Haberler

Obama: (Terörle Mücadele) 'Müslüman Toplumlarla Yakından Çalışmalıyız' - Varşova

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi ABD Başkanı Barack Obama NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi ABD Başkanı Obama: "ABD'de müthiş bir kutuplaşma olduğu ve 1960'lardaki duruma dönüldüğü doğru değil" -"Dallas'taki saldırıları düzenleyen çıldırmış bir kişi ve onun gibilerin hareketleri ABD'yi, Afrika kökenli Amerikalıları ve Amerikalı Müslümanları temsil etmiyor" -"(Terörle mücadele) Müslüman toplumlarla yakından çalışmalıyız" -"Irak, Suriye, Libya ve DAEŞ'in güçlendiği diğer yerlerde ne kadar başarılı olursak, DAEŞ de o kadar zayıflar ve kaynakları azalır" ABD Başkanı Barack Obama, Dallas kentinde önceki gece 5 polisin hayatını kaybettiği saldırılara ilişkin, "ABD'de müthiş bir kutuplaşma olduğu ve 1960'lardaki duruma dönüldüğü doğru değil." dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi

ABD Başkanı Barack Obama NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi

ABD Başkanı Obama:

"ABD'de müthiş bir kutuplaşma olduğu ve 1960'lardaki duruma dönüldüğü doğru değil"

-" Dallas'taki saldırıları düzenleyen çıldırmış bir kişi ve onun gibilerin hareketleri ABD'yi, Afrika kökenli Amerikalıları ve Amerikalı Müslümanları temsil etmiyor"

-"(Terörle mücadele) Müslüman toplumlarla yakından çalışmalıyız"

-"Irak, Suriye, Libya ve DAEŞ'in güçlendiği diğer yerlerde ne kadar başarılı olursak, DAEŞ de o kadar zayıflar ve kaynakları azalır"

ABD Başkanı Barack Obama, Dallas kentinde önceki gece 5 polisin hayatını kaybettiği saldırılara ilişkin, "ABD'de müthiş bir kutuplaşma olduğu ve 1960'lardaki duruma dönüldüğü doğru değil." dedi.

Obama, NATO üyesi 28 ülke ve ortak ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren Polonya'nın ev sahipliğinde başkent Varşova'da düzenlenen NATO Zirvesi'nin sona ermesinin ardından, bir basın toplantısı düzenledi.

NATO Zirvesi'ne son kez katılan Obama, Polonya hükümetine ve halkına misafirperverliği için teşekkür etti.

Dallas kentinde perşembe gecesi 5 polisin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin değerlendirmede bulunan Obama, "Saldırıda öldürülenlerin aileri ve ABD için zor bir haftaydı." dedi.

Dallas'ı ziyaret ederek saldırıda hayatını kaybeden polislerin yakınlarına başsağlığı dileyeceğini belirten Obama, "Sancılı bir hafta oldu. Amerika düşünüldüğü gibi bölünmüş bir ülke değil." ifadesini kullandı.

Bütün Amerikalıların "affedilemez" saldırılardan üzüntü duyduğunu ifade eden Obama, "Dallas'taki saldırıları düzenleyen çıldırmış bir kişi ve onun gibilerin hareketleri ABD'yi, Afrika kökenli Amerikalıları ve Amerikalı Müslümanları temsil etmiyor." diye konuştu.

"ABD'de müthiş bir kutuplaşma olduğu ve 1960'lardaki duruma dönüldüğü doğru değil. Ayaklanmalar görmüyorsunuz, polis barışçıl gösteriler yapanların peşinde değil." diyen Obama, polislerin güvenliği önemseniyorsa, silah kontrolü konusunda harekete geçilmesi çağrısını yineledi.

NATO zirvesi

Obama, güvenlik, insani ve siyasi alanda son yıllarda yaşanan krizlere ve ABD, Kanada, Fransa, Belçika ve Türkiye'nin maruz kaldığı terör saldırılarına da dikkati çekti.

Barack Obama, Rusya'nın Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal ettiği, Avrupa sınırlarının ve ekonomisinin krizlerden kaçan milyonlarca göçmen ile sınandığını ve İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı ile Avrupa'nın geleceğinin sorgulandığı bir dönemde AB'nin ABD'ye her zaman güvenebileceğini vurguladı.

