Haberler

Ordu: Ecevit'in Mezarına "Köykent" Toprağı

Ordu'nun Mesudiye İlçesi'nde, "Köykent Projesi"nin Merkezi Olan Çavdar Köyü'nden Alınan Toprak, Eski Başbakan Bülent Ecevit'in Mezarına Konulacak.

Ordu'nun Mesudiye İlçesi'nde, "Köykent Projesi"nin merkezi olan Çavdar Köyü'nden alınan toprak, eski Başbakan Bülent Ecevit'in mezarına konulacak.

Ecevit'in "En büyük düşüm" dediği ve Mesudiye'de hayata geçirmek istediği Köykent mirasına sahip çıkılmasını isteyen DSP Ordu İl Başkanı Avukat Murat Temel, Çavdar Köyü'nden alarak poşet içinde özel yaptırılan sandığa doldurduğu toprağı cumartesi günü Ecevit'in mezarına atacağını belirtti. Beraberindeki heyetle birlikte Çavdar Köyü'ne giden Murat Temel, burada toprağı sandığa koyduktan sonra köylülere hitabetti. Temel, "Onursal Genel Başkanımız Bülent Ecevit'i kaybetmenin acısını yaşadığımız bugün burada bulunmamızın derin bir anlamı var. Belki bir çoğunuzun hatırlayacağı gibi 6 yıl önce Ecevit, Köykent Projesi'nin açılışını yapmak için buraya gelip, 'Köykent 30 yıllık düşüm' demişti" dedi.

Ecevit'in köyde ekonomik adımlar atıldıkça sosyal hayatı geliştirecek adımların da atılacağını kaydettiğini hatırlatan Temel, "Halkçı Ecevit, 'Köykentlerin amacı köylüleri yerlerinden, yurtlarından ayrılmaya mecbur bırakmayacak. Şehirdeki yaşam koşullarını tümüyle köylere getirecek. Köykentlerde şehirleşme köylülerin ayağına gidecek. Köykentlerde Mesudiye'deki 9 köyün tüm sağlık, eğitim, kooperatif ve tarım ihtiyaçları karşılanmış olacak. Bunu bir köy tek başına yapamaz. Ama 9 köye ortak hizmet verilerek bu sorunlar aşılacaktır. Köylere şehir hizmetleri ortak olarak getirildikçe de maliyette düşüş sağlanacak. Köylülerin şehirliliğe yumuşak geçişi sağlanacak' diyerek hayalinin hayata geçmesinin sevincini yaşamıştı" diye konuştu.

Ecevit'in 30 yıllık rüyasının seçilmiş pilot bölgelerdeki kırsal nüfusun yaşam kalitesini arttırmak ve giderek bütün köylerde projeyi uygulayabilmek olduğuna dikkat çeken Temel, göçün böylece tersine çevrilmek istendiğine değindi. Projeye demokratik işlerlik kazandırılmasının Ecevit'in düşü olduğunu vurgulayan Temel, şunları söyledi:

"Yüzde 98'i tamamlanmış proje AK Parti hükümeti tarafından askıya alındı. Bu durum Ecevit'i derinden üzmüştü. Bugün burada gördüklerimiz bizi de bu açıdan son derece üzmüştür. Fakat, Köykent Projesi'nin uygulandığı bu bölgenin insanlarının bugün burada Ecevit'e sahip çıktıklarını görmek bizi gerçekten onurlandırdı. Ecevit'in düşünün belki geç de olsa anlaşılabildiğini görmek bizi gerçekten mutlu etti. Ecevit'in bize bıraktığı onurlu ve değerli mirasa sahip çıkmanın gerekliliğini daha yoğun yaşadık. Zaman onu hep haklı çıkardı. Ecevit'e Allah'tan rahmet diliyorum."

Çavdar, Dayılı, Ilışar, Kışlacık, Türkköy, Esatlı, Yuvalı, Çardaklı ve Göçbeyi'nin dahil olduğu Köykent Projesi'nin yaşatılmasını isteyen köylüler ise, "Ecevit sayesinde bu bölgeye okul, sağlık ocağı, yol, orman ürünleri entegre tesisi yapıldı. Köyümüz 70 yılda görmediği hizmeti Ecevit sayesinde aldı. Ancak proje devam etmiyor. Fabrikamız kapanma noktasına geldi. Bize bir güneş doğdu, o da bizim Karaoğlan'ımızdı, gitti, Allah rahmet eylesin" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title