Haberler

Öğrenciler Yeteneklerini Sergiledi

Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (Tübitak) Tarafından Düzenlenen 'Ortaöğretim Kurumları Arası Proje Yarışması' Bölge Sergisi Açıldı.

Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından düzenlenen 'Ortaöğretim Kurumları arası Proje Yarışması' bölge sergisi açıldı.

Erzincan, Erzurum, Rize ve Trabzon'dan gelen öğrenciler projelerini Fen Edebiyat Fakültesi içerisindeki stantlarda sergiledi. Yarışmada mucit öğrenciler, matematik, kimya, sosyoloji gibi alanlarda hazırladıkları projelerini katılımcılara anlattı.

Yaklaşık 20 projenin sergilendiği yarışmada dikkat çeken proje Etkileşimsiz Elektronik besin bozulması ve kalite algılayıcısı diye adlandırılan elektronik makine oldu. Makine hakkında bilgi veren Trabzon Yomra Fen Lisesi öğrencisi Meltem Öztürk " Yemeklerin bozulup, bozulmadığını anlayan ve bunu haber veren bir alettir. Çünkü biz evlerimizde ve yemekhanelerde yemeklerin bozuk olup, olmadığını uzaktan da anlayabilen bir sistem kurmak istedik ve biz bunu bu şekilde başlattık. Biz bunu alışılagelmişin dışında anlıyoruz yani kokusuna, tadına, köpürüp, köpürmediğine bakmıyoruz, sese uğrattığı değişikliğe bakıyoruz. Hani yazın çok olur, karpuzların olgun olup olmadığını anlamak için tık-tık vururuz da olgun mu değil mi? diye anlarız ya, işte bizde burada yemeklerimize bir ses gönderiyoruz ve yemeklerin bozuk olup olmadığını bu sesteki değişimden anlıyoruz. Biz grafiksel olarak bunu elde ettik ve elimizdeki mikro işlemcilerimizle bir takım matematiksel işlemlere uğratılarak sayısal veriler haline getirdik ve bu cihazla yemeklerin bozulup, bozulmadığını tespit edebiliyoruz" dedi.

Etkileşimsiz Elektronik besin bozulması ve kalite algılayıcısı projesini Trabzon Yomra Lisesi'nden Meltem Öztürk, Bilge Nur Türkfiliz, danışman öğretmenleri Yaşar Yavuz nezaretinde hazırladı.

Öte yandan, sergide Erzurum Özel Aziziye Lisesi 10.sınıf öğrencileri Murat Özdemir ve Sefa Bayram'ın Hasan İren nezaretinde hazırladıkları Rontgen Filminden Gümüş elde edilmesi projesi ve Erzincan İMKB Nevzat Ayaz Fen Lisesi öğrencilerinin korsan müziği engellemek için geliştirdikleri 'Haydinle' isimli proje dikkat topladı.

(MB-İRT-HE-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title