Haberler

Omüd: Anti Damping Vergiler Sanayiciyi Zor Durumda Bırakıyor

Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği (OMÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Görenoğlu, oluklu mukavva üretiminde kullanılan 'kraft' türü kağıt ithalatındaki anti damping vergilerinin, oluklu mukavva sanayicilerini zor durumda bıraktığından yakındı.

Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği (OMÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Görenoğlu, oluklu mukavva üretiminde kullanılan 'kraft' türü kağıt ithalatındaki anti damping vergilerinin, oluklu mukavva sanayicilerini zor durumda bıraktığından yakındı.

Ekonomi Bakanlığı'nın yaklaşık 3 yıl önce ABD'den yapılan "kraftliner" kağıt ithalatına yüzde 10 ile yüzde 20 arasında anti damping vergisi getirdiğini hatırlatan Görenoğlu, ABD'den sonra şimdi de Finlandiya, Polonya, Rusya, Brezilya'dan gerçekleştirilen kraftliner kağıt ithalatına vergi uygulamasının gündeme getirilmesini eleştirdi ve ekledi:

"Her getirilen ek vergi, girdi maliyetlerini artırarak enflasyonist etki yapıyor. Çünkü kraftliner kağıt, oluklu mukavva ambalaj maddesi olarak özellikle yaş meyve sebze ihracatında yaygın olarak kullanılıyor. Dolayısıyla bu vergilerle cezalandırılan son tüketici olacaktır."

Oluklu mukavva üretiminde geri dönüşümden gelen kağıtlar belli oranda orijinal esaslı kağıtlarla karıştırılarak üretiliyor.

Orijinal esaslı kağıtlar da 'kraft' olarak adlandırılıyor ve bunun yüzde 90'ı yurt dışından ithal ediliyor.

Ekonomi Bakanlığı'nın 2015 yılında yerli üretici şirketin şikayeti üzerine ABD'den ithal edilen kraftliner kağıtlara yüzde 12,24 ile 12,19 oranlarında damping vergisi getirdiğini belirten Görenoğlu, "Ekonomi Bakanlığı bu yerli üreticinin şikayeti üzerine şimdi de Finlandiya, Polonya, Rusya, Brezilya'dan ithal edilen kraft kağıtlara yüzde 11,42 ile yüzde 102,25 oranlarında vergi getirmeyi düşünüyor. Halbuki yerli firmanın oluklu mukavva sektörüne arzı yıllık 30-40 bin ton, Türkiye'deki oluklu mukavva sanayinin ihtiyacı ise yaklaşık 400 bin tondur (TÜİK verilerine göre 2017 yılında ithalatı 354.734 ton). Dolayısıyla yerli üreticilerin yurt içi talebi karşılama imkanı yok" diye konuştu.

Anti damping önlemlerinin sektörün dışarı bağımlılığını ortadan kaldırmadığı gibi azaltmayı dahi sağlamadığına vurgu yapan OMÜD Başkanı Görenoğlu, şunları söyledi:

"Nihayetinde getirilen vergiler son tüketiciye yansıyacak. ve bu da enflasyonist bir etki yaratacaktır. Bu yönde alınacak bir kararın rasyonel olacağına inanmıyoruz. Zira Rusya başta olmak üzere Polonya, Brezilya ve Finlandiya ile bir taraftan ilişkilerimizi geliştirirken, diğer yandan getirilecek anti damping vergileri bu ülkeler ile olan ilişkilerimizi zedeleyebilir. Dolayısıyla; Bakanlığımızın sektörümüzün üzerine ek yükümlülükler getirmeden önce konuyu tüm boyutlarıyla gözden geçirmesinde fayda olduğunu düşünüyoruz."

Yerli üretimin ihtiyacı karşılamamasının yanı sıra 'kalitesi'nin de uluslararası standartlara uyum sağlamadığına değinen Görenoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yerli üreticinin ürettiği kraftliner kağıtlar ile yurt dışından ithal edilenler arasında çok ciddi anlamda bir kalite farkı bulunmaktadır. Yerli üreticinin kağıdı, patlama mukavemeti ve suya dayanıklılık değerleri bakımından açık bir şekilde daha zayıftır. Ayrıca yerli üretici kalite, çevre ve gıda ambalajı açısından önem taşıyan FSC ve FFDCA olarak adlandırılan uluslararası sertifikalara sahip değildir." - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Rusya Federasyonu Ekonomi Bakanlığı Finlandiya Polonya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title