Haberler

Ödp'li Uras'tan Elektrik Sorusu

Ödp Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e 'Türkiye'de Enerji Alanında Kamunun Yatırım Yapmama Kararı'nı Sordu.

ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e Türkiye'de enerji alanında kamunun yatırım yapmama kararının gerekçesini sordu.

ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Meclis Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, OECD ülkelerinde 2005 yılı dolar bazında konut elektrik fiyatları karşılaştırıldığında Türkiye'nin Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, ABD, Kanada, Meksika, Kore ve Norveç'ten daha pahalı hizmet sunduğunun görüldüğünü söyledi. Uras, sanayide ise Türkiye'nin 22 OECD ülkesi içinde Avustralya, İtalya ve Japonya'dan sonra en pahalı elektrik hizmeti sunan 4. ülke konumunda bulunduğunu belirterek "ülkemizde elektrik üretimi, yaklaşık yüzde 48 EÜAŞ ve bağlı ortaklıkları ile yüzde 52 oranında, Yap-İşlet-Devret, Yap-İşlet, İşletma Hakkı devir,Mobil, Üretim şirketleri otoprodüktörler yoluyla elektrik üretimi yapan özel kuruluşlar tarafından sağlanmaktadır" dedi. Uras, soru önergesinde, Bakan Güler'e, EÜAŞ, TETAŞ ve TEDAŞ'a sattığı elektrik ortalama birim fiyatlarını sordu. Uras şu soruları yöneltti:

"-EÜAŞ'nin sattığı elektrik fiyatı ile Yap-İşlet-Devret, Yap-İşlet, İşletme hakkı devri, mobil üretim şirketleri, otoprodüktör gibi elektrik üretimi yapan özel kuruluşların TETAŞ'a ve de TEDAŞ'a sattığı elektrik birim fiyatı arasında fark var mıdır? Varsa bu farkın nedeni nedir?

-IMF personeli tarafından hazırlanan 4 Mayıs 2007 tarihli raporda, 'IMF personeli programlanmış fiyat uyarlamalarını yerine getirmesi için baskı yapmış olmasına rağmen, yetkililer devlet girişimlerinin yatırımları da dahil olmak üzere harcamaların kısıtlanmasını telafi edici önlem olarak önermişlerdir' ifadesi yer almaktadır. Ülkemizde enerji alanına kamunun yatırım yapmama kararını nasıl açıklarsınız?" (ANKA)

(EG/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title