Haberler

Operasyon Dünya Basınında

Terör Örgütünün Saldırılarının Artmasının Ardından Kuzey Irak'a Yönelik Operasyon İhtimali Türkiye'nin Gündeminden Dünyanın Gündemine Taşındı. Dünyanın Önde Gelen Gazeteleri Bugün Türkiye'nin Sınır Ötesi Operasyonuna Geniş Sayfalar Ayırdı.

Terör örgütünün saldırılarının artmasının ardından Kuzey Irak'a yönelik operasyon ihtimali Türkiye'nin gündeminden dünyanın gündemine taşındı. Dünyanın önde gelen gazeteleri bugün Türkiye'nin sınır ötesi operasyonuna geniş sayfalar ayırdı.

BBC: HÜKÜMET OPERASYONA İZİN VERECEK

Yedi askerin ölümüne neden olan Tunceli’deki saldırı yurt dışında da yankı buldu. BBC, saldırının, olası sınır ötesi operasyona ilişkin spekülasyonun yapıldığı günlere rastlandığına dikkat çekerken “Son şiddet olayının, Kuzey Irak’a yönelik bir askeri operasyona desteği artırması kaçınılmaz” yorumunu yaptı.

İngiliz yayın kurumu BBC, Tunceli saldırısına ilişkin haberinde saldırın, daha önce Tunceli’de aktif olan PKK’ya mal edildiğini belirtti.

Saldırının Türkiye’de olası sınır ötesi operasyonu spekülasyonların yapıldığı günlere rastlandığına dikkat çeken BBC, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Troyka toplantısı için Ankara’ya gelen AB yetkililerine Türkiye’nin önlem alma hakkının bulunduğunu söylediğine işaret etti.

“Son şiddet olayının, Kuzey Irak’a yönelik bir askeri operasyona desteğini artırması kaçınılmazdır” yorumunu yapan BBC, Türk hükümetinin askerlerin talep etmesi halinde bu yöndeki bir operasyona izin vereceğini söylediğine dikkat çekti.

BBC, Ankara’daki bombalı saldırı ve askerlere yönelik mayın olayını PKK’ya mal edildiğini belirtirken Türkiye’nin PKK’yı 1984 yılından bu yana meydana gelen 30 bin kadar ölümden de sorumlu tutulduğunu anımsattı.

Türkiye’nin ABD’yi Kuzey Irak’taki PKK üslerini yok etmesini talep ettiğini de kaydeden BBC, Türk yetkililerinin PKK’ya karşı daha fazla işbirliğini talep eden bir rapor BM’ye sunmaya hazırlandığını da belirtti.

FT: ASKER RESMEN İZİN İSTEDİ

Türkiye’nin olası bir sınır ötesi operasyonunun sonuç vermeyeceği, buna karşın Irak için çok daha ıstırap yaratacağı öne sürüldü. Financial Times gazetesi, sınır ötesi operasyona karşı çıkarken, “ABD ile uzun yıllar süren ittifak, parça parça, AB’ye girme olasılığı buharlaşıyor. Buna karşın Ankara yeniden düşünmeli. Örneğin, İsrail’in geçen yaz Lübnan’daki Hizbullah’ı ezmek için yaptığı başarısız girişimi düşünün” diye yazdı.

Financial Times gazetesi, “Kürdistan’ı işgal” başlığı ile yayınladığı yorumda, Irak’ın işgalinin iyi olmadığına ilişkin yaygın inancına karşın, Türk ordusunun Kuzey Irak’ta üslenen PKK unsurlarına “öldürücü bir darbe” olacağı öne sürülen bir operasyon gerçekleştirmek üzere sınırda yığıldığını yazdı.

ABD’nin tüm itirazlarına rağmen Türk Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın “resmen” hükümetten sınır ötesi operasyonu için izin istediğini öne süren gazete, PKK’nın faaliyetlerinin yoğunluğu konusunda farklı görüşleri olduğunu kaydetti.

Buna karşın ABD’nin Irak’taki en yakın müttefiki olan Kürt bölgesel yönetiminin şiddete başvuran PKK’yı topraklarındaki radikal İslam’daki büyümeye karşı “laik” bir engel olarak olumlu karşıladığı gibi göründüğünü savunan gazete, bunun da Türkiye ile Washington arasındaki ilişkileri daha da olumsuz etkilediğini yazdı.

Ancak Türkiye’nin “savaş yanlısı” tutumunun arkasında başka faktörlerin de bulunduğunu öne süren gazete, başta Türk askerleri olmak üzere, Türkiye’deki sistemin AB’nin Kürtlere azınlık hakları verilmesi yolundaki baskılarından her zaman rahatsız olduğunu savundu.

Kerkük referandumunun da yarattığı tepkilere değinen gazete, “Ordu, Recep Tayyip Erdoğan’ın neo-İslami hükümeti ile çatışmasının erken alınmasına neden olduğu seçimler öncesi güçü yeniden teyit ediyor. PKK’nın ezilmesi ayrıca yükselen Türk milliyetçileri arasında da popülerdir” yorumunu yaptı. Gazete şu görüşleri dile getirdi:

“Ne yazık ki Türkiye’nin dostlarının onu etkileme gücü pek azdır. ABD ile uzun yıllar süren ittifak, parça parça, AB’ye girme olasılığı buharlaşıyor. Buna karşın Ankara yeniden düşünmeli. Örneğin, İsrail’in geçen yaz Lübnan’daki Hizbullah’ı ezmek için yaptığı başarısız girişimi. Türkiye, Irak’ın son kalan göreli istikrarlı bölgesine geniş bir saldırı yaparak çok daha büyük bir kargaşa yaratma riskine girer.”

