Haberler

Okul öncesi sağlık kontrolleri sosyalleşme ve başarıyı arttırıyor

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Filiz Bakar, çocukların okula başlamadan önce sağlık kontrollerinden geçmesi gerektiğini söyledi.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Filiz Bakar, çocukların okula başlamadan önce sağlık kontrollerinden geçmesi gerektiğini söyledi. Bakar, "Kontroller,  çocukların okul başarısı ve sosyalleşmelerine katkıda bulunurken, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilecek birçok hastalığın önlenmesini de sağlıyor" dedi.

Okulların açılmasına sayılı günler kala, Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Filiz Bakar çocuklar için yapılması gerekenlerin başında sağlık kontrolleri geldiğini belirtti.

Sağlık problemlerinin okul başarısını etkileyen sorunların başında geldiğini vurgulayan Bakar, " Bu nedenle okul öncesinde gerekli kontrollerin yapılması gerekiyor. Sağlık problemlerinin derse ilgisizlik ve dolayısıyla başarısızlık, konsantrasyon bozukluğu, öğrenme güçlüğü, sosyalleşememe gibi sorunlara neden olabilir" ifadelerini kullandı.

İŞİTME VE GÖRME KONTROLLERİNİ AKSATMAYIN

Yapılması gerekli olan sağlık kontrollerinin başında işitme ve görme kontrollerinin geldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Bakar, "Okul öncesi çocuklar görme ve işitme duyularının iyi olup olmadığını henüz anlayabilecek kapasitede olmuyor. Çocuk iyi görüp, işitemese bile bunun bilincinde olmuyor" dedi.

Bakar, sözlerine şöyle devam etti:

"İşitmede azalma ya da yeterince net görememe çocuğun okuldaki başarısını etkiler. İşitmesi iyi olmayınca algılaması, görmesi iyi olmayınca okuması, yazması gecikir. Ancak ebeveynler bunun farkına varamayabilir. Bu nedenle okula başlamadan önce çocuğun görme ve işitme kontrollerinin ve gerekiyorsa tedavinin yapılması son derece önem taşır."

DİŞ KONTROLLERİNE ÖZEN GÖSTERİN

Periyodik diş kontrollerinin sadece okula başlamadan önce değil, okul döneminde de tekrarlanması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Bakar, "Günümüzde artık çocuklar tüm gün okulda kaldıkları için gün içinde beslenmelerinin bir bölümünü okulda yapıyorlar. Bundan nedenle sadece okula başlamadan önce değil, okul döneminde de çocuğun ağız diş sağlığı kontrollerinin düzenli aralıklarda yapılması gerekiyor" dedi.

KAN TESTLERİ YAPTIRIN

Okula başlamadan önce kan testlerinin yapılmasının yarar sağlayacağını anlatan Prof. Dr. Filiz Bakar, "Okul öncesi çocukların yaş grubunda kolesterol düzeylerine bakılması ve yine rutin olarak tansiyonuna bakılması da gerekebilir. Çocuk tansiyonu toplumda çok önemsenen bir konu değildir. Ancak çocuklarda da hipertansiyon görülebileceğini unutmamak gerekir" diye konuştu.

PSİKOLOJİK KONTROLLERİNİ SAĞLAYIN

Bazı çocuklarda akranlarına göre davranış bozuklukları veya hiperaktivite de görülebiliyor diyen Prof. Dr. Filiz Bakar, şöyle konuştu:

"Bu özellikteki çocukların da okula başlamadan önce mutlaka bir pedagog ya da çocuk psikoloğu tarafından değerlendirilmesi önem taşıyor. Aksi takdirde bu çocuklar okula başladıklarında daha ağır sosyalleşme sorunları yaşayabilir."

ENFEKSİYON RİSKİNE KARŞI AŞI YAPTIRIN

Kalabalık okul ortamının çocuklarda enfeksiyonların yayılmasını kolaylaştırdığını belirten Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Filiz Bakar, bu konuda aşıların önemine dikkat çekti ve sözlerini şöyle tamamladı:

"Bebeklik döneminde yapılan bir takım aşıların tekrar yapılması önemlidir. Sağlık Bakanlığı tarafından ilkokul birinci sınıfta kızamık, kızamıkçık, kabakulak, difteri, boğmaca, tetanos aşıları yapılmaktadır. Ancak ebeveynler bunları özel olarak çocuk dört yaşına geldikten sonra da yaptırabilirler. Özellikle, diyabet, kronik astım ya da kalp hastalıkları olan çocuklarda yıllık grip aşılarının yaptırılması gerekebilir"


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title