebilir. Kasaplar ve sadece satış yapan işyerlerinde ana parçalardan kuşbaşı ve sote gibi küçük parçaların hazırlanması veya dilimlenmesi veya kıyma hazırlanması işlemleri müşteri talebi üzerine yapılacaktır. Üretim izni olmadan kıyma, kuşbaşı, sucuk, sote ve benzeri hazırlanması ve satışa sunulması yasaktır. Et ürünlerinin üretiminde kullanılan etlerin sağlık kontrolünden geçirildiğine ve insan tüketimine uygun olduğunu belirten sağlık damgası (mühür) taşıması zorunludur."

Özellikle dondurulmuş et ve balıkların kullanılacağı zaman, oda sıcaklığında değil buzdolabında çözünmesi gerektiği belirtilen açıklamanın devamında şunlara dikkat çekildi:

"Tavuk vebası hastalığı nedeniyle kanatlı eti ve ürünleri ile yumurtalarda direkt ve endirekt bulaşmanın önlenmesi ve izlenilebilirliğinin sağlanması amacıyla açıkta veya dökme şekilde kanatlı eti ve ürünleri ile yumurtaların satışı yasaktır. Kanatlı et ve ürünleri orijinal ambalajında satın alınmalı ve ambalajı mutfakta açılmalıdır. Resmi otoritenin dışında en iyi denetçiler tüketiciler olmak zorundadır. Tüketicilerin de güvenilir gıda için, üretim izinsiz, son kullanma tarihi geçmiş, etiketsiz ve ambalajsız ürün satın almamaları, mutlaka seçici davranmaları gıda kontrolünde ve sistemin yerleşmesinde etkili olacaktır."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title