Haberler

ODTÜ'den Sonra İTÜ de KKTC'de Üniversite Kuracak

İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) KKTC'de Eğitim-araştırma Yerleşkeleri Kurmasına İlişkin Çerçeve Protokolün Onaylanması Hakkındaki Kanun Tasarısı TBMM Başkanlığı'na Sunuldu. İTÜ, Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden (ODTÜ) Sonra KKTC'de Üniversite Kuran Türkiye Kökenli 2. Yüksek Öğretim Kurulu Olacak.

İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) KKTC'de eğitim-araştırma yerleşkeleri kurmasına ilişkin çerçeve protokolün onaylanması hakkındaki kanun tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu. İTÜ, Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden (ODTÜ) sonra KKTC'de üniversite kuran Türkiye kökenli 2. yüksek öğretim kurulu olacak.

İTÜ'nün KKTC'de eğitim-araştırma yerleşkesi kurmasına yönelik TBMM Başkanlığı'na sunulan tasarıya göre, KKTC Hükümeti yerleşke için yeterli büyüklükteki arazi veya binaları öncelikle tahsis etmeyi veya gerektiğinde kiralamayı taahhüt edecek. Hükümet, İTÜ yerleşkesinin tesisi ve faaliyetleri için, KKTC'deki devlet ve vakıf üniversiteleri için öngördüğü tüm teşvikleri sağlayacak. İTÜ-KKTC eğitim-araştırma yerleşkelerinde, lisansüstü ve lisans eğitimlerinde ilk hedef olarak 6 bin öğrencinin eğitim görmesi

planlanıyor. Burada eğitim gören öğrenciler, gerektiğinde İTÜ'nün İstanbul'daki birimlerinde de eğitim alabilecek. Eğitim ve araştırmanın her kademesinde, KKTC Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) ile İTÜ'nün işbirliği esas olacak. Üniversiteye öğretim elemanları olarak, İTÜ ve YÖDAK ile işbirliği içerisinde uygulanacak 4 yıllık programda başarılı olan KKTC'li öğrenciler öncelikle olarak kabul edilecek. İTÜ-KKTC birimlerinin eğitim ve AR-GE ile yurt ve lojman gibi

tesislerin yapımına destek, KKTC'ye dönük projeler için ayrılacak ödenekle sağlanacak. Ayrıca, verilecek eğitim, diğer faaliyetler ve cari harcamaları karşılamak üzere özel bir fon oluşturulacak. Fon, öğrenci ücretlerinden, döner sermaye ve faaliyet gelirlerinden, bağış ve yardımlar ile bu kaynakların nemalandırılmasından ve bu maksatla ayrılacak ödenekten elde edilecek gelirlerden oluşacak. Fon, İTÜ-KKTC Yönetim Kurulu tarafından yönetilecek.

İTÜ-KKTC eğitim-araştırma yerleşkeleri, İTÜ'nün mevzuat ve usulleri göz önünde tutularak, akademik ve idari bakımdan özerk bir yapıya sahip bulunacak. İTÜ-KKTC Yönetim Kurulu, başkan dahil 7 üyeden oluşacak. İTÜ rektörü tarafından profesör unvanlı İTÜ öğretim üyeleri arasından atanan yönetim kurulu başkanı, KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile YÖDAK nezdinde, yetki ve sorumlulukları açısından rektör sıfat ve statüsüne sahip olacak. İTÜ-KKTC'de öğrenim görecek öğrenciler, ÖSYM tarafından yapılan

merkezi sınavla seçilecek. Mezun olacak öğrencilere, İTÜ-KKTC diploması verilecek.

Türkiye ile KKTC arasındaki "İTÜ'nün KKTC'de Eğitim-Araştırma Yerleşkeleri Kurmasına İlişkin Çerçeve Protokolü" 2 Temmuz 2007'de imzalanmıştı.

Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden ODTÜ de 2 yıl önce kurduğu Güzelyurt Yerleşkesi'nde eğitimlerine devam ediyor.

(MG-OYK-OYK-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title