Haberler
BBC

İdlib'de Ölmemek İçin Mağaraya Sığınan Siviller, Umutlarını Türkiye'ye Bağladı

Güncelleme:

İdlib'de siviller, Suriye ordusunun askeri harekatı öncesinde mağaralara saklanıp gıda depoladı. Olası bir kimyasal saldırıdan naylon maske ile korunmaya çalışacak siviller, Türkiye'ye umut bağladıklarını söyledi.

Rusya'nın bomba yağdırdığı İdlib'de insanlık trajedisi yaşanıyor. İdlib'de savaştan korunmak için mağaralara sığınan insanlar, Suriye tarafından kimyasal saldırının gerçekleşmesi durumunda yüzüne renkli bir plastik bardak takarak korunmaya çalışacak. Siviller, umutlarının Türkiye olduklarını söyledi.

KİMYASAL SALDIRIDAN BARDAKLA KORUNMAYA ÇALIŞACAK

İdlib'de Reuters'a konuşan 20 yaşındaki Hudeyfe el Şadad bir çocuğun yüzüne renkli bir plastik bardak takarak olası kimyasal silah saldırısına karşı hazırlık yapmaya çalıştığını söyledi.

İdlib'in güneyindeki bir köyde, hamile karısı, üç çocuğu ve diğer 15 kişiyle birlikte yaşayan Şadad"Elimizdeki az şeylerle hazırlık yapmaya çalışıyoruz. Eğer kimyasal silahlarla vururlarsa çocuklara kendimizce yapmaya çalıştığımız maskeleri takacağız." dedi.

''MAĞARA KAZMAYA BAŞLADIK''

Şadad'ın ağabeyi 35 yaşındaki inşaat işçisi Ahmed Abdülkerim evlerinin avlusunda 2012'den beri kazarak oluşturdukları barınağı gösterirken "Gördüğümüz kadarıyla askeri hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. Bizler de siviller olarak mağara kazmaya başladık." dedi.

''BU BİR MEDYA SAVAŞI''

Ma'arat el-Numan kasabasında yaşayan 50 yaşındaki eski inşaat işçisi Cafer Ebu Ahmed " İdlib'e bir saldırı olacağına inanmıyorum. Bu bir medya savaşı. Dünyanın büyük güçleri çoktan anlaştı ve topraklarımızı bölüştü." dedi.

Ahmed "İki aydır karım ve çocuklarımla birlikte hiç durmadan toprağı kazıyoruz. Bu mağara artık bizim korunağımız. Uzun süredir ihmal edilmişti o yüzden temizledik" dedi.

''TEK GARANTÖR, TÜRK KARDEŞLERİMİZ''

Maşuren köyünün 48 yaşındaki muhtarı Ahmed Şatam el Rüştü "Bizim için müzakerelerdeki tek garantör Türk kardeşlerimizdir" diyor.

Rüştü, Türkiye'nin İdlib'de kurduğu 12 gözlem noktasını hatırlatarak bu tutumu 'Türkiye'nin İdlib halkını koruma taahhütü' olarak niteledi.

''İDLİB'DEN BAŞKA GİDECEK YER YOK''

Ahmed el Şadad "Türk sınırına kaçma konusunda evlerimizden çıkacağımızı sanmam. Bombalar bizi vuracak. İdlib'den başka gidecek yer yok." dedi.

BBC

Türkiye Suriye İdlib Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title