Haberler

Objektifin Büyüsü Karşıyaka'yı Sardı

zorlukları tartışıldı.

Karşıyaka Belediyesi'nin Ege Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (EFSA) işbirliğiyle gerçekleştirdiği "Karşıyaka Uluslararası Fotoğraf Günleri"nde foto muhabirlerinin

zorlukları tartışıldı. Ziya Gökalp Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen "Medyada Gündemi Belirleyenler" konulu söyleşiye katılan foto muhabirleri, görev anında yaşadıklarını, zorluklar içinde çektikleri karelerin yansımalarını anlattı.

Yrd. Doç. Dr. Ahmet İmançer moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşiye konuşmacı olarak Sabah Gazetesi'nden Recai Kömür ile Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Ege Bölge Temsilcisi, Yeni Asır Gazetesi muhabiri Kadir Kemaloğlu katıldı. Söyleşide, Recai Kömür Mısır'da gerçekleştirilen devrim sırasında Tahrir Meydanı'ndan çektiği fotoğraflarla sunum gerçekleştirdi. Bazen bir kare fotoğrafın tüm olup biteni anlatabildiğini belirten Kömür, "O kareyi çekmek kolay olmuyor. Fotoğraf sanatçıları ellerinde makineleri ile manzarayı bulup en iyi ışığı yakalamaya çalışıyor. Oysa foto muhabiri zamanla yarışıp en etkileyici kareyi olduğu gibi yansıtmak için mücadele ediyor. Zorluklar içinde çekilen kareler bazen ülkelerin, gazetelerin bakış açısına göre sansüre de uğrayabiliyor" dedi. Gazetecilerin sıkıntılarını anlatan Kadir Kemaloğlu da olay anını en iyi şekilde anlatan fotoğrafın olduğunu belirterek, "Günümüzde foto muhabirleri aynı şekilde teknolojiyle mücadele ediyor. Geçmişte bir gün sonraya fotoğrafı ulaştıran başarılı görünüyordu. Günümüzde ise birkaç dakika sonra fotoğraf ulaştırılabiliyor" diye konuştu. Toplantıda ABD'de yaşanan 11 Eylül saldırılarında ölenlerin tek kare fotoğrafının yayınlanmadığı, oto sansürün uygulandığına dikkat çekilerek, bakış açısına göre fotoğraflara sansür uygulandığı kaydedildi.

HER YER SERGİ

Karşıyaka Uluslararası Fotoğraf Günleri'ne dördü farklı ülkelerden, 11'i farklı illerden olmak üzere 35 fotoğraf sanatçısı katıldı. Sunum, sergi veya söyleşilerle fotoğraf meraklılarının karşısına çıkan sanatçılar, objektiflerinden yansıyan dünyayı Karşıyakalılarla paylaştı. Etkinlikler kapsamında üç ayrı mekanda yedi ayrı fotoğraf sergisi açıldı. İzmir içinde önemli bir buluşmayı sağladıklarını belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, "Karşıyaka artık sanat için ayrıcalıklı bir mekan haline geldi. Resim, heykel, tiyatro, opera ve fotoğraf kendisini bu kentte ifade edecek mekanlar bulabilir noktaya gelmiştir. Kültür merkezlerimizle, salonlarımızla sanatın her türlü dalını kentimizde buluşturuyoruz. Bu da bize ayrı bir mutluluk veriyor. Fotoğraf Günleri de bunun bir parçasıdır. Yerli ve yabancı fotoğraf sanatçılarını Karşıyaka'da ağırlamaktan dolayı memnunuz. Objektiflerinden yansıyan dünyalarını bizimle paylaştıkları için ayrıca teşekkür ediyorum" dedi.

Etkinlikler kapsamında Ziya Gökalp Kültür Merekzi'nde "Yarışma Fotoğrafları", "Portre" ve "Haberin İçinden" konulu üç ayrı sergi açıldı. Hazma Rüstem Fotoğraf Müzesi'nde ise İstanbullu merhum fotoğraf sanatçısı Seyit Ali Ak'ın siyah beyaz ve renkli karelerden oluşan sergisi açıldı. Karşıyaka Vapur İskelesi'nde ise Kurgu, Stil Life ve Kemeraltı konularıyla üç ayrı fotoğraf sergisi açıldı.

Etkinliklere Filistin'den Ahlam Shibi, Gürcistan'dan Levan Adıkashvili, İspanya'dan Manel Armengol ile Yunanistan'dan Argiris Zaferis katıldı. Etkinlikler kapsamında İzmir Doğa Fotoğrafçıları Derneği, Ankara Dağa Fotoğrafçıları Derneği, Ege Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği, Ödemiş Fotoğraf Gönüllüleri, Urla Fotoğrag Grubu, Trakya Fotoğraf Sanatçıları Derneği, İzmir Amatör Fotoğrafçılar Derneği, Ege Üniversitesi Fotoğraf Topluluğu, Yaşar Üniversitesi Fotoğraf Topluluğu, Işılay Saygın Güzel Sanatlar Lisesi Fotoğraf Kulübü, Bornova Anadolu Lisesi sunumları gerçekleştirildi. Ayrıca 15 ayrı fotoğraf sanatçısı kişisel sunumda bulundu.

(AH)

18.11.2012 12: 13: 20

TSI

NNNN - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ziya Gökalp Karşıyaka İzmir Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title