Haberler

Öğrencilere, Veremle Mücadele Eğitim Semineri Verildi

Verem Savaş Haftası Dolayısıyla Kadın Hakları Koruma Derneği ve Sağlık Müdürlüğü İşbirliği ile Merkez İlköğretim Okulu Öğrenci ve Velilerine Yönelik Eğitim Semineri Verildi

Verem Savaş Haftası dolayısıyla Kadın Hakları Koruma Derneği ve Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile Merkez İlköğretim Okulu öğrenci ve velilerine yönelik eğitim semineri verildi.

Kadın Hakları Koruma Derneği Başkanı Nurten Karakış ve yönetim kurulu üyeleri, Verem Savaş Haftası dolayısıyla Merkez İlköğretim Okulu'nda Sağlık Müdürlüğü işbirliğiyle konferans verdi.

Merkez İlköğretim Okulu 8'nci sınıf öğrencileri ve velilerine üç grup halinde verilen eğitimde konuşan Dr. Yasemin Soysal, verem hastalığının eskisi gibi korkulan bir hastalık olmadığını, tedavisinin daha kolay olduğunu belirterek, şöyle dedi:

'Bu mikrop insan vücuduna solunum ve sindirim yoluyla girer. Çabuk fark edilip önlem alınmazsa vücudu kemirir, zayıflatır. Ölüme neden olur. Mikroplar hangi organa yerleşirse hastalık o organın adı ile anılır. Akciğer veremi, kemik veremi, gırtlak veremi, deri veremi, ilik veremi gibi. Verem, insandan insana, hayvandan insana geçer. En yaygın olanı akciğer veremidir. Tıp bilimi ilerledikçe verem mikrobunu yok edici ilaçlar yapıldı. İnsanları bu hastalıktan korumak için aşılar bulundu.'

Veremden korunmak için alınacak önlemler hakkında bilgi veren Soysal, 'Havasız yerlerde kalmamalıyız. Dengeli beslenmeliyiz. B.C.G. verem aşısını yaptırmalıyız. Veremli hastaların eşyalarını kullanmamalıyız. Veremli hastanın tabağından yemek yememeli, bardağından su içmemeli, kaşık ve çatallarını kullanmamalıyız. Öksüren, hapşıran insanlardan uzak durmalıyız. Açık ve temiz havada dolaşmalıyız' dedi.

Soysal, verem hastalığının belirtilerini ise şöyle sıraladı:

'Geceleri terleme ve hafif ateşlenme, kesik öksürükler, halsizlik ve devamlı yorgunluk hali, isteksizlik, insan vücudunda zayıflama belirir. Zayıflama ilk iki ay içerisinde yavaş, sonraki aylarda daha hızlı görülür.'

(İBS-MUS-MHD) - DENİZLİ

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title