NATO'nun Doğu Avrupa'da askeri varlığını güçlendireceğini belirten Obama, ABD'nin Polonya'da, İngiltere'nin Estonya'da, Almanya'nın Litvanya'da, Kanada'nın ise Letonya'da öncü rol üstleneceğini ve 4 bin ilave askerin rotasyona bağlı olarak, Doğu Avrupa'ya konuşlandırılacağını bildirdi.

NATO'nun bütün müttefiklerini koruma ve ve terör örgütleri ile mücadele konularında kararlı olduğuna işaret eden Obama, bütün müttefiklerin DAEŞ ile mücadeleye katkıda bulunduğunu ifade etti.

NATO'nun güney kanadında da AB'nin insan kaçakçıları ile mücadelesine Akdeniz'de destek vereceğini kaydeden Obama, ittifakın Ukrayna, Gürcistan, Afganistan ve Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki ortaklarına da destek vermeye devam edeceğini aktardı.

DAEŞ ile mücadele

Toprak kaybeden DAEŞ'in daha fazla terör saldırılarına başvuracağı uyarısında bulunan Obama, istihbarat ve koordinasyon konusunda çabaların iki katına çıkarılması ve Müslüman toplumlarla yakından çalışılması gerektiğini ifade etti.

Obama, "Irak, Suriye, Libya DAEŞ'in güçlendiği diğer yerlerde ne kadar başarılı olursak, DAEŞ de o kadar zayıflar ve kaynakları azalır." dedi.

Öte yandan, Obama, geçtiğimiz haftalarda ABD'nin farklı eyaletlerinde polis tarafından siyahilerin öldürülmesinin ABD'de son zamanlarda şiddet olaylarının arttığı yönünde algılanmaması gerektiğini belirtti.

"ABD'de gerçekleşen cinayet olaylarında ciddi bir düşüş yaşandı" ifadesini kullanan ABD Başkanı Obama, şu anda istatistikleri göre, ABD'de gerçekleşen cinayet olaylarının 30 sene içerisindeki en düşük seviyelerde bulunduğunu kaydetti.

Ülkede masum insanların silahlı saldırılarda hayatlarını kaybetmeye devam ettiğini hatırlatan Obama, cinayet oranlarının azalmış olmasına rağmen, bu sonuçlarla tatmin olamayacağını bildirdi.

Obama, ilerleyen teknolojik imkanlarla birlikte bilginin dağılımının ve paylaşımının arttığına dikkat çekerek, "Şu anda her şey akıllı telefonlar çıkmadan önceki zamandan farklı. Her şey belgelenebiliyor." dedi.

ABD'de ırkçılık üzerine yaşanan tartışmayı anlayabilmek için sorunun düzgün tanımlanması gerektiğini vurgulayan Obama şunları söyledi:

"Umuyorum ki sözlerim hepimizi bir araya getirerek, bir ırkın geçmişini anlatabilsin. İnsanlar birbirini anlamalı. Kölelik bir anda bu ülkede ortadan kalkmadı ya da ABD Başkanı Obama siyahi diye ülkedeki ırkçılık sorunlar çözülmedi. Yapacak daha fazla işimiz var. Polis birimi içerisinde belli bir ırka yönelik ayrımcılığa karşı sonuca giden çözümler üretmeliyiz."

İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı -

Obama, ayrıca bir soru üzerine İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararı almasına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Geçen ay düzenlenen referandumun ardından, İngiltere'nin AB'den ayrılmasını beklediğini aktaran ABD Başkanı Obama, İngiltere ve ABD'nin daha sonraki süreç içerisinde de yakın ilişkide olmalarını ümit ettiklerini kaydetti.

Obama, "İngiltere ve Avrupa Birliği'nin bir dostu, müttefiki ve ticari bir ortağı olarak pazarlık aşamasının sorunsuz bir şekilde geçmesini ve ileride de yakın ilişki içerisinde olmalarını umuyorum." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Barack Obama Dallas Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title