Haberler

Oecd'nin Karapara Sınavındayız

Türkiye, yarından itibaren Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatının (OECD) karapara aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele denetimine giriyor.

Türkiye, yarından itibaren Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatının (OECD) karapara aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele denetimine giriyor.

OECD'de karapara aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadeleyi üstlenen Mali Eylem Görev Grubu (FATF), üye ülkeler nezdinde yürütülen 3. tur ülke değerlendirmeleri kapsamında Türkiye'yi de büyüteç altına aldı.

Geçen yıl Türkiye'yi denetlenecek ülke olarak belirleyen FATF, bu süreçte incelemeye dönük bir dizi hazırlık çalışmasında bulundu. Ülkemizde karapara aklama ile mücadeleyi yürüten Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) ile koordineli yürütülen bu çalışmalar sırasında, Türkiye'ye karapara aklama ve terörizmin finansmanı konularında OECD kriterlerine göre hazırlanan ve sualname olarak nitelenen 251 soru da yöneltildi.

Karapara ile mücadelenin uluslar arası sözleşmelere ve OECD normlarına uygun yapılıp yapılmadığı, ülke yasalarında terörizmin finansmanının ayrı bir suç sayılıp sayılmadığı, karapara aklama suçunun doğrudan ya da dolaylı suç gelirini temsil eden bütün varlıkları kapsayıp kapsamadığı, mali kuruluşların isimsiz ya da hayali isimlere ait hesaplar tutmasının önüne geçilip geçilmediği, mali istihbarat birimlerinin yeterli düzeyde özerk olup olmadığı gibi çeşitli hususların yer aldığı bu sorular, MASAK tarafından ilgili kamu kuruluşlarına da iletildi. Bu kuruluşlardan gelen yanıtlar da MASAK'ça değerlendirilerek, 251 yanıt halinde, 10 Temmuz 2006'da FATF Sekretaryasına gönderildi.

FATF denetiminin ikinci ayağını da yerinde inceleme ve değerlendirme raporu oluşturacak.

Bu amaçla OECD Mali Eylem Görev Grubundan 6 kişilik bir heyet, görüşmelerde bulunmak üzere ülkemize geliyor.

FATF heyetinin yarın başlayacak Türkiye incelemesi, 16 Eylüle kadar devam edecek.

Görüşmelerde, ülkemizin karapara aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele sistemi mevzuat ve uygulama yönünden incelenecek. Bu incelemede, Türkiye'nin karapara aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede yeterli yasal düzenlemeye sahip olup olmadığına ve uygulamada herhangi bir zaafiyet gösterilip gösterilmediğine bakılacak.

FATF Heyeti, incelemelerinin ardından Türkiye Karşılıklı Değerlendirme Taslak Raporunu hazırlayacak. Söz konusu rapor, 17 Kasımda Türkiye'ye de gönderilecek ve bu defa rapor hakkında müzakerelere başlanacak. Türkiye'ye ilişkin Ülke Değerlendirme Raporu, FATF'ın 2007 yılının Şubat ayında gerçekleştirilecek Genel Kurul toplantısında görüşülerek, sonuca bağlanacak.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title