Haberler

Obama-Rousseff Ortak Basın Toplantısı

ABD Başkanı Barack Obama, İran'ın nükleer silaha erişim yolunu tıkama hedefini karşılayan bir anlaşmanın ortaya çıkmaması ve Tahran'ın uluslararası toplumun getirdiği şartlara uymaması durumunda bu ülkeyle devam eden müzakereleri "terk edeceğini" söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama, İran'ın nükleer silaha erişim yolunu tıkama hedefini karşılayan bir anlaşmanın ortaya çıkmaması ve Tahran'ın uluslararası toplumun getirdiği şartlara uymaması durumunda bu ülkeyle devam eden müzakereleri "terk edeceğini" söyledi.

Obama, Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff ile Beyaz Saray'da görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ile Almanya (5+1) ve İran arasındaki nükleer müzakerelere dair bir soruyu da yanıtladı.

ABD ile İran arasında hala derin görüş ayrılıkları ve bölünmelerin bulunduğuna ve bunların bir gecede ortadan kalkmayacağına değinen Obama, nükleer müzakerelerin amacının İran'ın nükleer silah edinme yollarının kapanacağı teyit edilebilir bir mekanizmanın oluşturulması olduğunu belirtti.

Obama, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Enerji Bakanı Ernest Moniz'in şu anda derin bir biçimde müzakereleri yürütmekte olduğunu ve bir anlaşmaya varabileceklerini umduğunu kaydederek, şöyle devam etti:

"Onlara talimatım çok net. Lozan'da varılan çerçeve anlaşması, etkili biçimde uygulanması ve düzgün bir sisteme oturtulması halinde, İran'ın nükleer silah edinmemesi hedefi başarılabilir. Diğer tarafta İranlı müzakerecilerden, Lozan'da masaya konan şartlardan bazılarına sadık kalıp kalamayacaklarına dair çok fazla söylenen şey oldu. Eğer kalamazlarsa bu bir sorun teşkil edecek çünkü en başından beri söylediğim gibi eğer kötü bir anlaşma çıkarsa müzakereleri terk edeceğim. İran'ın nükleer silah elde etme yollarının kapandığı yönünde güvenceler sağlayamazsak ve bunu teyit edemezsek, eğer teftişler ve teyit süreci yetersiz olursa, o zaman bir anlaşma olmayacak ve bunu İran hükümetine çok net belirttik."

Obama, 5+1 ülkelerinin de bu konuda tıpatıp aynı şekilde düşündüğünü ifade ederek, kendilerini hala zorlu müzakerelerin beklediğini ancak uluslararası toplumun ortaya koyduğu şartları yerine getirip getirmeme kararının nihayetinde İran'a bağlı olacağını dile getirdi.

ABD Başkanı Obama, "İran'ın geçmişteki davranışları göz önüne alındığında, bu sadece İran tarafından bir deklarasyonun yayınlanması ve birkaç müfettişin arada bir etrafta dolaşması şeklinde olamaz. Bu ciddi ve titiz bir teyit mekanizması olmak zorunda. Bir anlaşmaya varıp varmayacağımızın testinin de bu olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Obama, İran'da tutulan Amerikan vatandaşlarıyla ilgili bir soru üzerine de, bunun nükleer anlaşma sürecinden bağımsız olarak baskısını yaptıkları bir konu olduğunu kaydederek, "Vatandaşlarımızın adil muamele gördüğünden emin olmak bizim için ana öncelik. Bu insanlara, bizim ülkemize gelenlere uyguladığımız temel yargı süreci ve hukuki haklar uygulanmadı. Dolayısıyla bundan çok kaygılıyız. Bu konudaki baskılarımıza devam edeceğiz" dedi.

-"Obama'ya inanıyorum"

Öte yandan, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı eski çalışanlarından Edward Snowden'ın sızdırdığı belgelerde, ABD'nin kendisini dinlediğine dair bilgilerin bulunması üzerine daha önceki ziyareti iptal eden Rousseff'e, bu konunun iki ülke arasında hala sorun olup olmadığı soruldu.

Rousseff, "O zamandan bu yana bir şeyler değişti. Obama ve ABD yönetimi birçok defa artık dost ülkelere yönelik bir tür casusluk faaliyetlerinin yapılmadığını söyledi. Ben de Obama'ya inanıyorum. Bugün şartların çok daha farklı hale geldiğinden eminim" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Dilma Rousseff Barack Obama Tahran İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (1)

mardinli salih:

OBAMA ADAMLAR SENİ TAKMIYORKİ SEN NE AYAKSIN

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title