Haberler

Ordu'da Kimyasal İlaç Kullanımında Rekor

Ordu'da Bitkilerdeki Zararlı Haşereleri Bertaraf Etmek ve Üretimi Artırmak Amacıyla Kullanılan Kimyasal İlaçların Kullanımı Her Yıl Giderek Artış Gösteriyor.

Ordu'da bitkilerdeki zararlı haşereleri bertaraf etmek ve üretimi artırmak amacıyla kullanılan kimyasal ilaçların kullanımı her yıl giderek artış gösteriyor.

Ordu Tarım İl Müdürlüğü'nden edinilen bilgilere göre, 1995 yılında il genelinde 145 bin litre sulu, 2 bin 500 ton kuru olmak üzere 147 bin 500 ton, 2000 yılında 220 bin litre sulu, 3 bin 500 ton kuru olmak üzere 223 bin 500 ton ilaç kullanılırken, bu rakam günümüzde toplam 500 bin tonu geçti. Buna göre 2006 yılında 280 bin sulu, 200 bin ton toz 480 bin ton kimyasal ilaç kullanılırken, 2007 yılı sonu itibariyle 270 bin ton sulu, 282 bin ton toz olmak üzere 552 bin ton olarak gerçekleşti. Bu ilaçların içerisinde 'bitki ve ot öldürücü' olarak bilinen herbisit türü ilacın toprağa karıştığında insan, hayvan ve su sağlığına büyük zararlar verdiği belirtildi.

"TOPRAK VE EKOLOJİK DENGE BOZULUYOR" Ordu'da aşırı dozda kimyasal ilaç kullanımının toprak, insan, hayvan ve su sağlığını tehdit ettiği belirtildi. Kullanılan ilaçların arasında bulunan 'bitki ve ot öldürücü' olarak bilinen herbisit türü ilacın toprağa karıştığında insan, hayvan ve su sağlığına büyük zararlar verdiği belirtildi. Bu konuda hazırlanan bir raporda toprağın veriminin artırılması amacıyla kullanılan gübrelerin genellikle bilinçsizce atıldığı, bu durumun toprağı kirlettiği, topraktan meyve, sebze ve bitkilere geçtiği, bu sebze, meyve ve bitkilerden kullanan insanların da metabolizmasının bozulduğu kaydedildi. Raporda, Ordu'da her yıl kullanılan sulu ve kuru ilaç ile değişik türdeki gübrelerin miktarının sürekli artığına da dikkat çekilerek, atılan gübre ve ilacın yağmurlar kanalıyla toprağa da aktığı, ayrıca bunun yeraltı sularını etkilediği de ifade edilerek, ekolojik dengenin giderek bozulduğuna işaret edildi.

(MAK-SA) 17.06.2008 16:42 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title