Haberler

Oğuz Gündoğdu'dan 7.2'lik Eleştiri

İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü"nde Görevli Yrd.doç.dr. Oğuz Gündoğdu, İstanbul'da 7.2 Büyüklüğündeki Depreme Göre Yapılan Tatbikatta Okullardaki Çocukların Koştura Koştura Dışarıya Çıkarılmasını Eleştirerek, "Deprem Bitmiş, Her Şey Bitmiş, Çocukları Koştur Allah Koştur. Anlaşı...

İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü¨nde görevli Yrd.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, İstanbul`da 7.2 büyüklüğündeki depreme göre yapılan tatbikatta okullardaki çocukların koştura koştura dışarıya çıkarılmasını eleştirerek, ¨Deprem bitmiş, her şey bitmiş, çocukları koştur allah koştur. Anlaşılır gibi değil. Deprem olmuş bitmiş, ayılanı var bayılanı var. Bir daha mı bayıltacaksınız bu çocukları koştururken¨ diye konuştu.

Düzce Gençlik ve Spor Salonu`nda, Mimarlar Odası Düzce Temsilciliği tarafından, ¨Doğal Afetler ve Güvenli Yaşamak¨ konulu panel düzenledi. Düzce Valisi Halil Nimetoğlu`nun da katıldığı panele vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Panelde konuşan Yrd.Doç.Dr. Gündoğdu, İstanbul`da 7.2 büyüklüğüne göre yapılan deprem tatbikatına yönelik eleştirilerde bulundu.

Tatbikat öncesinde okullarda çocukların yine koşturarak dışarıya çıkarılıp çıkarılmayacağını merak ettiğini ifade eden Yrd.Doç.Dr. Gündoğdu şöyle konuştu;

¨Aynen düşündüğüm gibi oldu. Deprem bitmiş, her şey bitmiş, çocukları koştur allah koştur. Anlaşılır gibi değil. Deprem olmuş bitmiş. Ayılanı var, bayılanı var. Bir daha mı bayıltacaksınız bu çocukları koştururken. Yani insan psikolojisi denilen birşey var. Yine gidin tahlilleri yapın göreceksiniz; `Fen A, 4 dakikada çıkardı`, `Benim ki 3 dakikada sayın hocam` Böyle bir şey olmaz. Kapıdan dışarıda tehlike var mı? Kiremitler ucuna gelmiş mi? Bacalar düşmek üzere mi? Artçılar gelecek mi? Siz hepiniz öğrendiniz, yüksek depremin ardından artçı sarsıntı geliyor. O zaman niye koşturuyorsunuz bu çocukları? Anlamak mümkün değil¨

Eskiden en güvenli yerlerin okul binalarının olduğuna dikkat çeken Yrd.Doç.Dr. Gündoğdu, ¨Valiler ve Kaymakamlar okul binalarına sığınırdı. Hep beraber bu tür afetlerde okullarda barınırdık. Neden biliyor musunuz? Okullar daha güvenli olduğu için. Ama son dönemde öyle okullar yaptık mı? Yani beni zorlasanız gitmem oraya¨ diye konuştu.

En ufak bir depremde bile bir caminin minaresinin yıkıldığına değinen Yrd.Doç.Dr. Gündoğdu, ¨Manyas depreminde, Manyas`tan 10 kilometre uzaklıkta bir caminin minaresi çatladı. Bunun nedeni olarak da ruhsatsız olduğu gösterildi. Ruhsatsız ne demek? `Denetim yok` demek. Kaçak yani. Çıksın, bunun karşıtını söylesinler, ` hepsi ruhsatlıdır, kontrol edilmiştir` diye. `Yönetmeliklere uygundur` desin. Ben de `helal olsun` diyeyim. Son bir şey söylüyorum. Bakın un var, şeker var, yağ var. Neden bu ülke helva yapamıyor. Mühendisi var, mimarı var, iyi yöneticisi var, ekonomisti var, her türlü deprem mevzuatı var. Ama ama bu yasalar neden uygulanmıyor¨ diye konuştu.

(HABER-KAMERA: Hasan KAYA/DÜZCE DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title