Haberler

Obama'dan Irkçılıkla İlgili "Zenci" Açıklaması

WASHINGTON (AA) – ABD Başkanı Barack Obama, ABD'de ırkçılığın hala tam olarak giderilemediğini, kölelik ve ayrımcılığın izlerinin ülkede "DNA'larının hala bir parçası" olduğunu belirterek, "zenci" gibi ırkçı yakıştırmaların toplum içerisindeki diyaloglarda artık pek kullanılmıyor oluşunun bu sorunun çözüldüğü anlamına gelmediğini söyledi.

Obama'nın, bu mesajını verirken, ülkede bir dönem ırkçılığın had safhada olduğu zamanlarda zencileri aşağılamak için kullanılan "zenci" (nigger)  kelimesini kullanması dikkati çekti.

Başkan Obama, podcast yayını yapan WTF'den Mark Maron'a verdiği mülakatta, Güney Carolina'nın Charleston kentindeki Afrika kökenlilerin gittiği kiliseye silahlı beyaz saldırgan tarafından düzenlenen saldırıya ilişkin konuştu.

ABD'nin ırkçılığı ortadan kaldırmak için ilerleme kaydettiğini ancak yapılması gereken daha birçok şeyin olduğunu belirten Obama, bu noktanın altını çizerken ülkede tabu olarak görülen "zenci" kelimesini kullandı. Obama, "Irkçılıktan hala kurtulmuş değiliz. Toplum içinde 'zenci' kelimesini kullanmayarak nezaketli olmakla ilgili bir şey değil bu. Bu, (ülkede) hala ırkçılığın var olup olmadığına dair bir ölçüt de olamaz. Toplumlar 200 ila 300 yıl önce olan herşeyi bir gecede silip atamazlar" ifadesini kullandı.

Gençlere, 1950, 1960 ve 1970'li yıllara göre ırkçılık konusunda ABD'de birçok şeyin değiştiğini söylediğini vurgulayan Obama, ancak köleliğin ve ayrımcılığın izlerinin hala etkisini sürdürdüğünü söyleyerek, "Köleliğin izleri, Jim Crow (1960'lı yıllara kadar süren siyahilere karşı ayrımcı yasalar), hayatlarımızdan geçen hemen her kurumdaki ayrımcılıklar, bunlar uzun bir gölge düşürüyor ve (nesillerden nesillere) aktarılan DNA'mızın hala bir parçası" dedi.

Obama mülakatta ayrıca, Aralık 2012'de Connecticut eyaletindeki Sandy Hook ilkokuluna 20 yaşındaki silahlı kişinin saldırarak çoğunu öğrencilerin oluşturduğu 26 kişiyi öldürmesinin ardından silah kontrolü konusunda Kongre'nin herhangi bir adım atmamasından "bıkkınlık duyduğunu" ifade ederek, çoklu ölümleri en aza indirmek için silahların kontrolünün sağlanması gerektiğine işaret etti.

-"Başkan bu kelimeyi kullanmaktan pişmanlık duymuyor"

Bu arada, Obama'nın "zenci" kelimesini kullanmasına bazı kesimler tepki gösterirken, Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Başkan Obama'nın mülakatında "zenci" kelimesini kullanmaktan pişmanlık duymadığını söyledi.

Mülakatın medyada geniş yankı bulmasının ardında günlük basın brifinginde gazetecilerin bu konudaki ısrarlı sorularını yanıtlayan Earnest, Obama'nın mülakatta bu kelimeyi kullanacağına dair önceden herhangi bir karar bulunmadığını dile getirdi.

"(Obama) bu kelimeyi kullandığından dolayı pişmanlık duymuyor" diyen Earnest, Obama'nın ırkçılık konusunda kat edilen mesafeye dikkati çekmek istediğini vurguladı. Earnest, ABD Başkanı'nın böyle bir ifadeyi kullanmasının tartışmaya yol açmasının kendilerinde sürprize neden olmadığını ifade etti.

Obama'nın doğaçlama konuştuğunu anlatan Earnest, Obama'nın "Babamdan Rüyalar" adlı kitabında da "zenci" kelimesini daha önce kullandığını hatırlattı.

Kaynak: AA / Güncel

Josh Earnest Barack Obama Carolina Afrika Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title