Haberler

Oltu Eğitim Gönüllüleri Derneği Sergi Açtı

İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi tarafından finanse edilen 'AB Normlarında Yenilikçi Kesim Teknikleri ile Oltu Taşı İşlemeciliği ve Takı Tasarım Alanında Genç İstihdamının Desteklenmesi' adlı projenin açılışı Oltu Efkan Ala Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Projenin açılışını gerçekleştiren Oltu Kaymakamı Şenol Turan, "El Tezgahlarından Teknolojinin Saltanatına" konulu sergide ortaya konan ürünleri dikkatle inceledi. Davetlilerin büyük beğenisini kazanan sergide Oltu ve yöresinde çıkarılan doğal taşlar ve takı olarak işlenmiş hallerinin yanı sıra kursiyerlerin çekmiş oldukları fotoğraflar yer alıyor.

Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü ve Proje Koordinatörü Önser Yeğin, projenin İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi tarafından finanse edildiğini belirterek Oltu Eğitim Gönüllüleri Derneği ve Mesleki Eğitim Merkezi'nin de ortaklaşa hazırladığını bir proje olduğunu kaydetti.

Projenin ana amacı hakkında bilgiler veren Proje Koordinatörü Önser Yeğin, "Oltu ve yöresinde bol miktarda çıkan yarı değerli taşların teknolojiyle birleştirilerek işlenmesi ve 19-29 yaş arası gençlerimize bu alanda eğitim vererek çok yüksek derecede katma değeri olan bu taşların ekonomiye kazandırılmasını amaçlanmıştır" dedi.

30 kursiyer gencin bu proje dahilinde eğitim gördüğünü aktaran Yeğin, "Bu kursiyerlerimizden 20'si erkek, 10 bayan kursiyer eğitimlerini tamamladılar. Bu eğitim sürecinde 9 aylık bir çalışma sonrası ortaya çıkarılan ürünleri sergimizde görücüye çıkardık. Kursiyerlerimiz tüm hünerlerini sergideki bu ürünlerde sergilediler. Yarı değerli taşların ekonomiye kazandırılması oldukça önemlidir. Zira yarı değerli taşların işlenmesi ve dünya pazarına sürülmesi konusunda Çin ve Hindistan en büyük payı almaktadır. Çin'in yıllık 30 milyar dolar, Hindistan'ın 28 milyar dolar yarı değerli taş ticaretinden geliri var. Ülkemizin ise tüm değerli ve yarı değerli taşlardan elde ettiği gelir yıllık 2 milyon dolar iken mücevherat ticaretinden yıllık geliri ise sadece2 milyar dolardır. Böylesine büyük bir ticari pazarda ülkemizin de yer alması ve bu rakamları çok daha yukarılara çıkarmamız gerekmektedir. Diğer taraftan ülkemiz ekonomisine katkısı bir yana aynı zamanda işsiz gençlerimize de bir iş kapısı aralamak için böyle bir proje hazırlama ihtiyacı hissettik." şeklinde konuştu.

Projenin açılış kurdelasını kesen Oltu Kaymakamı Şenol Turan ise Oltu Taşının yarı değerli bir taşlar sınıfında yer almasına rağmen kendisinin çok değerli bir taş olarak gördüğünü belirterek "Geçenlerde okuduğum dünyaca ünlü İngiliz yazar George Orwell'ın Papazın Kızı adlı kitabında bile Oltu Taşının çok değerli bir taş olarak isminin geçtiğini gördüm. Yaklaşık 150 yıllık mazisi olan bir taştan bahsediyoruz. Artık bu taşın reklamını yapmak, güzel bir sloganla piyasaya sürmek ve güven sorununu da aşmamız gerekiyor. Oltu Kaymakamlığı olarak Halk Eğitim Müdürlüğümüz ile birlikte yine Oltu Taşı üzerine bir proje hazırlığı da biz yapıyoruz. Önümüzdeki zaman içerisinde projemiz ile ilgili kapsamlı bir açıklama yapacağız. Umarım bu tür projeler bitmez, devamı da gelir." diyerek açılışını gerçekleştirdiği projeden ötürü emeği geçenlere teşekkür etti.

Bu arada projede usta öğretici olarak görev alan Oltu Taşı imalatçılarından İhsan Çelik'te kursun oldukça verimli geçtiğini belirterek "Oltu Taşı'nın yanı sıra yine bu bölge bulunan taşları da işleyerek Oltu Taşı ile birlikte vitrine çıkarmak. Kursta öğrencilerimiz genelde bu yönde eğitim aldılar. Zannediyorum başarılı da olduk." diye konuştu.

Kursiyerlerden İsmail Pala da kurs sayesinde Oltu ve yöresinde doğal olarak bulunan taşları öğrendiğini belirterek başarılı bir kurs programı geçirdiklerini ifade etti. - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

İçişleri Bakanlığı Şenol Turan Efkan Ala Oltu Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title