Haberler

Öğrenciler kuş bilimini belgeselden değil doğada öğreniyor

BÜLENT MAVZER - Iğdır'daki Aras Kuş Cenneti ve Halkalama İstasyonu'na gelen öğrenciler, kuş bilimini doğal ortamda kuşları görerek öğreniyor.

Kuş halkalama çalışmalarının 2006'dan beri yapıldığı, dünya kuş göç yolları haritasında yer alan Aras Kuş Cenneti ve Halkalama İstasyonu, birçok ülkeden gelen doğa bilimcilere kuş bilimiyle ilgili sunduğu imkanın yanında öğrencilere de kuşları yerinde gözlemleme imkanı sunuyor.

Özellikle kent merkezi ve ilçelerde eğitim gören öğrenciler, Tuzluca ilçesine bağlı Çıyrıklı köyünde bulunan, dünyanın en önemli kuş gözlem istasyonları arasında yer alan Aras Kuş Cenneti ve Halkalama İstasyonu'nu ziyaret ederek bilim insanlarıyla bir araya geliyor.

Burada kuşların takibine dair tüm işlemleri izleyen öğrenciler, uygulamalı olarak da çalışma yapıp kuş bilimi için sürdürülen çalışmaları doğal ortamda kuşları görerek öğreniyor.

KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve Utah ile Koç Üniversiteleri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Merkezimiz öğrencilerce sürekli ziyaret ediliyor, bu çocuklarımız bizim için çok önemli. Biz burada çocuklarımıza doğa sevgisi ve doğa merakını teşvik etmek istiyoruz ve onların kuşlara elleriyle dokunup bu duyguyu hissetmelerini istiyoruz. Bunu yaparken genç arkadaşlarımızın heyecanını ve yüzlerinden mutluluklarını görüyoruz." dedi.

İstasyonu ziyaret eden öğrencilerin kuş bilimine merak duyacağını ve ileride bu bilim dalının gelişmesi açısından bunun önemli olduğunu belirten Şekercioğlu, şunları kaydetti:

"Biyolojiyi doğada yaşayarak öğrenmek, sadece kitaptan öğrenmekten çok daha kıymetli. Bu gençlerimiz ileride kuş bilimini okuyacak, ornitolog olacak, jeolog olacak, biyolog olacak. Çünkü kendileriyle görüşmelerimizde çok akıllıca cevaplar verdiler. Gençler çok donanımlı gelmişler, ülkemizdeki kuş türünün sayısından tutun da Iğdır'ın kuş türü sayısına kadar biliyorlar. Bizim tek isteğimiz öğrencilerimizin okullarından buraya gelerek bu heyecanı yaşamasıdır."

Kuş gözlemine katılan Iğdır Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencilerinden Rayyan Esme Çatal, bilim dalını yerinde görerek öğrenmesinin önemli olduğunu aktararak, "Kuşu elime almak beni çok mutlu etti, kuşun elimi ısırması çok hoş duyguydu. Kuşların göç ettiğini ve bazı kuş türlerini biliyordum ama esas kuş türlerini burada öğrendim, kuş halkalamayı gördüm. Bunları öğrendiğimden dolayı çok mutlu oldum." diye konuştu.

BİLSEM öğrencilerden Elanur Aras ise belgesellerden izlediği bu işlemleri yerinde yapmanın kendisi için mutluluk verici olduğunu ifade ederek, "Hem eğlendim hem de kuşlar hakkında yeterli bilgim yoktu, burada daha fazla şeyler öğrendim. Daha önce görmediğim kuş türlerini gördüm ve kuş halkalanırken kilosunu, kanat yapısının nasıl ölçüldüğünü gördüm. Bizim için güzel bir eğitim oldu." sözlerine yer verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Tuzluca Iğdır Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title