İngiliz gazetesi, yoruma son verirken “Türkiye’nin Kürt sorunu, geniş çaplı bir saldırıyı haklı çıkartacak düzeye benzer bir hale dönmüş değil. Ayaklanmayı yeniden canlandırmanın ve Irak için daha çok ıstırap yaratmanın kesin bir yolu Kürdistan’ı işgaldır” görüşüne yer verdi.

WT: AKP İKİ KONUDA HATALI

Washington Times gazetesi, AKP’nin iktidara geldiğinden bu yana iki büyük hatasını tezkere ve cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde yaptığını yazdı. Gazete, genel seçimler sonrasında gelecek yeni iktidarın da ABD ile ilişkileri belirleyeceğini kaydetti.

Gazetede yayınlanan bir köşe yazısında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin dört yıl önce Amerikan askerlerine Irak’ın işgal için Kuzey’de bir cephe açmaya izin vermediğini hatırlattı. Makalede, yaklaşan seçimlerle belirlenecek yeni hükümetin de İran konusunda ABD ile işbirliği yapıp yapmayacağını, yaparsa bunun ne şekilde olacağını belirleyeceği vurgulandı.

Amerika’da gerek Demokratlar gerekse Cumhuriyetçilerin Saddam Hüseyin’i indirme konusunda fikir birliğinde olduğunu ancak bunu nasıl yapılması gerektiği konusunda farklı düşündükleri belirtilen makalede, Washington’un yeni yönetiminin de İran konusunda böyle bir karar verebileceği ifade edildi. Makalede, “aynen gelecek Türk hükümetinin ABD-Türkiye ilişkilerinin nasıl değişmeye devam edeceğini belirleyecek olması gibi” ifadeleri yer aldı.

Amerika’nın Eski Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in Türkiye’yi, tezkereyi onaylamadığı için Amerika’nın askeri kayıplarından sorumlu tuttuğu ifade edilen makalede, tezkere müzakerelerini yürüten eski diplomat ve şu anda da MHP’nin milletvekili adayı olan Deniz Bölükbaşı’nın bir süre önce Habertürk’te katıldığı bir televizyon programında bu kararın Türkiye’nin çıkarlarına aykırı olduğunu söylediği belirtildi.

AKP’nin 1980 darbesinden bu yana Türkiye’nin ilk tek partili iktidarı olduğu vurgulanan makalede, 2002 yılından bu yana ülkeyi yöneten partinin iki durumda hata yaptığı ifade edildi. Makalede bu hatalar Amerikan askerlerine izin vermemek ve istenen cumhurbaşkanı adayını çıkaramamak olarak sıralandı.

AKP hükümetinin, cumhurbaşkanı, ordu, Anayasa Mahkemesi ve YÖK ile kavgalı olduğu ifade edilen makalede, ABD gelecek sefer yardım istediğinde Türkiye’nin ne yapacağının belli olmayacağı bu yüzden itimat edilmemesi gerektiği yorumu yapıldı.

KÖRFEZ BASINI: “PKK, TÜRKİYE-ABD BAĞLARINI SINIYOR

Türkiye’nin olası sınır ötesi operasyonu konusu, Körfez ülkelerinde de tartışılıyor. Gulf News, Türkiye’nin sabrının tükenmekte olduğu yönündeki sinyallerin giderek arttığını belirterek “Kürt asilerin eylemleri, Türkiye-AB bağlarını sınıyor” yorumunu yaptı.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde yayınlanan Gulf News’un, “Kürt asilerin eylemleri, Türkiye-AB bağlarını sınıyor” başlıklı yorumuna “Türkiye’nin sabrının tükenmekte olduğu sinyalleri giderek artıyor” ifadesi kullanıldı.

ABD’nin askeri operasyona ilişkin tutumuna da değinilen yorumda Türkiye’nin, ABD’nin sadece PKK değil, Kerkük konusundaki tutumu nedeniyle de rahatsızlık duyduğu kaydedildi. Gazetede, Washington’un zor durumda olduğu savunulurken, “Ancak, Washington ile Tahran arasında kısa bir süre önce müzakere edilen anlaşma sonuç verirse, Türkiye, Kürt gücünü sınırlama amacını tek kurşun atmadan gerçekleştirebilir” görüşü dile getirildi.

Gulf News’in yorumunda kısa bir süre önce Mısır’da yapılan Irak toplantısı sırasında İran’ın, ABD’nin Irak’tan aşamalı geri çekilişi ve Irak’ın üçe bölünmeyeceği güvencesinin karşılığında Şii militan gruplara desteğine son vermeyi kabul ettiği öne sürüldü.

İran’ın olası bir Kürt oluşumu konusunda Türkiye’nin kaygılarını paylaştığı belirtilen gazete, Türkiye ile ABD arasında tek sorununun Irak olmadığını kaydederken ABD’nin karşı çıkmasına rağmen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Suriye’yi ziyaret ettiğine dikkat çekti.

“İlginçtir ki Türkiye-ABD dostluğu yıpranırken bir zamanlar stratejik rakipler olan Türkiye ile Rusya arasındaki bağlarını arttırdılar” denilen yorumda Türkiye’nin AB’den dışlanması halinde Rusya, Suriye veya İran gibi ülkelere yakınlaşmaktan başka alternatifi olmayabileceği görüşü de dile getirildi.

Türkiye’nin, bir kavşakta olduğu savunulan gazetede, Türkiye’nin Batı’ya kazandırılması için çaba gösterilmesi gerekirken “marjinalize edildiği ve kuşku ile yaklaşıldığı”nı belirtirken “Gün gelir ki Türkiye, Batı tarafından yaratılan bir kalıba uyum sağlamaya çalışmak yerine Asyalı olduğuna karar verebilir” uyarısı da yapıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title