Haberler

Onbinler Laiklik İçin Yürüyecek

Üniversitelerde Türban Serbestisi Sağlayan Anayasa Değişikliği Teklifinin İkinci Tur Görüşmelerini Protesto Etmek Amacıyla 76 Sivil Toplum Örgütü Ankara Sıhhiye Meydanı'nda Bağımsızlık ve Laiklik Mitingi'ne Katılacak.

Üniversitelerde türban serbestisi sağlayan anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmelerini protesto etmek amacıyla 76 sivil toplum örgütü Ankara Sıhhiye Meydanı'nda Bağımsızlık ve Laiklik Mitingi'ne katılacak. Miting nedeniyle Ankara Emniyet Müdürlüğü iki bini çevik kuvvet olmak üzere 5 bin polis görevlendirdi.

Cumhuriyet Kadınları Derneği'nden yapılan yazlı açıklamada da AKP'nin MHP ile anlaşarak, Anayasa'nın 10 ve 42. maddeleriyle Yükseköğretim Yasası'nın 17. maddesinde değişiklik yapılmasına yönelik çalışmaları TBMM'ye taşındığı hatırlatıldı. Çoğunluk ile iktidarda olmanın yasal bir değişikliği olanaklı kıldığı kaydedilen açıklamada, "Ancak Cumhuriyetimizin kurucu unsurlarından olan ve halk egemenliğinin temelini oluşturan laikliğin ihlali, iktidarın meşruiyetini tartışmalı hale getirecek bir girişimdir" denildi. Cumhuriyet Kadınları Derneği, türban düzenlemesinin üniversiteler, yargı organları, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimler gibi birçok kesimden tepki aldığına işaret ederken, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Ne yazık ki iktidar bu düşünceler değer veren bir tutum içinde değildir. Buna karşın bizler, halkın kutsal din duyguları üzerinden siyaset yapılması ve bu siyasetin bir rejim değişikliği girişim olması karşısında bir kez daha siyasi iktidar ve yandaşı partileri, aydınlanmanın, çağdaşlaşmanın ve devrimciliğin bir gereği olan laikliği muhafazaya davet etmek için yarın, saat 12.00'de Sıhhiye Meydanı'nda olacağız."

-EĞİTİM-İŞ İKİ BİNİN ÜZERİNDE ÖĞRETMENLE MİTİNGE KATILACAK-

Bağımsızlık ve Laiklik Mitingi'ne, Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) iki binin üzerinde öğretmen ile katılacak.. Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, Eğitim-İş'e bağlı tüm il örgütlerinden katılım olacağını belirtirken, "Yarın Türkiye Cumhuriyeti'nin kazanımlarına ve laikliğe sahip çıkacağız. Türkiye'de türban sorunu bulunmadığını, Türkiye'de yolsuzluk, yoksulluk, açlık, işsizlik gibi sorunların bu türban konusu ile örtüldüğünü düşünüyoruz" dedi. Adıbelli, "özgürlüklere sahip çıkmak" amacıyla tüm Ankaralıları mitinge beklediklerinin altını çizdi.

-ZMO BAŞKANI GÜNAYDIN: "TÜRBAN İLE SORUNLARIN ÜZERİ ÖRTÜLÜYOR"-

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Gökhan Günaydın da ziraat mühendisleri olarak mitingde yer alacaklarını bildirdi. Günaydın, Türkiye'deki türban tartışmalarının rejim değişikliği amaçlı olduğunu ifade ederek, "Konuşulan şey başörtüsü değil. Başını örtene bu ülkede hiç kimse bir şey demiyor. Ama Başbakanın söylediği siyasi simge olan türbanın Anayasa değişikliği ile yasal sisteme konulara birçok şeyin üzeri örtülecek ve rejim değişikliğinin yolu açılacak" dedi. Genel Sağlık Sigortası'nın hala Meclis'te bekletildiğini, emeklilik yaşının 65'e, pirim ödeme gün sayısının ise 9 bin güne çıkarılacağını hatırlatan Günaydın, emeklilik maaşlarının da yüzde 23 ila 33 arasında düşeceğinin altını çizdi. Günaydın, "Türbanı bir özgürlük sorunu görenler çalışma hakkını, emeklilik hakkını, insanca yaşama hakkını özgürlük olarak görmüyorlar mı? Halk aleyhine birçok iş yapılıyor. Bunların üzeri türban ile örtülüyor. Yoksullaştırdığı halkı türban aracılığıyla kendilerine çekiyorlar. Artık halkın bir sorumluluk alması gerekiyor" dedi.

-SIHHİYE MEYDANI'NDA 5 BİN POLİS BULUNACAK-

Bağımsızlık ve Laiklik Mitingi nedeniyle iki bini çevik kuvvet olmak üzere 5 bin polis Sıhhiye Meydanı'nda geniş güvenlik önlemleri alacak. Ankara Emniyet Müdürlüğü olası bir güvenlik zafiyeti yaşanmaması için hafta sonu izinlerini iptal etti. Polisin çalışma mesaisi de 12.00-12.00'ye döndürüldü.

-BARO BAŞKANLARI TÜRBANI TARTIŞACAK-

Türkiye Barolar Birliği, yarın Türkiye gündemindeki güncel konuları görüşmek üzere 78 ilin baro başkanı ile Ankara da toplanacak. TBB Başkanı Özdemir Özok, ANKA'ya yaptığı açıklamada, toplantı gündemlerinde yer alan konu başkanlarının çok fazla olduğunu belirterek, "Gündemimizde Anayasa değişikliği, türban, YÖK yasası, Yargıtay Kanunu, Borçlar Kanunu ve Ticaret Hukukunda yapılacak değişiklikler yer alacak. Toplantının dörtte üçü meslek sorunları ile ilgili olacak. Toplantıda YÖK Yasası ve türbana serbesti getiren yasa teklifi de konuşulacak" diye konuştu.

-76 SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜ TEMSİLCİLERİ MİTİNGDE YÜRÜYECEK-

Miting'de 76 sivil toplum örgütü yer alacak. Bu örgütler arasında, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Eğitim-İş, Ziraat Mühendisleri Odası, Cumhuriyet İçin Ankara Grubu, Çağdaş Eğitim Vakfı, Çağdaş Gazeteciler, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ankara Şubesi, Çalışan Çocuklar Vakfı, Hukukun Egemenliği Derneği, İstanbul Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Birliği, KESK Sendikal Birlik, Türkiye Mühendisler Birliği Derneği, Tüm Öğretim Üyeleri Derneği ve Ulusal Eğitim Derneği de bulunuyor.(ANKA)

(ONR/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title