Haberler

Opportunity Kraterdeki Görevine Başladı

Mars'ta İkizi Spirit ile Birlikte 2 Aydan Fazla Süren Toz Fırtınalarını Sağ Salim Atlatan Opportunity, Dev Victoria Krateri'ne İnerek Büyük Önem Verilen Yeni Görevine Başladı.

Mars'ta ikizi Spirit ile birlikte 2 aydan fazla süren toz fırtınalarını sağ salim atlatan Opportunity, dev Victoria Krateri'ne inerek büyük önem verilen yeni görevine başladı.

NASA'nın Mars robot projesi müdürü John Callas, kraterin içine 6 metre kadar girdiklerini ve açık renkli bir kaya katmanı olan ilk bilimsel hedeflerine doğru ilerlediklerini belirterek, "Bilim insanları bunun Mars'ın eski yüzeyine ait izler taşıdığına inanıyorlar. Bu bir tür arkeolojik kazı gibi olacak" dedi.

Kaya katmanının çok yakınında bulunan Opportunity'nin ayrıntılı bilimsel incelemelere hafta başında başlamasının beklendiğini belirten Callas, robotun bilimsel bulgulara göre burada incelemelere devam etme veya başka yere yönelmesine karar verileceğini kaydetti.

Bilim insanları, yaklaşık 800 metre genişliğindeki bu kraterde ayrıca, Kızıl Gezegen'de başka yerlerde de görülen ve suyun varlığının kanıtı olduğu düşünülen yumrucuklardan bulmayı umut ediyorlar.

İkizi ile birlikte Mars'a 3 aylığına gönderilmesine karşın 43 ayı aşkın zamandır görevini sürdüren Opportunity'nin kraterin dibine kadar inemeyeceğini belirten NASA mühendisleri, kraterin köşesinden yaklaşık 100 metre uzakta kaygan kumdan oluşan bir tepenin bulunduğunu, bu noktadan öteye gitmenin tehlikeli olabileceğini kaydettiler.

Öte yandan, astronomların yeni teorisine göre, Mars'taki son 5 milyon yılda meydana gelen 40 buz çağı, gezegenin daimi buz tabakasını ekvatora doğru iterek erimesine yol açtı.

Hawaii Üniversitesi'nden Norbert Schörghofer, Mars'taki iklim değişikliğine gezegenin yörüngesindeki dönemsel iniş çıkışların neden olduğunu ve bunun gezegenin yüzeyine düşen güneş ışını miktarını değiştirdiğini belirtti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak? Muhtarlıklar kalkıyor mu? Türkiye'de kaç muhtar var, maliyeti ne kadar? Son seçim anketi! Bu pazar seçim olsa hangi parti yüzde kaç oy alır? Manchester United Sheffield United maçı CANLI izle! 24 Nisan MANU Sheffield United maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Toz taşınımı nedir, ne zaman olacak? Toz taşınımı hangi illerde olacak? Muharrem ayı ne zaman 2024? Aziz Yıldırım aday mı 2024? Taraftarlar Aziz Yıldırım'ın aday olması için binlerce paylaşım yaptı Everton Liverpool maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Everton Liverpool maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Everton Liverpool maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Everton Liverpool maçı kaç kaç, canlı maç skoru!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title