Haberler

Öğrenciye Türban ve Namaz Şartı İddiası

Kars'ta, Maddi Durumu İyi Olmadığı İçin Milli Eğitim Bakanlığı'nın Talimatıyla Özel Bir Yurda Yerleştirilen Açık Lise Birinci Sınıf Öğrencisi M.u. (17), "İsmimi Değiştirmeyi Teklif Ettiler. Türban Takma ve Namaz Kılma Şartı Getirdiler. Ben de Yurttan Ayrıldım " Diye İddiada Bulundu.

Kars'ta, maddi durumu iyi olmadığı için Milli Eğitim Bakanlığı'nın talimatıyla özel bir yurda yerleştirilen açık lise birinci sınıf öğrencisi M.U. (17), "İsmimi değiştirmeyi teklif ettiler. Türban takma ve namaz kılma şartı getirdiler. Ben de yurttan ayrıldım " diye iddiada bulundu.

Bir cemaate ait olduğu öne sürülen kız öğrenci yurdu yöneticisi, "Başını kapatmadığına göre böyle birşeyin olmadığı apaçık ortadadır. Bazı müesseselerde içeride uyulması gereken bazı kurallar vardır. Ama bu zorlama şeklinde değildir" derken İl Milli Eğitim Müdürü Ekrem Ekici, "Türban takılması, namaz kılınması diye bir şey olmaz. Demokratik bir ülke burası. Konuyla ilgili inceleme yapacağım" diye konuştu.

 

Digor ilçesine bağlı Şatıroğlu Köyü'nde yaşayan Yasin (55) ve Bedriye Uğuz'un (50) 11 kız çocuğundan biri M.U. geçtiğimiz yıl Kars Cumhuriyet Lisesi'ne kayıt yaptırdı. Okula bir süre devam eden M.U., gittiği Devlet Hastanesi'nde omurilik kemiğinde eğrilik (skolyoz) tanısı konuldu. Sabancı Vakfı'nın yaptırdığı 200 öğrenci kapasiteli yurtta barınan M.U., Hacettepe Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ameliyat oldu ve 4 ay okuluna devam edemedi.

 

Doktorunun yurt dışına çıkması yüzünden rapor alamayan ve iyileştikten sonra okula dönen M.U.'a, raporlayamadığı devamsızlığından dolayı tasdikname verildi ve Açık Öğretim Lisesi'ne kayıt yaptırabileceği bildirildi. Bunun üzerine Açık Öğretim Lisesi'ne kayıt yaptıran M.U., eğitim hayatını sürdürmek için Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e başvurarak bir yurda yerleştirilmesini ve dersaneye gönderilmesini talep etti. Bakanlık, Digor İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıda gerekli yardımın yapılması talimatı verdi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de öğrenciyi il müdürlüğü bünyesinde bulunan Özel Öğretim Kurumları Şubesi'ne yönlendirdi. Buradaki yetkililer M.U.'u, cemaatlere ait olduğu söylenen Özel Zekiye Hatun Kız Yurdu'nda yerleştirdi, Fetullah Gülen'e yakınlığıyla bilinen FEM dersanesine gönderdi.

 

ÖĞRENCİNİN İDDİALARI

 

M.U., Zekiye Hatun Kız Öğrenci Yurdu'nda sürekli baskı altında tutulduğunu ileri sürdü. M.U., "Yurt cemaatlere aitti. Kalmamı,  başörtüsü takma, namaz kılma ve Kur'an okuma şartlarıyla kabul ettiler. Sırtımda platin olduğu için namaz kılamadım. Bu şartları kabul edemeyeceğimi söyleyince 'eğer kalmak istiyorsan yapmak zorundasın' dediler.Yurtta dört kadın öğretmen vardı. Adımın dinimizde yeri ve anlamı olmadığını söyleyip değiştirme teklifinde bulundular. Ben bu teklifi de kabul etmedim. Bunun üzerine yurttan çıkardılar. Artık dershaneye de gidemiyorum. Sınavlar için Digor'dan Kars'a gelip gidiyorum. Tek istediğim okumak ve avukat olmak. Bana yardım edilmesini istiyorum. Türkiye genelinde kız öğrencileri için Baba Beni Okula Gönder, Haydi Kızlar Okula kampanyaları düzenleniyor. Ama ben okumak istediğim halde okuyamıyorum" diye konuştu.

 

YETKİLİLER NE DEDİ?

 

Zekiye Hatun Kız Öğrenci Yur görevlisi Zeynep Aslan ise 'Öğrenci yurda gelmeden önce kendisiyle şartlar görüşülmüştü. Kendisini zorlayacak birşeyin olmadığını, olduğu taktirde zaten kabul etmeyeceğini söylemişti. Başını kapatmadığına göre de böyle birşeyin olmadığı apaçık ortadadır. Bazı müesseselerde içeride uyulması gereken bazı kurallar vardır. Ama bu zorlama şeklinde değildir. Bir insan 'müslümanım' diyorsa türban takılması ya da namaz kılınması şartı koşamaz. Kimse onu bir şey yapmaya zorlamadı. Kendisi burada kalmak istemedi ve ayrıldı. İsminin değiştirilmesi konusunda bir teklifimiz olmadı" dedi.

 

M.U.'ya yapılan baskılarla ilgili olarak İl Milli Eğitim Müdürü Ekrem Ekici, inceleme başlatacağını bildirdi. Ekrem Ekici iddialar hakkında, "Böyle bir şey olmaz. Türban takılması, namaz kılıması diye bir şey olmaz. Demokratik bir ülke burası. Öyle şey olamaz. Özel yurtlar da bize bağlı. Biz kontrol ederiz onları. Konuyla ilgili inceleme yapacağım" diye konuştu.

 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Eğitim

Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattı neden çalışmıyor? Üsküdar- Samandıra metro hattında kaza mı oldu? Şevket Çoruh'a Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'a ne zaman geri dönecek? 1 Mayıs'ta Taksim meydanında kutlama yapılacak mı? Vali açıklama yaptı mı? 24 Nisan'da okullar tatil mi? 24 Nisan tatil mi? 24 Nisan'da okullar tatil olacak mı? ANKARAGÜCÜ- BEŞİKTAŞ MAÇI: ZTK maçı ne zaman, nerede oynanacak? Ankaragücü- Beşiktaş maçı izle! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title