Haberler

Ölümünün Yıl Dönümünde Pierre Loti'nin Adının Verildiği Eşsiz Manzaralı Tepe Böyle Fotoğraflandı

Bugün 10 Haziran.. Fransız yazar Pierre Loti'nin ölümünün 95. yıl dönümü.. Pierre Lotinin ölüm yıl dönümünde  Pierre Loti Tepesi'nin eşsiz manzarası havadan fotoğraflandı.

Eyüp'teki Pierre Loti Kıraathanesi'nin İşletme Müdürü Niyazi Yirmibeş, "1878 yılında Pierre Loti buraya gelmeye başlıyor. Çayını, kahvesini içtiği yer burası. Nostaljik bir yer. Turistlerin yoğun olduğu kitaplarının okunduğu güzel bir ortam. Pierre Loti buraya sık geldiği için aralıklarla o yüzden burası Pierre Loti adını almış" dedi. Kıraathanenin içinde Pierre Loti'nin fotoğrafları ve kitapları yer alıyor. Kırathaneye gün içinde yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrarken buraya gelenler hem Fransız Yazar Pierre Loti'nin kitaplarını okuma fırsatı buluyor, hem de Pierre Loti Tepesi'nden İstanbul'u seyretme imkanı buluyor.  Öte yandan ziyaretçiler çay ve kahve içip, fotoğraf da çekilmeyi ihmal etmiyor.

PİERRE LOTİ KİMDİR?

Fransız romancı. Asıl adı Louis Marie Julien Viaud'dir.  Pierre Loti isminin yazara, kimi kaynaklara göre öğrencilik yıllarında; kimi kaynaklara göreyse, 1867 yılında yaptığı Okyanusya seferi sırasında, Tahitili yerliler tarafından verildiği söylenir. Loti, egzotik iklimlerde yetişen egzotik bir çiçeğin ismidir. 1850 yılında Fransa'nın Rochefort kentinde Protestan bir ailenin en küçüğü olarak doğdu. 17 yaşında Fransız Deniz Kuvvetleri'ne girdi. Birçok kez İstanbul'da bulunmuş olan Pierre Loti, İstanbul'a ilk kez 1876 yılında bir Fransız gemisiyle, görevli subay olarak geldi. Loti, Osmanlı yaşam biçiminden etkilendi ve pek çok eserinde bu etkiyi gösterdi. Aziyadé adlı romanına adını veren kadınla burda tanıştı. İstanbul'da bulunduğu zamanlarda Eyüp'te yaşadı. İstanbul'a hayran olan Pierre Loti, kendisini her zaman Türk dostu olarak nitelendirdi. Balkan Savaşları'da, I. Dünya Savaşı'nda ve sonrasında Anadolu işgalinde Avrupa'ya karşı hep Türkler'i savunan Pierre Loti,  Milli Mücadele döneminde Anadolu'daki direnişe destek vermesi ve kendi ülkesi olan işgalci Fransa'yı ağır bir dille eleştirdi ve Türk halkının sempatisini kazandı. 1920 yılında  "İstanbul Şehri Fahri Hemşehrisi" olarak kabul edilen ve adını taşıyan bir de cemiyet kurulan Pierre Loti'nin adı  İstanbul'da Divanyolu'nda bir caddeye "Pierre Loti Caddesi" ve Eyüp'te bir kahvehaneye de "Pierre Loti kahvesi" adı verildi. Günümüzde bu kahvehanenin olduğu tepe de Pierre Loti Tepesi olarak anılmaktadır.

- İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yunanistan'da deprem mi oldu? Depremin büyüklüğü ne? CUMA HUTBESİ 29 MART | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! KIZILCIK ŞERBETİ YENİ BÖLÜM FRAGMAN! Kızılcık Şerbeti 57. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Resmi Gazete bugün (29 Mart) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! IC ENTERRA kaç lot verir? IC ENTERRA halka arz kaç lot düşer? Katılımcıya göre IC ENTERRA lot hesabı! HAVA DURUMU I Cumartesi günü hava nasıl? İstanbul, Ankara, İzmir hava nasıl olacak? Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title