Haberler

Obezite Olmak Yaşamı 13 Yıl Kısaltıyor

Obetize Hastalığının Yaşamı 13-14 Yıl Kısalttığını Belirten Bursa Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Halil Özgüç, Hastalığın Ortaokul ve Lise Çağlarındaki Gençlerde Daha Çok Görüldüğünü Söyledi.

Obetize hastalığının yaşamı 13-14 yıl kısalttığını belirten Bursa Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Halil Özgüç, hastalığın ortaokul ve lise çağlarındaki gençlerde daha çok görüldüğünü söyledi.

Bursa Cerrahi Derneği'nin geleneksel olarak iki yılda bir düzenlediği uluslararası katılımlı toplantısı Almira Oteli'nde başladı. 19-21 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan toplantılar hakkında bilgi veren Dernek Başkanı ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halil Özgüç, bugüne kadar 8 binin üzerinde ve haftada 30'un üzerinde ameliyat yapan Brugge'deki Jan's Hospital'den Dr. Bruno Dillemans'ın ve reflü cerrahisi komplikasyonlarıyla bunların tedavisi hakkında ciddi birikime sahip Brüksel'deki Saint-Lucas Academic Hospital'den Dr. Jean Marie Collard'ın konferans vereceğini belirtti. Toplantılarda obezite ve reflü hastalıklarına yapılan cerrahi müdahalelerin konuşulacağını ifade eden Prof. Dr. Halil Özgüç, "Türkiye'de şişman insan oranı, Sağlık Bakanlığı'nın resmi verilerine göre kadınlarda yüzde 30, erkeklerde ise yüzde 15 civarındadır. Bu oran Avrupa standartlarının üstünde. Amerika'ya yakınlaşmış durumdayız. Obezitelik, ciddi bir sorundur. Obezitelik sadece fiziksel görünüme değil, sağlığa da olumsuz etkide bulunuyor. Obezite bir gencin ömrü, normal kilolarda olan gençlerden 13-14 yıl daha kısadır. Orta okul ve lise çağlarındaki gençlerde obezite hastalığı daha çok görülmektedir ve giderek artmaktadır. Gelecek yıllarda obezite olan insanların oranını kestirmek daha zor olacaktır. ABD'de yılda 200 bin kişi obezite ameliyatı oluyor. Bu hastalığı olan birinin ameliyatının yapılabilmesi için hastanenin iyi donanıma sahip olması, cerrahın da iyi bir eğitim almış olması gerekir. Obezite ameliyatını, vücut kitle endeksine göre hastalarımıza öneriyoruz. Vücut kitle endeksi yüzde 40 olan hastalarımıza ve oranı yüzde 35 olupta sıkıntısı olan hastalarımıza önermekteyiz" dedi.

Reflü hastalığının da gelişmiş ülkelerde görüldüğünü söyleyen Dr. Özgüç, "Batıdan doğuya gittikçe reflü hastalığı riski azalmaktadır. Ana tedavi yöntemi ise ilaç tedavisidir. Ancak 10 hastadan birinde cerrahi müdahale uygun görülüyor. Reflü ameliyatı uygun ellerde yapılırsa, hasta ömür boyu ilaç kullanmaktan kurtulabilir. Bursa'da 150 bin kişi reflü hastalığı şikayetiyle hastanelere başvuruyor. Reflü hastaları kapalı ameliyat yöntemiyle müdahale ediliyor. Bu hastalık ciddi hastalıklara da sebep olabilir. Ancak bu hastalık doğuştan da kaynaklanabilir" diye konuştu.

(OMR-EY)

19.10.2007 18:32 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title