Haberler

Nsf: Kadınlarla Erkekler Arasında Sanıldığı Kadar Fark Yok

ABD'de yapılan cinsiyet farklılıkların dayalı bilimsel araştırma sonuçlarına göre kadınlar ve erkekler arasındaki farklılıkların abartıldığı kadar fazla olmadığı ortaya çıktı.

ABD'de yapılan cinsiyet farklılıkların dayalı bilimsel araştırma sonuçlarına göre kadınlar ve erkekler arasındaki farklılıkların abartıldığı kadar fazla olmadığı ortaya çıktı. Araştırmada bu farklılıkların bir çoğunun biyolojik kökenli olmadığı, daha çok sosyo-kültürel tutumlardan kaynaklandığı ortaya konuldu.

Amerikan Ulusal Bilim Vakfı'nın (National Science Foundation: NSF) araştırma sonuçlarına göre erkekler ve kadınlar arasındaki farklılıklar cinsiyete dayalı olmaktan çok davranışsal, bilişsel ve kültürel etmenlere dayanıyor.

Cinsiyetler üzerine yapılan araştırma, kabiliyet, tutum ve davranışlar söz konusu olduğunda cinsiyetin bu alanlara oldukça az etki ettiğini ortaya koydu. Zihinsel süreç ve davranışları konu alan 128 çalışma alanı içerisinde yüzde yetmiş sekize yakını cinsiyet farklılığının bu konuda sıfıra yakın etki ettiğini gösterdi. Liderlik alanında erkeklerin kendilerine daha fazla güvendikleri oysa kadınların ise bu konuda daha yetenekli oldukları ortaya çıktı.

Cinsiyetin büyük farklılık yarattığı alanlar ise daha çok fiziksel aktivite ve cinsellik ile ilişkili konular.  Araştırmalar erkeklerin fiziksel alanda daha dayanıklı olduğu ve daha saldırgan bir tutum takındıkları yönünde.

Erkekler ayrıca seks amaçlı ilişkiler konusunda daha olumlu bir bakışa sahipken, kadınlar bu konuda çekimser davranıyor.

ABD'de yapılan araştırmalar erkek çocuklarının matematikte kızlardan daha iyi olmadığı yönünde. Yaklaşık 4 bin araştırmada ortaya konduğu üzere matematikteki başarıya cinsiyetin etkisi yüzde sıfıra yakın. İki cinsiyette de benzer varyanslar tespit edilirken, kız çocuklarının ilkokulda matematikte erkek çocuklarından daha iyi performans ortaya koyduğu da ortaya çıktı. Fakat cinsel kimliğin oturmaya başladığı lise ve üniversite yıllarında erkekler bu konuda kızlara fark atıyor. Bunun sebebi ise toplumsal cinsiyet algısı. Erkek çocuklarının matematikteki başarısının yüksek olduğu algısı daha çok kültürel inanışlardan besleniyor. Cinsiyetçi rollerin katı olduğu ülkelerde ileri eğitim seviyelerinde bu farklılık daha bariz görülebiliyor. Cinsiyet ayrımcılığının yüksek olduğu ülkelerde erkek çocuklarının daha kolay okula kabul edildiği, öğretmenlerin not verirken öğrencilerin isimlerini bildikleri sınıflarda erkeklerin daha yüksek not aldıkları gözlemlendi. Kadın parlamenterlerin az olduğu ve kadınların fen bilimlerindeki çalışma alanlarına katılımının az olduğu ülkelerde erkekler birçok konuda daha avantajlı görünüyor.

Matematik testinden önce, üniversite öğrencilerine cinsiyetlerini hatırlatıldığı sınıflarda, kızların erkeklerden yüzde 43 oranda daha düşük performans gösterdiği de ortaya çıkan sonuçlar arasında yer alıyor.

Kadınlar ve erkekler arasındaki ilgi alanlarına yönelik farklılıklar ise biyolojik olarak tanımlanabilir değil. Çalışma alanlarındaki tercihler konusunda yapılan araştırmalar, erkeklerin nesnelerle çalışmayı tercih ederken, kadınların insanlarla çalışmayı tercih ettiği sonucunu ortaya koydu. Erkek mühendislerin sayısının kadınlardan daha fazla olmasının sebebi kadınların bilgisayarlarla çalışmaya karşı hevesli olmamaları olarak kaydedildi. Grafikte görüldüğü üzere 1980'lerden sonra yani bilgisayarların devreye girmesiyle mühendislik alanında kadınların sistematik olarak başka alanları tercih ettiği araştırmadan çıkan başka bir sonuç. - N

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title