Haberler

Öğretmenini Öldüren Öğrenciye 20 Yıl

Güncelleme:

İzmir'de öğretmenini sınıfta öldüren 15 yaşındaki H.K 20 yıl hapis yatacak.

İzmir'in Karabağlar İlçesi'ndeki Nazire Merzeci İlköğretim Okulu'nda, öğretmeni 40 yaşındaki Rabia Sevilay Durukan'ı sınıfta bıçaklayarak öldürmekten ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan 8'inci sınıf öğrencisi 15 yaşındaki H.K. 20 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Ölen Durukan'ın yakınları, Dünya Kadınlar Günü'nde verilen cezayı az buldu.

Olay, geçen yıl 25 Eylül'de Karabağlar'daki Nazire Merzeci İlköğretim Okulu'nda meydana geldi. H.K., olaydan iki gün önce okula geç kaldığı gerekçesiyle öğretmeni Rabia Sevilay Durukan tarafından geç kağıdı alması için müdüre gönderildi. H.K., olay günü de geç kalınca öğretmen Durukan yine aynı işlemi uyguladı. Bunun üzerine H.K. izin kağıdını öğretmenin yüzüne fırlatıp kendisini bıçaklamakla tehdit etti.

DERSTE ÖĞRENCİLERİN GÖZLERİ ÖNÜNDE BIÇAKLADI

Durukan tehdit edildiğini okul yönetimine bildirdi, polise haber verildi. Okula gelen polisler, bir süre kaldıktan sonra ayrıldı. H.K., polislerin ayrılmasının ardından okuldan çıkıp, pazardan 10 liraya satın aldığı bıçakla geri döndü. Öfkeli genç, bu sırada sınıfta ders veren Rabia Sevilay Durukan'ı öğrencilerin gözü önünde karın ve kalçasından bıçakladı.

Durukan kaldırıldığı hastanede hemen ameliyata alındı, ancak kurtarılamadı. Olayın ardından öğretmenleri tarafından etkisiz hale getirilen öğrenci H.K. polise teslim edildi, sevkedildiği adliyede tutuklandı.

"BABAMIN YANINDA GURURUM İNCİNDİ"

Sanık H.K., savcılıkta verdiği ifadesinde, Rabia öğretmeni neden öldürdüğünü anlatırken şunları söyledi:

"Rabia öğretmen, daha önce beni sigara içerken yakaladı. Bunu aileme söyleyeceğini belirtti. Ben de bir daha içmeyeceğim diye babama söz verdiğimi, söylememesini istedim. Okula iki gün geç geldim. Babamı okula çağırdılar. Müdür yardımcısının odasında, Rabia öğretmen, sigara içtiğimi bir daha söyleyince şoke oldum. Kendisinden babama söylememesini istemiştim. Babamın yanında bir daha söyledi. Bu sırada müdür yardımcısı da babamın yanında dosya ile başıma vurdu. Burada gururum incindi. Beni odadan kovdu. Eve gidip bıçak aldım. annem görünce bıçağı aldı. Ben de pazardan gidip 10 liraya bıçak aldım. Ne yaptığımı bilmiyordum. Babamın karşısında gururum incilmişti. Rabia öğretmeni, ders verdiği sınıfa girip bıçakladım. Daha sonra dışarı çıktım. Şimdi çok pişmanım. Onun da çocukları var. Onlara ne olacak."

Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı hazırladığı iddianamede, H.K.'nin, 2010-2011 eğitim yılında, derslerindeki başarısızlıktan dolayı yıl kaybına uğradığı ve bir yıl okula devam etmediğini belirtti. Yıl başında yeniden kaydı yapılan H.K.'nin problemli kişiliğinden dolayı daha az mevcutlu bir sınıfa yerleştirildiği, ancak öğretmenleriyle sorunlar yaşamaya devam ettiği vurgulandı. H.K.'nin, olay günü planlı bir şekilde okula gelip daha önceki olaydan dolayı kin beslediği öğretmeni Rabia Sevilay Durukan'ı, öğrencilerin gözü önünde bıçaklayıp öldürdüğünü, bu nedenle TCK'nın 821 maddesine göre, 'Kasten adam öldürmek' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılması gerektiğini belirtti.

YAŞI YÜZÜNDEN CEZADA İNDİRİM YAPILDI

İzmir 1'inci Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün yapılan son duruşmaya sanık H.K., avukatı Ömer Reşit Ayebe, sanığın babası Cemil. K., ile annesi Şerine K. ile öldürülen öğretmenin eşi Hüseyin Durukan ile avukatları Sibel Vatandaş ile Ahmet Yıldız katıldı. Yaklaşık 1.5 saat süren duruşmada savcı, sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını, indirim yapılmamasını talep etti. Sanık avukatı Ömer Reşit Ayebe ise müvekkiline indirim uygulanmasını istedi.

Kısa bir aranın ardından, mahkeme başkanı da indirim uygulanması yönünde görüş bildirdi. Sanık H.K.'ye oy çokluğuyla önce ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası verildi, ardından yaşının küçük olması nedeniyle ceza 20 yıl hapse indirildi. Sanık H.K., ayrıca müdür yardımcısı Serkan Kale'yi de tehdit ettiği iddiasıyla da 6 bin lira para cezasına çarptırıldı. Sanık avukatı Ömer Reşit Ayebe, kararı temyiz edeceklerini belirtti.

ÖLEN ÖĞRETMENİN AİLESİ CEZAYI AZ BULDU

Karar sonrası, ölen öğretmen Rabia Sevilay Durukan'ın ablası Serpil İlkgül, verilen cezanın az olduğunu belirterek tepki gösterdi. Gözyaşları içinde haykıran abla Serpil İlkgül, "Bana kardeşimi geri verin. Sana da, seni doğuran anne babaya lanet olsun" dedi.

Duruşmanın ardından kararı değerlendiren Rabia Sevilay Durukan'ın eşi Hüseyin Durukan ise iki kızına sarılıp, "Cinayet zanlısının alabileceği en yüksek cezayı alması bizi tabii ki sevindirdi. Mahkeme heyeti sadece yaş indirimi uyguladı ve başka hiçbir indirim uygulamadı. Ancak verilecek ceza ne olursa olsun eşim geri gelmeyecek" dedi.

HAKSIZ TAHRİK İNDİRİMİ UYGULANMADI

Durukan ailesinin avukatı Sibel Vatandaş da duruşma sonrası gazetecilerin sorusu üzerine, "Sanığa en ağır ceza uygulandı. Mahkeme başkanın şerhi ve oy çokluğu ile haksız tahrik indiriminin uygulanmamasına karar verdi. Sadece sanığın yaşının küçük olmasından dolayı indirim uygulandı" bilgisini verdi. H.K.'nin cezasının onanması halinde 12 yıl cezaevinde kalacağı belirtildi.

- İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Karabağlar Eylül İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title