Haberler

Olimpiyat Şehri Soçi, Rusların Yeni Gözdesi

2014 Kış Olimpiyatlarına ev sahipliği yapmaya hazırlanan Soçi, Rusya'nın en önemli şehirlerinden biri haline dönüşüyor Olimpiyatlar dolasıyla Soçi'ye yapılan yatırımlar, şehrin çehresini deği...

Hakan Ceyhan Aydoğan - 2014 Kış Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapmaya hazırlanan Soçi şehri, Rusya'nın yeni gözdesi haline geliyor.

Olimpiyatlar dolayısıyla bölgeye yapılan milyarlarca dolarlık yatırım, şehrin çehresini tamamen değiştirirken, uluslararası kamuoyunda Soçi, Moskova ve St. Petersburg'dan sonra Rusya'nın en popüler kenti olarak gösterilmeye başlandı.

Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki Soçi'nin hemen her yerinde yeni oteller ve tesisler hizmete giriyor. Kentte ev kiraları ise bölgede bulunan yabancı yatırımcılar ve işçiler nedeniyle tarihin en yüksek seviyesine ulaştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in büyük önem verdiği Soçi'de düzenlenecek olimpiyatların başlamasına 100 günden az bir süre kaldı. Soçi, sahil şeridinde yükselen yüksek binaları, renkli caddeleri ve denize kenarında ilerleyen tren yoluyla gelişmiş Avrupa şehirlerinden farksız bir görüntü çiziyor.

Soçi, Rusya'nın yeni yüzü olmaya aday -

Olimpiyat oyunları için hazırlıklar son sürat devam ederken, bölgeye yapılan milyarlarca dolarlık yatırımların ardından şehrin çehresinin tamamen değişiyor. Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından 2007 yılında Guatemala'da gerçekleştirilen adaylık yarışmasını kazanan Soçi'nin kaderi de bir bakıma bu tarihten sonra değişmiş oldu.

Sovyetler Birliği'nin ardından Rusya'nın düzenleyeceği ilk olimpiyatlara ev sahipliği yapacak Soçi kentinin adı dünya kamuoyunda bu vesileyle sık sık yer almaya başladı. Bölgeye harcanan milyarlarca dolar para ve yapılan devasa yatırımlar şehrin Rusya'nın yeni yüzü olmasına katkı sağlıyor.

Soçi, olimpiyatlardan önce ulusal ve uluslararası birçok önemli organizasyona ev sahipliği yaptı. Kremlin tarafından büyük önem verilen Soçi, Putin'in dünya liderleriyle yaptığı önemli görüşmelerin de adresi oldu. Dünya kamuoyunda Moskova ve St. Petersburg'dan sonra en çok tanınan üçüncü Rus kenti olarak gösterilen Soçi'nin olimpiyatlardan sonra da cazibe merkezi olup olamayacağı merakla bekleniyor.

Ev sahiplerine talih kuşu kondu -

Olimpiyat hazırlıklarının son sürat devam ettiği ve artık son aşamaya gelinen Soçi'de adeta yabancı yatırımcı, işadamı ve işçi akını yaşandı. Rus kayıtlarına göre, 150 bin yasal işçinin çalıştığı bölgede, bu sayının işadamları, kayıtsız işçi ve turistlerle beraber çok daha arttığı belirtiliyor. Soçi'de ev kiralarının ve emlak fiyatlarının geçtiğimiz yıllara göre 3-4 kat arttığı kaydediliyor.

Rusya'nın Antalyası -

Soçi, yaklaşık 350 bin nüfusa sahip Karadeniz manzaralı iki tepenin eteklerinde kurulu. Sırtını yemyeşil dağlara yaslayan Soçi'nin neredeyse her yerinde büyük oteller bulunuyor.

Soçi plajında sezon mayıs ayında açılıyor. Karadeniz bu mevsimde soğuk olsa da Sibirya'dan gelen turistler buna pek aldırış etmiyor. Rusya'nın iç turizmde en çok ilgi çeken şehirlerinden Soçi, Sibiryalı turistler tarafından "Rusya'nın Antalyası" olarak adlandırılıyor.

Soçi'nin merkezi, burada denize dökülen Soçi Çayı tarafından ikiye bölünürken bir yanda muhteşem doğasıyla dağlar, diğer tarafta ise turistik şehir merkezi kalıyor. Şehirde bir çok park, bahçe ve gençlerin vakit geçireceği yeşil alan bulmak mümkün. - Moskova

Kaynak: AA / Güncel

Rusya Federasyonu Karadeniz Moskova Soçi Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title