Haberler

Ödp 8'inci Olağan Kongresi

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : -Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'ndan detay -Katılımcılardan detay -HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın gelişi -Partililerin slogan ve afişlerle salona girmeleri -Demirtaş'ın konuşması -ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş'ın konuşması ÖDP 8'inci Olağan Kongresi HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş: "AKP ve şürekasınca, 'başkanlık' ismi verilse de bir tür hilafet, tek kişinin bünyesinde cisimleşmiş bir otoriter liderlik inşa edilmek isteniyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

-Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'ndan detay

-Katılımcılardan detay

-HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın gelişi

-Partililerin slogan ve afişlerle salona girmeleri

-Demirtaş'ın konuşması

-ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş'ın konuşması ÖDP 8'inci Olağan Kongresi

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş:

"AKP ve şürekasınca, 'başkanlık' ismi verilse de bir tür hilafet, tek kişinin bünyesinde cisimleşmiş bir otoriter liderlik inşa edilmek isteniyor. 7 Haziran'dan bu yana bunalım yaşıyorlar, durdurabileceğimizi gösterdik. Durdurduğumuzun yerine yeniyi inşa edemezsek, kendi sistemlerini kurma konusunda hiçbir engelleri kalmayacak"

ÖDP Eş Genel Başkanı Taş:

"AKP'nin anayasası, 12 Eylül Anayasası'nın asla reddi, 12 Eylül Anayasası'ndan kopuş olmayacaktır. Tam tersine, 12 Eylül zihniyetinin, rejiminin tamamlanması, murada erdirilmesi anlamına gelecektir"

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "AKP ve şühedasınca, 'başkanlık' ismi verilse de bir tür hilafet, bir erkek kişinin, tek kişinin bünyesinde cisimleşmiş bir otoriter liderlik inşa edilmek isteniyor. 7 Haziran'dan bu yana bunalım yaşıyorlar, durdurabileceğimizi gösterdik. Durdurduğumuzun yerine yeniyi inşa edemezsek, kendi sistemlerini kurma konusunda hiçbir engelleri kalmayacak" dedi.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nin (ÖDP), Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda yapılan 8. Olağan Kongresi'ne katılan Demirtaş, burada bir konuşma yaptı.

Demirtaş, Türkiye gibi çok kültürlü, inançlı, dilli bir toplumsal gerçeklik içerisinde, Ortadoğu gerçeğinden kopuk bir siyaset, yaşam ve mücadele yürütülemeyeceğini savundu.

"Önümüzdeki yüzyılda bizim nasıl, kimlerle bir arada, nasıl bir yaşam tarzıyla, hangi yönetim anlayışıyla, rejimle yaşayacağımıza bizim dışımızdaki güçler, bu kadar pervasızca karar verme hakkını kendinde görürken, biz bunu durup izleyecek miyiz? Hayır" diyen Demirtaş, bugün, güncel sorunun AK Parti olduğunu ileri sürdü.

Yükseltilecek siyasi mücadelenin tek kurtuluş yolu olmadığını belirten Demirtaş, "Muhalefetin işi sadece devirmek, yıkmak değildir. Yerine alternatifini kuramıyorsa, yani kurucu bir iktidar, siyasi güç olamıyorsa, yıkmanın getireceği fatura halklar açısından daha ağır olabilir" ifadesini kullandı.

Demirtaş, başkanlık sistemi tartışmalarına da değinerek, şunları kaydetti:

"AKP ve şürekasınca, 'başkanlık' ismi verilse de bir tür hilafet, tek kişinin bünyesinde cisimleşmiş bir otoriter liderlik inşa edilmek isteniyor. Ona aynı zamanda dini bir misyon atfedilmek isteniyor. ve o kişinin, bu Recep Tayyip Erdoğan mı olur başkası mı olur, kim olursa olsun, mimarisiyle, şatafatıyla, o siyasi, dini temsiliyete uygun bir sarayı da var. Bunların hiçbiri plansız, programsız işler değil. Bunların her biri adım adım örüldü. Şimdi bir sekte durumu yaşıyorlar. 7 Haziran'dan bu yana bunalım yaşıyorlar, durdurabileceğimizi gösterdik. Durdurduğumuzun yerine yeniyi inşa edemezsek, kendi sistemlerini kurma konusunda hiçbir engelleri kalmayacak."

"Yeni yol haritası"

ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş da 20 yıldır devrimci çizgisini koruduğunu belirttiği partisinin, yeni yol haritasını açıkladı.

Türkiye'deki yeni anayasa tartışmalarının altında "başkanlık sisteminin" yattığını savunan Taş, 21'nci yüzyılda, sivil diktatörlük kurma çabalarına asla izin vermeyeceklerini belirtti.

İktidarın, başkanlık sistemiyle, "dikensiz gül bahçesi" istediğini ileri süren Taş, "AKP'nin anayasası, 12 Eylül Anayasası'nın asla reddi olmayacaktır. 12 Eylül Anayasası'ndan kopuş olmayacaktır. Tam tersine, 12 Eylül zihniyetinin, rejiminin tamamlanması, murada erdirilmesi anlamına gelecektir" diye konuştu.

Taş, demokratik parlamenter sistemi savunduklarını, seçim barajının kaldırılmasını, siyasi partiler ve seçim yasalarının değiştirilmesini istediklerini ifade etti.

Laikliğin önemine vurgu yapan Taş, emekçilerin ve işçi sınıfının haklarını koruyacak, savaşa "dur" diyecek bir düzenin inşasını istediklerini dile getirdi.

Kongreden notlar

Divanın belirlenmesinin ardından başlayan kongrede, Parti Meclisi çalışma ve mali raporları okundu.

Kongrede, genel başkanın yanı sıra parti meclisi ve disiplin kurulu üyeleri de belirlenecek. Alper Taş'ın, Eş Genel Başkanlık için yeniden aday olması bekleniyor.

Kongreye, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner ile davetliler katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Selahattin Demirtaş Alper Taş Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title