Haberler

Onur Soysal: "Otomotivde 'Kur Sancısı' Giderilmezse İşsizlik Artar"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (Müsiad) Makine ve Otomotiv Sektör Kurulu Başkanı Onur Soysal, İhracatın Dinamosu Olan Otomotiv Sektörünün Yıl Sonu Hedefinin 17 Milyar Dolar Olduğunu Belirterek Gereken Tedbirlerin Alınmaması Halinde 2008'den İtibaren Türk Otomotivinin Duraksama Dönemine Girebileceği Uyarısında Bulundu.

Müstakil Sanayici Ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Makine ve Otomotiv Sektör Kurulu Başkanı Onur Soysal, ihracatın dinamosu olan otomotiv sektörünün yıl sonu hedefinin 17 milyar dolar olduğunu belirterek gereken tedbirlerin alınmaması halinde 2008'den itibaren Türk otomotivinin duraksama dönemine girebileceği uyarısında bulundu.

MÜSİAD Makine ve Otomotiv Sektör Kurulu Başkanı Onur Soysal, "Aşırı değerli YTL'ye önlem alınmazsa otomotiv'de rekabet kaybolur ve işsizlik artabilir" uyarısında bulundu. Soysal, haksız rekabet ile üretilen ve yakın zaman içinde ülkemizde de pazara çıkacak Uzakdoğu arabalarının satışının engellenmesini istedi.

Otomotiv sektörünün bir takım sorunlar yaşadığını ve bu sorunların çözümü için hükümetin acil olarak müdahalelerde bulunması gerektiğine dikkat çeken Soysal, ihracatın dinamosu olan otomotiv sektörünün yıl sonu hedefinin 17 milyar dolar olduğunu belirterek, gereken tedbirlerin alınmaması halinde 2008'den itibaren Türk otomotivinin duraksama dönemine girebileceği uyarısında bulundu.

İTHALAT SEKTÖRÜN KANSERİ OLDU

Sektörün çözüm bekleyen en önemli sorunlarını; 'iç talebin yıllarca yüksek vergilerle baskı altında tutulması, yerli üreticilerin ekonomik ölçekte üretim adedine ulaşmasının engellenmesi, otomobilde iç pazar talebinin çok üzerinde kapasitenin oluşması ve üretimin çok sayıda firma ve marka / model tarafından paylaşılması sonucu hem otomobil firmaları hem de bu otomobillere yönelik parça imal eden yan sanayi firmalarının ekonomik ölçeklerin altında üretim yapmak durumunda kalması' olarak sıralayan Onur

Soysal, "İthal araçların iç pazar talebinin yüzde 68'ini karşılayacak kadar artması da sektörün adeta kanseri oldu" dedi.

Uzakdoğu ülkelerinde üretilen araçların Türk otomotiv sektörü için bir tehdit oluşturduğunu belirten Soysal, önümüzdeki aylarda Türkiye yollarına çıkacak olan bu araçların satışının hükümet tarafından yasaklanmasını istedi. Soysal, "Sektörde AB standartlarına uyum sancısı yaşanırken, bu standartlara hiç uymayan ülkelerin mallarına AB gümrüklerinin açılması haksız rekabet oluşturmaktadır" dedi.

Hükümetin, yeni araç ve fabrika projelerini Türkiye'ye çekmesi gerektiğini belirten Soysal sözlerine şöyle devam etti:

"Yatırım maliyetlerini düşürmek için, yatırım indiriminde yeni düzenlemelerin yapılması ve büyük ihracat projelerinde ana ve yan sanayinin birlikte ve proje bazında teşvik edilmesi gerekmektedir. Otomotiv sektöründe yakalanan olumlu ortam gerekli önlemler alınmaz ise, ülke olarak rekabet gücümüzü kaybedersek, üretimin başka ülkelere kayma riski var. Fiyatı, devlet tarafından belirlenen enerji, SSK primleri gibi temel girdi fiyatları, dünya fiyatları seviyesine çekilmelidir. Bu açıdan Hükümet konuyu en

kısa zamanda değerlendirmeye almalıdır. Kayıtlı ekonominin artışı devletin girdi fiyatlarında indirim yapmasını kolaylaştıracaktır, yoksa bütün yükü kayıtlı ekonomi taşıyamaz.

Türk Lirasının aşırı değerlenmesi yüzde 70'i ihracat için çalışan sektörün rekabet gücünü yok etmektedir. Kurların mutlaka gerçekçi olması gerekir. Türk Lirasının değerlenmesi 2007'de de devam ediyor ve ihracatçının en önemli problemi haline geldi. İthalat en cazip iş olmaktadır. Türk Lirası bu kadar değerlenirken reel banka faizinin çok yüksek olması kabul edilecek bir durum değildir. Türk Lirasının aşırı değerlenmesi konusunda önlem alınmalıdır. Bu durum devam ederse Türkiye rekabetini tamamen

kaybedecek ve işsizlik çok daha büyük sorun olarak karşımıza çıkacaktır. Üretim miktarları artmasına rağmen, maliyet artışlarının artması ve ülkenin rekabet gücünü kaybetmesi yan sanayicilerde sermayenin erimesine neden olmuştur".

Otomotiv sektöründe müşteri isteklerinin öneminin gittikçe arttığını belirten Soysal sözlerini şöyle tamamladı:

"Dünya genelinde rekabet eden firma sayısı azalmaktadır. Daha az sayıda firma, daha çok üretim yapmaktadır. Müşteri istekleri gittikçe artmaktadır. Otomotivde elektronik sistemler, alternatif yakıt ve güç kaynakları önem kazanmaktadır. Hükümetin bu gelişmelere kayıtsız kalmayarak AR-GE çalışmalarına destek sağlaması gerekir".

(BGO-BGO-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title