Haberler

O Çiftlikteki Diğer Hayvanlarda Şarbon Olup Olmadığı 15 Eylül'de Belli Olacak

ET ve Süt Kurumu'nca (ESK) Kurban Bayramı öncesi Brezilya ve İrlanda'dan Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki özel çiftliğe getirilen yaklaşık 4 bin büyükbaştan 146'sı, geçen hafta şarbon nedeniyle itlaf edildi. Çiftlikte bulunan ve aşılanan diğer hayvanlar için 26 Ağustos'ta başlatılan 21 günlük karantina süreci işletilirken, bu hayvanların hastalık taşıyıp taşımadığı, 15 Eylül'de ortaya çıkacak.

ESK tarafından bayram öncesi Brezilya ve İrlanda'dan getirilen 3 bin 959 büyükbaş, Gölbaşı'nın Ahiboz ve Günalan mahalleleri arasında kiralanan özel çiftliğe yediemin olarak bırakıldı. Kesim sırasında veteriner hekimlerce yapılan muayene sonucu, 27 Ağustos günü, hayvanların 50'sinin karkas etinde şarbon tespit edildiği açıklandı. Hastalık taşıyan etler, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin gözetiminde imha edildi. Hayvanların bulunduğu çiftlik, karantinaya alınırken, diğer tüm hayvanlar da veterinerler tarafından aşılandı. Aynı gün çiftlik ve çevresi de şarbon nedeniyle karantinaya alındı. Çiftliğin girişine ise Tarım ve Orman Bakanlığı'nca 'Bu mahallede şarbon hastalığı vardır' yazılı levha asıldı.

PAKDEMİRLİ: 6 BİN 968 HAYVAN GETİRİLDİ, ANKARA VE KONYA'YA GÖNDERİLDİ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 28 Ağustos günü çiftlikte inceleme başlatılması için talimat verdi. Bölgede büyük paniğe neden olan hastalık nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı veterinerlerince çiftlik yakınlarındaki 3 mahallede bulunan 10 binden fazla küçükbaş ve büyükbaşa 29 Ağustos'ta şarbon aşısı yapıldı.

Bakan Pakdemirli, olaydan 5 gün sonra, 31 Ağustos'ta açıklama yaptı. Brezilya ve İrlanda'dan toplam 6 bin 968 baş kesimlik sığır ithal edildiğini belirten Pakdemirli, sığırların İzmir Veteriner Sınır Kontrol Noktası'nda gerekli muayenelerinin yapıldığını, bu hayvanlardan 3 bin 9'unun Konya'daki işletmeye, 3 bin 959'unun da Ankara'nın Gölbaşı ilçesine bağlı Ahiboz Mahallesi'ndeki işletmeye alındığını açıkladı.

Şarbon vakası ortaya çıktıktan 1 gün sonra ise ESK tarafından yapılan açıklamada, söz konusu etlerin piyasaya sürülmediği belirtilerek, hastalığın çiftlik dışındaki başka hayvanlara bulaşmaması için gerekli bütün tedbirlerin alındığı ve endişelenecek durum olmadığı duyuruldu.

KARANTİNA DEVAM EDİYOR, SONUÇ 15 EYLÜL'DE

Şarbon nedeniyle itlaf edilen hayvanların olduğu çiftlikteki diğer 4 bine yakın hayvan ise aşılandı. Bu hayvanlar için 26 Ağustos'ta başlatılan 21 günlük karantina süreci işletilirken, hastalık taşıyıp taşımadıklarının 15 Eylül'de belli olacağı kaydedildi.

? - Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ankara Şarbon Eylül Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title