Haberler

Oecd'den Geçici Ekonomik Değerlendirme

Oecd Ekonomi Birimi Başkanvekili Elmeskov, Oecd Ülkeleri Ekonomik Görünüm Raporu'nun Yayınlanması Öncesinde Basın Toplantısı Düzenleyerek Son Ekonomik Gelişmelere İlişkin 'Geçici Değerlendirme' Yaptı.

OECD Ekonomi Birimi Başkanvekili Jorgen Elmeskov, reel ekonominin dünyadaki küresel finansal kargaşadan kaçıp saklanabileceği bir yerin bulunmadığını bildirdi. Elmeskov, "Hanehalklarının reel gelirleri, euro bölgesi ve Japonya'da daha az kapsamda olsa bile, hızla artan enerji ve gıda fiyatlarının baskısı altına girdi" dedi.

OECD Ekonomi Birimi Başkanvekili Jorgen Elmeskov, OECD Ülkeleri Ekonomik Görünüm Raporu'nun yayınlanması öncesinde bir basın toplantısı düzenleyerek son ekonomik gelişmelere ilişkin "Geçici Değerlendirmeyi" açıkladı.

Yakın vade için küresel büyüme tahminlerinin, 2007 OECD Ekonomik Görünüm Raporu'nda belirtildiğinden daha zayıf göründüğünü belirten Elmeskov, üç faktör grubunun başta ABD olmak üzere kimi OECD ülkelerinde finansal türbülansa etkide bulunduğunu, bunların yakın bir gelecekte ortadan kaybolmayacaklarını kaydetti. Jorgen Elmeskov üç faktörü şöyle özetledi:

"-Reel ekonominin finansal finansal kargaşadan kaçıp saklanabileceği bir yer yoktur. Mali piyasalardaki yeni enstrümanlar sorunla karşılaştı, ödünç verme koşulları sıkılaştı. Ayrıca hisse ve konut fiyatları özellikle ABD'de geriledi, talepte de azalış kaydedildi.

-Küresel konut sektörü çevriminde sorun ortaya çıktı. ABD'de konut yatırımlarındaki düşüşün doğrudan etkisi son iki yılda ABD GSYİH'sından yıllık yaklaşık yüzde 1 eksilme şeklinde göründü, aynı eksilme bu yıl da devam edebilir.

-Hanehalklarının reel gelirleri, euro bölgesi ve Japonya'da daha az kapsamda olsa bile, hızla artan enerji ve gıda fiyatlarının baskısı altına girdi."

ABD'de kayıtlı istihdam rakamlarında 2008'in ilk iki ayında görülen düşüşün durgunluğu ortaya koymak için yeterli olmayabileceğini anlatan Jorgen Elmeskov, "Ancak şu ana değin potansiyelin altındaki ekonomik adımlarla ekonomik gevşeme hızla yayılmaktadır" dedi. Elmeskov şu konulara değindi:

"-Euro bölgesinde yavaşlamanın ortaya çıkışı ABD'de olduğu gibi "birdenbire' gerçekleşmedi. Ancak büyüme, euro değerlenmesinin ihracata olumlu yansıması görülse bile potansiyelinin altında.

-Ortalama ve çekirdek enflasyon birçok ekonomide normal görülen sınırı oldukça aştı ve kimi göstergelere göre enflasyon beklentisi yükseliyor.

-Petrol ve diğer hammadde fiyatları, düşük ekonomik etkinliğe karşın, bir süre için zaten yüksek olan düzeylerinden daha da yukarı çıkabilir.

-Euro bölgesinde yakın vadedeki ekonomik görünüm, ekonomik etkinlik ve enflasyon itibarıyla, bir "mali uyarıcı' önlem paketi ihtiyacını gösteren noktada değildir. Otomatik mali istikrar sağlayıcılar, diğer bölgelere oranla euro bölgesinde daha fazla destek sağlayacaktır.

Bu arada Elmeskov, OECD Ekonomik Görünüm Raporu öncesi; çeyrek dönemler itibarıyla 2008'in ilk çeyreğinde ABD'de büyümenin 0.1, Euro bölgesinde 0.5; 2008'in ikinci çeyreğinde ABD'de 0, Euro bölgesinde 0.4 olacağı geçici değerlendirmesinde bulundu.

(ANKA)

(ORH/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title